H&M vil spinde nyt garn af dit gamle kluns

H&M vil bruge en del af overskuddet fra tøjindsamling til udvikling af genanvendelsesteknikker.

10.06.2013

CSR.dk

For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation..

Hennes & Mauritz (H&M) giver, som den første globale tøjkæde, nu kunderne mulighed for returnere brugt tøj i kædens butikker i hele verden.

Initiativet kommer, fordi H&M ønsker at reducere mængden af tøj, der ender sine dage på forbrændingsanlægget, selv om op mod 95 procent af materialerne kan genbruges.

Ifølge Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M, arbejder den svenske tøjkæde meget med at minimere de konsekvenser, som forretningen har, både på det miljømæssige og sociale plan.

Læs også: H&M offentliggør liste over leverandører

Alt slags tøj, uanset mærke, stand og kvalitet, kan afleveres og til gengæld får kunderne en voucher, der giver 15 procents rabat på en valgfri vare, for hver indkøbspose tøj der afleveres. Kunderne kan aflevere to poser om dagen, og tøjet sælges videre til H&M’s samarbejdspartner I:CO, der genanvender tøjet til blandt andet rengøringsklude og isoleringsmateriale.

Overskuddet fra tøjindsamlingen bliver doneret til et velgørende formål, i Danmark er valget faldet på Røde Kors. Ved større overskud vil en del gå til udvikling af nye genanvendelsesteknikker. I og med initiativet kun har kørt siden slutningen af februar, vil pengene først blive fordelt til næste år, hvor H&M lover fuld åbenhed om fordelingen. Allerede nu kan man dog se på H&M’s hjemmeside, at donationen til Røde Kors per 17. april udgør 335 euro, og at der er samlet knap 17 tons tøj sammen i Danmark. 

<p>”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”</p>

Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M

Brug for nye genanvendelsesteknikker
Der er ifølge Henrik Lampa flere teknologiske udfordringer forbundet med genanvendelse af tøj, som H&M gerne vil være med til at løse. De handler blandt andet om at kunne sortere tøjfibrene. Jo renere de er, jo bedre er mulighederne for genanvendelse. H&M følger desuden udviklingen inden for cellulosebaserede og syntetiske fibre tæt, i dag kan gamle fiskenet eksempelvis genanvendes til nye stykker nylon, fortæller Henrik Lampa. 

Læs også: H&M vil genbruge tøj i det uendelige

”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”, siger han.

At Frelsens Hær og andre organisationer, der indsamler tøj, skulle modtage mindre mængder tøj på grund af H&M’s initiativ, er Henrik Lampa ikke bekymret for. 

”Vi modtager jo også tøj med huller i – vores interesse er at bidrage til, at meget mere tøj bliver genanvendt. Indleverer man allerede sit aflagte tøj til genbrug hos Frelsens Hær og andre, skal man endelig fortsætte med det”.

Det indleverede tøj bliver enten brugt til genbrug, genanvendelse, genvinding eller til at producere energi..

Erfaringer fra Schweiz
I Schweiz har tøjindsamlingen kørt som et pilotprojekt i halvandet år, først i 18 butikker og efter et halvt år i hele landet. I resten af verden lancerede H&M tøjindsamlingen i februar. Erfaringerne fra Schweiz er gode, fortæller Henrik Lampa.    

”Vi har fået en tilfredsstilende mængde tøj ind per butik, og kunderne er glade for initiativet. Vores håb er, at kunderne i resten af verden også vil synes om, at de kan aflevere brugt tøj på en enkel måde”.  

Læs også: H&M indkaldt til møde om arbejdsforhold

Ud over de teknologiske udfordringer har det været en kommunikativ udfordring at sprede budskabet om, at kunderne nu kan aflevere brugt tøj i H&M. Derfor har H&M iværksat en tre uger lang informationskampagne om initiativet. Ultimo april er konceptet lanceret i cirka halvdelen af H&M’s forretninger verden over, og i løbet af sensommeren skal der være opstillet indsamlingsbokse i alle forretninger.

Genbrugspapir viser vejen
Hvor langt er H&M fra at skabe et lukket kredsløb af tøj, der kan genanvendes i det uendelige?

Om indsamlingen

Om donationen 
For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation. I Danmark er valget faldet på Røde Kors. Mængden af indsamlet tøj og donerede beløb kan følges land for land på www.hm.charitystar.com.

”Hvis du kigger på andre brancher, for eksempel papirindustrien, blev der for 30 år siden stort set ikke genanvendt en eneste papirfiber.

I dag genanvendes langt mere end 50 procent. Inden det blev sat i værk, var der næppe mange, der troede på, at det kunne lade sig gøre. I dag er genbrugspapir en handelsvare, og vi tror på, at noget tilsvarende kan ske i tøjbranchen”, siger Henrik Lampa.

Han vurderer, at vi i løbet af fem år vil se, at tøjfibre genanvendes signifikant mere i lokalt lukkede kredsløb end i dag.
 

Læs mere her.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Schneider Electrics vidensportal overgår til mySchneider

08.01.2025Schneider Electric

Sponseret

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J