København klar med ambitiøs klimaplan
En ny detaljeret klimaplan fra Københavns Kommune fremhæver vigtigheden af borgerinddragelse, hvis målet om at blive CO2-neutral hovedstad i 2025 skal blive opfyldt.
Københavns Kommunes ambitionen om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025 har nu fået tilføjet et nyt kapitel i form af en ny detaljeret klimaplan. I klimaplanen, som netop er blevet offentliggjort, er budskabet klart: København bliver ikke CO2-neutral uden massive investeringer, der involverer både det private erhvervsliv og københavnerne.
Borgerinddragelse som drivkraft
Klimaplanen peger på en række områder, hvor københavnernes liv skal ændre sig i de kommende år, før ambitionen om en CO2-neutral hovedstad kan blive en realitet. Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal udtaler i en pressemeddelelse:
En CO2-neutral hovedstad bliver kun en realitet med opbakning og engagement fra københavnerne. Vi skal vælge cyklen frem for bilen, sortere og genanvende mere af vores affald og investere i energirenoveringer af vores boliger. Belønningen vil vise sig i form af en række miljøfordele som ren luft, mindre støj og større livskvalitet, vurderer hun.
Kommunale investeringer for milliarder
At gennemføre KBH 2025 Klimaplanen kræver kommunale investeringer for omkring 2,7 milliarder kroner frem mod 2025, oplyser Københavns Kommune. Hertil kommer nye private investeringer for 20-25 milliarder kroner med en beskæftigelseseffekt på omkring 35.000 årsværk i perioden frem til 2025. Udover at bidrage til et bedre miljø og klima vil der også være økonomiske gevinster ved investeringerne: Københavnerne kan nemlig se frem til at spare 350 kr. på el- og varmeregningen hver måned, når klimaplanen er gennemført, vurderer hovedstadskommunen.
Læs også: Grønne kommuner siger nej tak til reklamer
I sidste uge fremlagde Københavns Kommune en række tal, der viste, at kommunen i 2011 nåede delmålet om at reducere byens udledning af drivhusgasser med 20 procent i forhold til udslippet i 2005 et delmål, der efter planen først skulle være opfyldt i 2015. Derfor har der været spænding om den nye detaljerede klimaplan, som altså nu er blevet fremlagt.
Klimaplanen bliver behandlet i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg den 4. juni, Kultur- og Fritidsudvalget den 19. juni, Økonomiudvalget 14. august og Borgerrepræsentationen 23. august.