Indiske kvinder syr sig til selvtillid

Den danske virksomhed FMC Cheminova er med til aktivere kvinder i en række landsbyer. De får tilskud til symaskiner, som er deres vej ind på et arbejdsmarked, der ellers traditionelt er forbeholdt mænd.

Foto: Stine Heilmann / DI .

11.03.2016

Sponseret

Henrik Schramm Rasmussen og Niels Brandt Petersen, Dansk Industri

27-årige Amina Bibi er med i en kvindegruppe i Indien, der delvist har fået betalt symaskiner af den danske virksomhed FCM Cheminova. Det giver kvinderne mulighed for at tjene penge og komme ind på arbejdsmarkedet.

Dette er den fjerde fortælling i en række artikler om den kommende fotoudstilling, Dansk Industri (DI) med støtte fra Danida til maj præsenterer i forbindelse med den internationale konference Women Deliver i Bella Center. Udstillingen vil vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at fremme kvinders rettigheder, uddannelse og sundhed rundt om i verden.

Du kan følge Henrik Schramm Rasmussens rejse på Facebook og Twitter og via Dansk Industris facebook-side.

De bare, støvede fødder træder trænet i fodpedalen.

27-årige Amina Bibi sidder under et lille halvtag og arbejder sig igennem mange meter farvestrålende rødt stof ved sin sorte, slidte symaskine.

Et par hvide løsgående ænder skræpper op i nærheden af den lille arbejdsplads, hvor Amina Bibi og en anden kvinde sidder og syr løs.

Kvinderne sidder i den lille landsby Pabdara, der ligger omkring 25 kilometer uden for storbyen Kolkata – tidligere kendt som Calcutta – i det nordlige Indien.

Et øde sted, der dog via kvindernes symaskiner har tråd til omverdenen på en usædvanlig måde.

Symaskinerne er nemlig sponsoreret af den danske kemivirksomhed FMC Cheminovas afdeling i Indien, hvor der produceres plantebeskyttelsesmidler.

FMC Cheminova har de sidste seks år forsøgt at hjælpe kvinder i en række landsbyer med at tjene penge til sig selv og deres familie.

Et arbejde, der kan være en stor udfordring for i Indien, hvor kun få kvinder er på arbejdsmarkedet – og endnu færre bliver ved med at arbejde, hvis de får børn.

- I Indien er vi nu 1,2 milliarder mennesker, og heraf bor omkring 150 millioner i landsbyer som denne. Det er primitive bondesamfund, hvor mændene dyrker jorden, og kvinderne bliver hjemme, siger Dr. Anil Indulkar, der er chef for FMC Cheminovas CSR-program i Indien.

Læs mere om danske virksomheders arbejde med kvinders rettigheder i udlandet her

Fritid bliver til selvtillid

Amina Bibi er en del en kvindegruppe i Pabdara, som FMC Cheminova har etableret for at give kvinderne større økonomisk indflydelse, mere selvtillid og ikke mindst at udnytte den fritid, kvinderne har som hjemmegående.

Gruppen består indtil videre af 18 kvinder, som hver har modtaget en symaskine.

FMC Cheminova har betalt 80 procent af udgifterne til symaskinerne, mens kvinderne har betalt resten. Kvinderne har også fået gratis undervisning i at betjene symaskinen. Og FMC Cheminova hjælper dem i gang med forretningen ved for eksempel at bestille poser hos kvinderne til de steder, hvor der sælges produkter fra FMC Cheminova.

Målet er hjælp til selvhjælp, så kvinderne kan få gang i en forretningsmodel, forklarer Dr. Indulkar.

Læs også: Rejer med ren samvitiighed

- Kulturelt er det i Indien mændene, der arbejder, men vi oplever, at kvinderne i stigende grad gerne vil tjene penge. Men de har hverken viden eller kompetencer til at tjene dem selv, og det forsøger vi at hjælpe dem med, siger han.

Ifølge den internationale kvindeorganisation Women Deliver er der et enormt økonomisk potentiale ved at give kvinder i udviklingslande såsom Indien større ligestilling på arbejdsmarkedet.

Ifølge Verdensbanken kan flere kvinder på arbejdsmarkedet i visse lande løfte arbejdsproduktiviteten med op til 25 procent. Derudover vil op til 150 millioner mennesker blive løftet op over sultegrænsen, hvis kvinder og mænd havde samme vilkår inden for landbruget.

Læs også: Fotoudstilling viser virksomheders arbejde for kvinders rettigheder

Får penge til skolegang

I Pabdara tager Amina Bibi en pause fra det røde stof, der skal blive til en top, kvinder bærer under deres sari. Men der er normalt ikke meget tid til pauser, da kunderne står i kø.

- Jeg har bestillinger på 50 om dagen, og det kan jeg ikke nå ved siden af børnepasning og madlavning, så nu har jeg oplært en veninde, som hjælper mig. Pengene, som jeg tjener, bruger jeg til at få mine børn i skole, fortæller hun.

For Amina Bibi handler det ikke kun om penge til familien, men også om selvtillid.

- For to år siden kunne jeg ikke sy. Men efter, at FMC Cheminova har hjulpet mig, har jeg fået et certifikat, der er godkendt af regeringen, og det har givet mig blod på tanden, siger Amina Bibi, der bor i Pabdara med sin mand, datter og forældre i et lille hus på cirka 20 kvadratmeter.

Læs også: Dansk firma hjælper indiske kvinder med børnepasning og selvforsvar

Langsomt, men fremad

Amina Bibis engagement glæder Dr. Indulkar. Det langt fra en given ting i et samfund, hvor udviklingen ofte er lang tid undervejs.

- Det går langsomt, men det går fremad. De skal lære, at de er en del af en værdikæde, og at ordrerne ikke kommer af sig selv. Men når bare én af dem kan, så tænker de andre, at så kan jeg også og på den måde spreder det sig som ringe i vandet. Vi prøver at starte en bevægelse og på sigt en klynge, der kan fremstille tekstiler og andre håndlavede produkter, siger CSR-chefen.

FMC Cheminovas program er en del af det såkaldte SAHELI-projekt, der er en sammentrækning af Safety, Health og Livelihood. Dr. Indulkar lægger ikke skjul på, at den hjælp, man tilbyder lokalbefolkningen, også kommer den danske virksomhed til gode.

- Vi lever af at sælge plantebeskyttelsesmidler og er i stor konkurrence med andre virksomheder. Ved at engagere os og forbedre kvindernes liv, så håber vi selvfølgelig, at de lægger mærke til os, siger han.

---

Dette er den fjerde fortælling i en række artikler om den kommende fotoudstilling, Dansk Industri (DI) med støtte fra Danida til maj præsenterer i forbindelse med den internationale konference Women Deliver i Bella Center. Udstillingen vil vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at fremme kvinders rettigheder, uddannelse og sundhed rundt om i verden.

Du kan følge Henrik Schramm Rasmussens rejse på Facebook og Twitter og via Dansk Industris facebook-side.

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar