H&M Foundation investerer i fremtidens mode

Med en global innovationskonkurrence og investeringer i forskningssamarbejder bidrager H&M Foundation til tøjgigantens målsætning om at gøre mode bæredygtig. I praksis er der dog mindst en armslængde mellem fond og virksomhed.

28.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I disse uger sidder der mennesker over hele verden og sveder over deres bidrag til Global Change Award. De skal være klar inden 31. oktober, og hvis de 2.700 ansøgninger og fem vindere fra sidste år er en indikator, så kommer de vidt omkring. Nye forretningsmodeller, nye måder at genbruge materialer og tekstilproduktion baseret på citrusskaller eller alger vandt i 2015 ikke bare æren, men også en andel af en million Euro og deltagelse i et forløb der skal øge hastigheden i udviklingen af ideerne.

To fluer med et smæk: tekstil lavet af alger

Tjeerd Veenhoven er en af de fem vindere fra 2015. Han har udviklet en metode til omdanne alger til genbrugelige tekstiler. Det i sig selv er jo en god idé, fordi alger absorberer CO2 og kræver meget få ressourcer for at vokse, men når man så lægger oveni at dele af Asien er udfordret af voldsom algevækst, så begynder det for alvor at give mening.

”Det har været en stor gave at være med i Global Change-forløbet. Pengene gør det muligt virkelig at fokusere på projektet, og deltagelsen i innovationsforløbet har givet både gode ideer og ikke mindst virkelig mange gode kontakter, som jeg ikke selv kunne have fået adgang til,” fortæller han. 

”Vi skal ændre branchen imod cirkulær produktion. Men det er ikke sandsynligt, at forandringen kommer indefra, de nye ideer opstår og udvikles tit andre steder,” siger Erik Bang fra H&M Foundation.

Og det er præcis noget af det, Global Change Award kan, hvis man spørger CSR-chef i Dansk Mode & Tekstil, Pia Odgaard:

”Det er godt set, at man skal trække så mange ildjæle og ideer frem som muligt, så man også kan få fat i de skæve og mærkelige, dem der skiller sig ud, dem der inspirerer og som måske har et stort potentiale. Det muliggør synlighed og ansporer til, at mange idémagere får udviklet og færdiggjort deres ideer, så de kan vises til andre, og det kan man næsten ikke overvurdere.”

Ingen særlige fordele til H&M’s forretning
Når året er omme, pengene brugt og innovationsforløbet afsluttet, så er H&M’s involvering i vindernes projekter også slut. Fonden får ingen penge eller rettigheder til ideer og materialer. Ligesom virksomheden H&M ikke har særlig adgang til opfindelserne.

”Pointen med H&M Foundations arbejde er ikke at hjælpe forretningen. Snarere er det sådan, at vi som fond kan løbe nogle risici, som en kommerciel aktør typisk ikke har mulighed for. Det gør vi inden for de fire områder, som H&M’s stakeholdere gennem en afstemning valgte som fondens fokusområder,” forklarer Erik Bang.

”Der er jo fin forbindelse mellem fondens mærkesager og forretningen H&M’s indsats, men der er ikke noget direkte link eller særlige fordele for os,” forklarer Mia Møgelgaard, som er ansvarlig for bæredygtighed i H&M Danmark.

Tøjindsamling finansierer forskning
Et sted hænger fond og forretning dog 100 procent sammen. H&M’s butikker har i et par år indsamlet tøj til genbrug. Det sælges videre til specialister i sortering, fordeling og genindvinding af materialer, og overskuddet herfra bliver sendt videre til H&M Foundation.

Fonden bruger de midler til delfinansiering af et af deres flagskibsprojekter, nemlig en investering på omkring 5-6 millioner Euro over fire år i et projekt som skal udvikle den nødvendige teknologi til at omdanne blandede tekstiler til nye materialer. Den teknologi findes ikke i dag, hvilket gør genbrug af en stor del af det producerede tøj umuligt.

”Vi skal fra forsøg til kommercialisering på de fire år. Herefter vil vi sørge for, at brugen af teknologien bliver tilgængelig for mange, så vi får størst mulig impact,” forklarer Erik Bang.

”Vi skal være med til at sørge for at modebranchen kan klæde alle godt på uden at påvirke miljøet. Det er det, der er målet,” afslutter han.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

25.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

22.03.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

22.03.2024Bureau Veritas

Sponseret

How to successfully implement APQP4Wind

22.03.2024CSR.dk

Nyt stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

21.03.2024BSR

Sponseret

Collaborating to Advance the SDGs: Three Considerations for Business Leaders

19.03.2024CSR.dk

Toms Gruppen etablerer genskovningsprojekt med Rainforest Alliance

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus