Københavnerne skal ikke selv sortere affald
Et flertal i København Kommune ønsker at satse på en teknologisk løsning, der skal skal gøre det muligt at genanvende husholdningsaffald, uden at borgerne selv skal sortere det. Men med løsningen kan kommunen ikke indfri sin ressource- og affaldsplan, viser et udviklingsprojekt.
Ifølge København Kommunes ressource- og affaldsplan skal 45 procent af husholdningsaffaldet i København genanvendes om to år. Men den plan ser ikke ud til at blive indfriet.
Læs også: Danmark halter efter Sverige i lyskilde-genanvendelse
For at nå målet kræver det nemlig, at københavnerne selv begynder at sortere affaldet, og den løsning afviser et flertal i borgerrepræsentationen. Det skriver Politiken.
Flertallet ønsker i stedet fortsat at satse på en højteknologisk løsning, der ikke kræver, at borgerne selv sorterer deres affald. I Renescience-teknologien, som flertallet er fortalere for, blandes husholdningsaffaldet med varmt varm, der er tilsat enzymer. Herefter kan metal og plast udskilles og bruges til genanvendelse, mens den flydende del af massen kan bruges som biogas.
Men ifølge Politiken har et udviklingsprojekt dog vist, at det ikke er muligt at indfri kommunens plan i 2018 med den teknologiske løsning. Anlægget vil nemlig først stå klar i 2018 og vil kun have kapacitet til at behandle cirka en tredjedel af al husholdningsaffaldet i kommunen.
Stadig samme mål
Kommunens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) holder dog fast i, at målet stadig hedder 45 procent.
”Derfor skal der helt entydigt ske mere på området. Jeg mener, at kildesortering i etagejendommene vil være et afgørende element i at nå de mål. Det er der ikke flertal for nu, så må vi se, hvordan det ser ud, når vi kommer længere hen i processen”, siger Morten Kabell til Politiken.
Hos socialdemokraterne ønsker man fortsat at satse på, at Renescience kan bruges til at genanvende det organiske husholdningsaffald. Og partiet ønsker, modsat Morten Kabell, ikke, at borgerne i etageejendomme selv skal sortere affaldet i deres lejligheder, forklarer miljøordfører Jakob Hougaard.
”Det er jo ikke, fordi det går den forkerte vej med genanvendelsen. Man når bare ikke så højt et mål, fordi Renescience tager længere tid. Skal man så i stor panik gå tilbage og lave en plan for kildesortering? Det er der nogle partier, der gerne vil. Men vi i Socialdemokratiet vil hellere arbejde med central sortering, fordi det er nemmere for folks hverdag”, siger Jakob Hougaard til Politiken.
Læs også: Nespresso vil genanvende kaffekapsler
Han mener dog, at prisen også spiller en væsentlig rolle. Ifølge beregninger vil anvendelsen af det nye system nemlig blive langt højere end først antaget.
I perioden fra 2010 til 2014 steg genanvendelsen af husholdningsaffald med fem procentpoint i København, så tallet i 2014 var på 32 procent. Det skete blandt andet ved at forbedre mulighederne for at sortere plast, elektronik og metal.
-SSM