København skiller sig ud i europæisk klimakapløb
Den danske hovedstad er i front, når det gælder opsætning af klimamål og reduktion af CO2. Det viser en ny rapport fra Accenture og Carbon Disclosure Project (CDP), hvor 22 europæiske lande har deltaget.
Om CDP
- Carbon Disclosure Project (CDP) er en uafhængig non-profit organisation, som arbejder for at fremme et bæredygtigt vandforbrug og reduktion af drivhusgasser fra virksomheder og byer. Organisationen tilbyder et globalt system for måling, administration og deling af data om klimaforandringer og vandinformation.
- I dag rapporterer mere end 3.700 organisationer på tværs af verdens største økonomier deres CO2-udledning samt vurdering af klimarisici og -muligheder til CDP. Det betyder, at CDP har verdens største samling data af selvrapporterede klimaændringer. For mere information besøg www.cdproject.net.
Københavns målsætning om at være CO2-neutral i 2025 er den mest ambitiøse i hele Europa. Det viser rapporten "Seven Climate Change Lessons from the Cities of Europe", som konsulentvirksomheden Accenture har lavet for non-profit organisationen Carbon Disclosure Project (CDP).
I alt har 22 europæiske byer har indberettet deres CO2-udledning og klimastrategier. Størstedelen af byerne (18 ud af 22) har sat specifikke mål for reduktionen af CO2. Men ingen af de europæiske byer er altså ligeså ambitiøse, som København.
Handling bag ordene
Rapporten viser, at stadig flere byer er optaget af klimaudfordringer og at København danner fortrop. Det gælder selvfølgelig Københavns ambitiøse mål frem mod 2025. Men det gælder også, når det kommer til handling. København har nemlig reduceret sin udledning af CO2 med 5,2 procent på et år. Det skyldes blandt andet tiltag inden for energieffektivitet, cyklisme og omdannelse af spildevand til elektricitet, siger Trygve Skjøtskift, som er energiekspert hos Accenture Danmark.
Store ambitioner men begrænsede resultater
Ambitionsniveauet er generelt højt blandt de europæiske byer og 70 procent af byerne har konkrete mål for klimaindsatsen. Blandt andet skiller byer som Hamburg, Berlin og Stockholm sig positivt ud med meget ambitiøse mål. Sidstnævnte har for eksempel en målsætning om at være fri for fossile brændsler i 2050.
Når det derimod gælder måling af udviklingen i CO2-udledning, ser billedet noget anderledes ud. Kun fire af de 22 europæiske byer har via deres indberetninger kunnet dokumentere en ændring i CO2-udledningen. Foruden København gælder det London, Rotterdam og Berlin, og her er det kun København og London, der formår at vise et positivt resultatet med en reduktion af CO2 med henholdsvis 5,2 procent og 3,6 procent Rotterdam og Berlin har begge øget deres udledning med mellem 4-6 procent siden sidste måling.
-LA