ISO 26000 skaber en fælles platform

Der er nu enighed om indholdet af en international standard for samfundsansvar, som har været undervejs gennem fem år - ISO 26000. Standarden skal skabe global konsensus om, hvad samfundsansvar er. Nationale standarder med mulighed for certificering er på vej.

31.05.2010

CSR.dk

Efter fem år og otte internationale møder er der skabt enighed om ISO 26000 – standarden for samfundsmæssigt ansvar. Det skete på et møde i ugen fra den 17. til den 21. maj i København, hvor 400 delegerede fra i alt 80 lande deltog. Slutresultatet er et ca. 110 sider langt skrift, som ventes udgivet sidst på året. Det har lige fra starten været intentionen at skabe en standard for ”alle typer af organisationer” – en standard der kan fungere som vejledning og skabe fælles globale retningslinjer for organisationers arbejde med samfundsansvar – hvad enten de er store eller små, private eller offentlige.

I sin åbningstale ved det afsluttende møde om ISO 26000 omtalte økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen den nye standard som et svar på globaliseringen.

”Globaliseringen har afsløret nye sociale og miljømæssige udfordringer. Hver dag er vi tilskuere til de alvorlige konsekvenser af fattigdom, sult, mishandling og forurening. Vi er her for at skabe enighed om et fælles internationalt udgangspunkt, der kan tage hånd om problemerne,” sagde Brian Mikkelsen, som så ISO 26000 som én vigtig vej.

Dansk Standards adm.direktør, Anne Hasløv Stæhr, udtrykte sine høje forventninger til den standard, som der nu er enighed om.

”For mig er SR-standarden en af de vigtigste standarder, ISO nogensinde har lavet. Jeg forventer, at den vil gøre en positiv forskel i den verden, vi lever i. Jeg ved, at SR-standardiserings-arbejdet med sine anderledes regler og sin anderledes struktur ikke har været som noget andet projekt. Jeg har især bemærket Stakeholder-involveringen, som er et af de vigtigste aspekter af standardiserings-processen,” sagde hun og slog fast, at det var helt afgørende at gøre standarden kendt uden for standardiserings-kredse, så den kan blive brugt i praksis.

Ingen ISO 26000-certificering
ISO 26000 er ikke tænkt som grundlag for certificering. Det understregede Deputy Secretary-General Kevin McKinley, ISO, i et interview efter åbningen af mødet den 17. maj.

Om standardens betydning sagde han, at den i forhold til udviklingslandene kunne få en helt særlig betydning.

”Den opstiller nogle ensartede krav, som virksomheder over hele verden kan orientere sig efter, så vi undgår de mange forskellige krav, som nu stilles til underleverandører fra virksomheder rundt om i verden. Vi vil gerne have, at begge parter forholder sig mere kvalificeret til, hvad der fungerer i forskellige sammenhænge og hvordan, så samfundsansvar bliver mere end afkrydsninger af punkter på forskellige virksomheders codes of conduct.”

Han understregede, at tanken ikke var, at den nye standard skulle bruges som grundlag for certificering.

”Vi opfordrer til at ingen certificeres efter ISO 26000, for det er den ikke egnet til. Den er tænkt som vejledende, og den skal være forståelig og anvendelig for enhver virksomhed, organisation og offentlig myndighed. Men det er jo ikke os, der certificerer, så det er i sidste ende ikke noget, vi afgør,” sluttede han.

Blandet glæde i Forbrugerrådet
Hos forbrugerrådet er der glæde over, at verden har fået en global definition på samfundsansvar, men rådet savner lovgiverkrav og ser frivilligheden er en svaghed.

”Det er en milepæl, at verdens lande er blevet enige om et minimum for, hvad man kan kalde CSR, når det handler om menneskerettigheder, forbrugerrettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljøspørgsmål. Det er et stort skridt på vejen til at komme videre,” siger miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Claus Jørgensen, som har siddet med i standardiseringsarbejdet siden foråret 2009.

Han understreger dog, at ISO 26000 er et resultat af mange kompromisser.

”Havde den været rent dansk, havde vi nok anbragt overliggeren en del højere,” mener han og nævner som eksempel forsigtighedsprincippet, som Forbrugerrådet gerne havde set som generelt princip.

”Nu findes det under miljø- og forbrugerafsnittene. Vi har prøvet at få det højere op i hierarkiet. Det lykkedes ikke, men det er da i det mindste ikke gledet helt ud, og det er godt i forhold til forbrugerne. For eksempel skal en virksomhed oplyse, om den bruger GMO eller nanoteknologi. Vi ved, at mange danskere er modstandere af GMO, og nanoteknologi er der jo nu rejst videnskabelig debat om.”

Claus Jørgensen ser ISO 26000 som en grundsten for nationale standarder og ville gerne have haft regeringen til at opgive frivillighedsprincippet til fordel for at gøre efterlevelse af kravene lovpligtig. Her håber han, at den kommende danske standard kan være et skridt på vejen og afventer, hvordan det går med certificeringerne.

”Lige nu er vi glade for, at den internationale standard er kommet på plads, og så håber vi, at verden er klar til en internationalt certificerbar standard om fem til ti år,” slutter han.

Dansk Standard arbejder med dansk version
En dansk standard baseret på ISO 26000 kommer til efteråret og ifølge Kim Christensen, Dansk Standard, var det oprindelige navneforslag DS 26001, men for ikke at lægge sig for tæt op ad den internationale standard valgte man i første omgang DS 6001 og DS 6004 - den første beregnet til certificering og den anden vejledende.

Beslutningen er nu ændret, så standarderne alligevel kommer til at hedde hhv. DS 26001 og DS 26004. (Denne rettelse er tilføjet af csr.dk's redaktion den 9/6).

Og Danmark bliver ikke det eneste land med en SR-standard.

”Brasilien, Mexico, Spanien og Portugal har allerede udformet nationale standarder på baggrund af de daværende udkast, Danmark og Østrig er på vej, mens Holland og flere andre endnu overvejer,” siger Kim Christensen, som tilføjer, at der fra ISO’s side har været en del kritik af, at standarderne udformes på basis af ISO 26000.

”Den nye standard er opbygget, så den i struktur ligner ISO 9001, hvorfra vi også har hentet input til dele af ledelsessystemet – og tilsvarende har vi lånt lidt fra ISO 14001. Hovedparten af indholdet er dog baseret på ISO 26000, men vi har opdateret og tilpasset teksten til danske forhold. Vi har tilføjet tre principper, så der i alt er ti, og tre emner, så der nu er 40; principper og emner er med til at definere og forklare, hvad der forstås ved samfundsmæssigt ansvar. ”De nye emner handler om god ledelse og dyrevelfærd”, slutter Kim Christiansen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

09.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams