Københavnerne skal ikke selv sortere affald

Et flertal i København Kommune ønsker at satse på en teknologisk løsning, der skal skal gøre det muligt at genanvende husholdningsaffald, uden at borgerne selv skal sortere det. Men med løsningen kan kommunen ikke indfri sin ressource- og affaldsplan, viser et udviklingsprojekt.

Københavns Kommune har som mål at 45 procent af husholdningsaffaldet i København skal genanvendes om to år..

18.02.2016

CSR.dk

For at nå målet kræver det nemlig, at københavnerne selv begynder at sortere affaldet, og den løsning afviser et flertal i borgerrepræsentationen. Det skriver Politiken.

Flertallet ønsker i stedet fortsat at satse på en højteknologisk løsning, der ikke kræver, at borgerne selv sorterer deres affald. I Renescience-teknologien, som flertallet er fortalere for, blandes husholdningsaffaldet med varmt varm, der er tilsat enzymer. Herefter kan metal og plast udskilles og bruges til genanvendelse, mens den flydende del af massen kan bruges som biogas.

Men ifølge Politiken har et udviklingsprojekt dog vist, at det ikke er muligt at indfri kommunens plan i 2018 med den teknologiske løsning. Anlægget vil nemlig først stå klar i 2018 og vil kun have kapacitet til at behandle cirka en tredjedel af al husholdningsaffaldet i kommunen.

Stadig samme mål
Kommunens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) holder dog fast i, at målet stadig hedder 45 procent.

”Derfor skal der helt entydigt ske mere på området. Jeg mener, at kildesortering i etagejendommene vil være et afgørende element i at nå de mål. Det er der ikke flertal for nu, så må vi se, hvordan det ser ud, når vi kommer længere hen i processen”, siger Morten Kabell til Politiken.

Hos socialdemokraterne ønsker man fortsat at satse på, at Renescience kan bruges til at genanvende det organiske husholdningsaffald. Og partiet ønsker, modsat Morten Kabell, ikke, at borgerne i etageejendomme selv skal sortere affaldet i deres lejligheder, forklarer miljøordfører Jakob Hougaard.

”Det er jo ikke, fordi det går den forkerte vej med genanvendelsen. Man når bare ikke så højt et mål, fordi Renescience tager længere tid. Skal man så i stor panik gå tilbage og lave en plan for kildesortering? Det er der nogle partier, der gerne vil. Men vi i Socialdemokratiet vil hellere arbejde med central sortering, fordi det er nemmere for folks hverdag”, siger Jakob Hougaard til Politiken.

Læs også: Nespresso vil genanvende kaffekapsler

Han mener dog, at prisen også spiller en væsentlig rolle. Ifølge beregninger vil anvendelsen af det nye system nemlig blive langt højere end først antaget.  

I perioden fra 2010 til 2014 steg genanvendelsen af husholdningsaffald med fem procentpoint i København, så tallet i 2014 var på 32 procent. Det skete blandt andet ved at forbedre mulighederne for at sortere plast, elektronik og metal.

-SSM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V