H&M vil spinde nyt garn af dit gamle kluns

H&M vil bruge en del af overskuddet fra tøjindsamling til udvikling af genanvendelsesteknikker.

10.06.2013

CSR.dk

For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation..

Hennes & Mauritz (H&M) giver, som den første globale tøjkæde, nu kunderne mulighed for returnere brugt tøj i kædens butikker i hele verden.

Initiativet kommer, fordi H&M ønsker at reducere mængden af tøj, der ender sine dage på forbrændingsanlægget, selv om op mod 95 procent af materialerne kan genbruges.

Ifølge Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M, arbejder den svenske tøjkæde meget med at minimere de konsekvenser, som forretningen har, både på det miljømæssige og sociale plan.

Læs også: H&M offentliggør liste over leverandører

Alt slags tøj, uanset mærke, stand og kvalitet, kan afleveres og til gengæld får kunderne en voucher, der giver 15 procents rabat på en valgfri vare, for hver indkøbspose tøj der afleveres. Kunderne kan aflevere to poser om dagen, og tøjet sælges videre til H&M’s samarbejdspartner I:CO, der genanvender tøjet til blandt andet rengøringsklude og isoleringsmateriale.

Overskuddet fra tøjindsamlingen bliver doneret til et velgørende formål, i Danmark er valget faldet på Røde Kors. Ved større overskud vil en del gå til udvikling af nye genanvendelsesteknikker. I og med initiativet kun har kørt siden slutningen af februar, vil pengene først blive fordelt til næste år, hvor H&M lover fuld åbenhed om fordelingen. Allerede nu kan man dog se på H&M’s hjemmeside, at donationen til Røde Kors per 17. april udgør 335 euro, og at der er samlet knap 17 tons tøj sammen i Danmark. 

<p>”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”</p>

Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M

Brug for nye genanvendelsesteknikker
Der er ifølge Henrik Lampa flere teknologiske udfordringer forbundet med genanvendelse af tøj, som H&M gerne vil være med til at løse. De handler blandt andet om at kunne sortere tøjfibrene. Jo renere de er, jo bedre er mulighederne for genanvendelse. H&M følger desuden udviklingen inden for cellulosebaserede og syntetiske fibre tæt, i dag kan gamle fiskenet eksempelvis genanvendes til nye stykker nylon, fortæller Henrik Lampa. 

Læs også: H&M vil genbruge tøj i det uendelige

”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”, siger han.

At Frelsens Hær og andre organisationer, der indsamler tøj, skulle modtage mindre mængder tøj på grund af H&M’s initiativ, er Henrik Lampa ikke bekymret for. 

”Vi modtager jo også tøj med huller i – vores interesse er at bidrage til, at meget mere tøj bliver genanvendt. Indleverer man allerede sit aflagte tøj til genbrug hos Frelsens Hær og andre, skal man endelig fortsætte med det”.

Det indleverede tøj bliver enten brugt til genbrug, genanvendelse, genvinding eller til at producere energi..

Erfaringer fra Schweiz
I Schweiz har tøjindsamlingen kørt som et pilotprojekt i halvandet år, først i 18 butikker og efter et halvt år i hele landet. I resten af verden lancerede H&M tøjindsamlingen i februar. Erfaringerne fra Schweiz er gode, fortæller Henrik Lampa.    

”Vi har fået en tilfredsstilende mængde tøj ind per butik, og kunderne er glade for initiativet. Vores håb er, at kunderne i resten af verden også vil synes om, at de kan aflevere brugt tøj på en enkel måde”.  

Læs også: H&M indkaldt til møde om arbejdsforhold

Ud over de teknologiske udfordringer har det været en kommunikativ udfordring at sprede budskabet om, at kunderne nu kan aflevere brugt tøj i H&M. Derfor har H&M iværksat en tre uger lang informationskampagne om initiativet. Ultimo april er konceptet lanceret i cirka halvdelen af H&M’s forretninger verden over, og i løbet af sensommeren skal der være opstillet indsamlingsbokse i alle forretninger.

Genbrugspapir viser vejen
Hvor langt er H&M fra at skabe et lukket kredsløb af tøj, der kan genanvendes i det uendelige?

Om indsamlingen

Om donationen 
For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation. I Danmark er valget faldet på Røde Kors. Mængden af indsamlet tøj og donerede beløb kan følges land for land på www.hm.charitystar.com.

”Hvis du kigger på andre brancher, for eksempel papirindustrien, blev der for 30 år siden stort set ikke genanvendt en eneste papirfiber.

I dag genanvendes langt mere end 50 procent. Inden det blev sat i værk, var der næppe mange, der troede på, at det kunne lade sig gøre. I dag er genbrugspapir en handelsvare, og vi tror på, at noget tilsvarende kan ske i tøjbranchen”, siger Henrik Lampa.

Han vurderer, at vi i løbet af fem år vil se, at tøjfibre genanvendes signifikant mere i lokalt lukkede kredsløb end i dag.
 

Læs mere her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

20.06.2024CSR.dk

Rigspolitiet køber sko af kritiseret skogigant

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

10.06.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online