H&M Foundation investerer i fremtidens mode

Med en global innovationskonkurrence og investeringer i forskningssamarbejder bidrager H&M Foundation til tøjgigantens målsætning om at gøre mode bæredygtig. I praksis er der dog mindst en armslængde mellem fond og virksomhed.

28.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I disse uger sidder der mennesker over hele verden og sveder over deres bidrag til Global Change Award. De skal være klar inden 31. oktober, og hvis de 2.700 ansøgninger og fem vindere fra sidste år er en indikator, så kommer de vidt omkring. Nye forretningsmodeller, nye måder at genbruge materialer og tekstilproduktion baseret på citrusskaller eller alger vandt i 2015 ikke bare æren, men også en andel af en million Euro og deltagelse i et forløb der skal øge hastigheden i udviklingen af ideerne.

To fluer med et smæk: tekstil lavet af alger

Tjeerd Veenhoven er en af de fem vindere fra 2015. Han har udviklet en metode til omdanne alger til genbrugelige tekstiler. Det i sig selv er jo en god idé, fordi alger absorberer CO2 og kræver meget få ressourcer for at vokse, men når man så lægger oveni at dele af Asien er udfordret af voldsom algevækst, så begynder det for alvor at give mening.

”Det har været en stor gave at være med i Global Change-forløbet. Pengene gør det muligt virkelig at fokusere på projektet, og deltagelsen i innovationsforløbet har givet både gode ideer og ikke mindst virkelig mange gode kontakter, som jeg ikke selv kunne have fået adgang til,” fortæller han. 

”Vi skal ændre branchen imod cirkulær produktion. Men det er ikke sandsynligt, at forandringen kommer indefra, de nye ideer opstår og udvikles tit andre steder,” siger Erik Bang fra H&M Foundation.

Og det er præcis noget af det, Global Change Award kan, hvis man spørger CSR-chef i Dansk Mode & Tekstil, Pia Odgaard:

”Det er godt set, at man skal trække så mange ildjæle og ideer frem som muligt, så man også kan få fat i de skæve og mærkelige, dem der skiller sig ud, dem der inspirerer og som måske har et stort potentiale. Det muliggør synlighed og ansporer til, at mange idémagere får udviklet og færdiggjort deres ideer, så de kan vises til andre, og det kan man næsten ikke overvurdere.”

Ingen særlige fordele til H&M’s forretning
Når året er omme, pengene brugt og innovationsforløbet afsluttet, så er H&M’s involvering i vindernes projekter også slut. Fonden får ingen penge eller rettigheder til ideer og materialer. Ligesom virksomheden H&M ikke har særlig adgang til opfindelserne.

”Pointen med H&M Foundations arbejde er ikke at hjælpe forretningen. Snarere er det sådan, at vi som fond kan løbe nogle risici, som en kommerciel aktør typisk ikke har mulighed for. Det gør vi inden for de fire områder, som H&M’s stakeholdere gennem en afstemning valgte som fondens fokusområder,” forklarer Erik Bang.

”Der er jo fin forbindelse mellem fondens mærkesager og forretningen H&M’s indsats, men der er ikke noget direkte link eller særlige fordele for os,” forklarer Mia Møgelgaard, som er ansvarlig for bæredygtighed i H&M Danmark.

Tøjindsamling finansierer forskning
Et sted hænger fond og forretning dog 100 procent sammen. H&M’s butikker har i et par år indsamlet tøj til genbrug. Det sælges videre til specialister i sortering, fordeling og genindvinding af materialer, og overskuddet herfra bliver sendt videre til H&M Foundation.

Fonden bruger de midler til delfinansiering af et af deres flagskibsprojekter, nemlig en investering på omkring 5-6 millioner Euro over fire år i et projekt som skal udvikle den nødvendige teknologi til at omdanne blandede tekstiler til nye materialer. Den teknologi findes ikke i dag, hvilket gør genbrug af en stor del af det producerede tøj umuligt.

”Vi skal fra forsøg til kommercialisering på de fire år. Herefter vil vi sørge for, at brugen af teknologien bliver tilgængelig for mange, så vi får størst mulig impact,” forklarer Erik Bang.

”Vi skal være med til at sørge for at modebranchen kan klæde alle godt på uden at påvirke miljøet. Det er det, der er målet,” afslutter han.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J