19.11.2015 | Menneskerettigheder
Institut for Menneskerettigheder kritiserer nyt lovforslag
Med et nyt lovforslag vil regeringen fjerne kravet om kønsopdelt lønstatistik for virksomheder med under 35 ansatte. Det vil gøre det sværere at opnå ligeløn, mener Institut for Menneskerettigheder.
"Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam.
Regeringen ønsker med et nyt lovforslag at fjerne kravet om, at virksomheder med minimum ti ansatte skal give kønsopdelt lønstatistik til medarbejdere eller medarbejderrepræsentanter. I stedet skal kravet kun gælde for virksomheder med minimum 35 ansatte.
Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder men hvornår?
Men det er skidt for arbejdet med at få ligeløn og bekæmpe diskrimination i Danmark, mener Institut for Menneskerettigheder. Det skriver instituttet på sin hjemmeside.
Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn. I sidste ende kan det få den konsekvens, at der vil gå længere tid, før vi får bugt med uligelønnen i Danmark, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam.
"Lovforslag vil være tilbageskridt"
Ifølge instituttet er mangel på relevant information om lønforskelle en af de største barrierer for at gennemføre individuelle sager om ligeløn. I 2014 foretog instituttet en undersøgelse, der viste, at klagere i ligelønssager oplever manglende gennemsigtighed. Og fordi det er så svært at identificere lønforskelle, bliver der ført meget få sager om ligeløn i Danmark, vurderer Institut for Menneskerettigheder, der oplyser, at der fra 2000 til 2014 er ført 31 sager om ligeløn ved Ligebehandlingsnævnet.
Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det være det største tilbageskridt for ligestillingen, siden den tidligere regering droppede øremærket barsel til mænd. Vi håber derfor, at der vil være vilje til at justere lovforslaget, når det skal behandles i Folketinget, siger Ask Hesby Krogh.
Læs også: Det skader karrieren at få børn
I dag er omkring 12.000 virksomheder, ifølge instituttet, omfattet af reglerne før konsopdelt lønstatistik. Hvis lovforslaget vedtages vil kravet fremover kun gælde cirka 2.500 virksomheder, anslår Institut for Menneskerettigheder.
Af lovforslaget fremgår det, at regeringens intention er at lette byrderne for erhvervslivet og ændre reglerne af hensyn til anonymiteten.
-SSM
Klima, miljø og energi

IMO klar med ny klimaaftale for fremtidens skibsfart
FN’s søfartsorganisation, IMO, indgår ny aftale, der skal nedbringe udledningen af drivhusgasser fra skibsfart. Målet er, at forureningen skal reduceres med mindst 50 procent i 2050 sammenlignet med 2008. Der er dog ikke udelt begejstring for målsætningen.
Strategi & ledelse

Virksomhederne er først ved at forstå klimaeffekterne
Virksomhederne er slet ikke klar til at rapportere med scenarier og kvalificerede beregninger af klimaeffekten på deres forretning. De arbejder stadig med at forstå deres risici og hvordan de hænger sammen. Klimaforandringer ramme alle, så SMV'erne bør også lave analysen, selvom de ikke vil rapportere.
Strategi & ledelse

"Kombinationen af tillid og forretningsforståelse manglede"
Folkekirkens Nødhjælp måtte for nylig afbryde samarbejdet med en lokal erhvervspartner i Uganda, efter man ikke kunne enes om en fælles vej frem. Seniorrådgiver Gitte Dyrhagen Husager kalder alligevel forløbet ‘en succeshistorie’ fordi projektet fortsætter på baggrund af den læring, organisationen har høstet.
Strategi & ledelse

Klima: Rapporteringskrav kan drive forståelse og handling
Virksomheder anerkender helt og fuldt, at de er udsat for klimarisici, men de er ikke nået særlig langt med at implementere fornuftige svar.
Klima, miljø og energi

Grønne ambitioner kræver politisk opbakning
Arla vil gerne sænke sit CO2-udslip i de kommende år. Det er en udfordring, der blandt andet skal løses ved at få Christiansborg med på vognen, ligesom teknologien skal videreudvikles.
Samfund

Messi som ambassadør for bæredygtig turisme
Lionel Messi er blevet udpeget som ambassadør for ansvarlig turisme af FN’s organisation på området, UNWTO, for at kunne hjælpe med at sprede budskabet om de positive værdier ved at rejse med omtanke.