Kampen mod madspild fortsætter

Der er gået 10 år med kamp mod madspild, og fremtiden vil byde på endnu flere madspildsprodukter og engagerede forbrugere, vurderer stifter af Danmarks største bevægelse mod madspild, Stop Spild Af Mad.

I løbet af seks år har danskerne mindsket deres madspildet med 14.000 ton. Arkivfoto..

17.07.2018

CSR.dk

Det siger stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, til Dansk Handelsblad. I år er det 10 år siden, hun stiftede bevægelsen, men kampen bliver ved. 

”Jeg tror, at kampen mod madspild om 10 år bliver så integreret og forankret i hele værdikæden fra jord til bord, at man ikke længere snakker om det. Man gør noget aktivt for at reducere madspildet. Lige nu er det vigtigt at standardisere målingen af madspild", siger hun.

Det er en udvikling, som kædedirektør i Føtex, Thor Jørgensen, kan nikke genkendende til.

”Vi har sat os for at følge FN’s bæredygtighedsmål omkring reduceret madspild med 50 pct. inden 2030 i Salling Group og dermed også i Føtex. Vi har været inde og kigge på, hvilke muligheder vi har for at reducere madspild. Og det er klart, at vi har en hel palette. Lige fra hvordan vi arbejder med leverandører til emballage og butikkerne”, siger han.

Større fokus på madspild
Danskerne har i løbet af de seneste seks år reduceret madspild med 14.000 ton, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen. Spildet af mad er både blevet mindsket i detailhandlen, hos producenterne og blandt forbrugerne selv.

”Jeg tror, at fokus på madspild fra nu af kun bliver større og større. Når alle lavt hængende frugter er høstet, skal vi arbejde dybere med problemet”, siger Selina Juul.

Hun pointerer, at resultatet vidner om, at kunderne tager madspild alvorligt og forventer, at supermarkederne engagerer sig aktivt i kampen mod madspild.

Indsats i branchen
Siden 2008 har Rema 1000 arbejdet aktivt for at undgå madspild. I samarbejde med Stop Spild Af Mad har dagligvarekæden blandt andet indført styk-rabatter i stedet for mængderabatter, nedsatte priser på datovarer, single-pakker med kød og brød, samt nye produkter, som er lavet af overskudsvarer, skriver Dansk Handelsblad.

Netto har i 2017 reduceret dets madspild med tre procent (svarende til 500 ton), mens man i Salling Group som helhed har mindsket spildet med 27,7 procent fra 2014 til 2017.

I 2017 nåede Fakta sit laveste niveau af madspild i 14 år for mere end 20 millioner kroner.

Selina Juul mener, at vi kan vente os en ny trend mod madspild.

I dag fremstiller flere danske fødevareproducenter madspildsprodukter, som for eksempel supper, der er lavet på skæve tomater og brødchips af daggammelt brød.

Læs også: Mærsk starter nyt projekt mod madspild 

”Den tendens kommer vi til at se meget mere til”, siger Selina Juul.

- JJK

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.10.2025Valified

Sponseret

ESG bliver forretningskritisk: Kraka Economics og Valified viser vejen til bedre bundlinje

03.10.2025CSR.dk

Kunder vælger længere leveringstid for klimaets skyld

02.10.2025CSR.dk

Danmarks klimamål for CO2-fangst i fare: Mangler løsninger på afgørende forhindringer

02.10.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal følge dansk klimapolitik til dørs

01.10.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

4 nøgleindsigter til at fastholde ESG-momentum i en omskiftelig verden

01.10.2025CSR.dk

Ny rapport advarer: Europæernes levestandard trues af manglende klimahandling

01.10.2025CSR.dk

Ny handlingsplan skal gøre Danmark til frontløber for cirkulære tekstiler

30.09.2025CSR.dk

Ny omfattende analyse: Grønne investeringer i frit fald

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtige forretningsmodeller

På kurset lærer du at udvikle grønne forretningsmodeller, der bidrager til den tredobbelte bundlinje og matcher forbrugernes ønsker, klimamålene og politikernes dagsorden. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

01.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dakofa
Konference
Dakofa Årskonference - Sammen om den cirkulære omstilling

En konference for alle der arbejder med cirkulær omstilling

Dato

02.10.2025

Tid

09:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus.

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

06.10.2025

Sted

Odense

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

06.10.2025

Tid

08:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Bliv certificeret ISO 9001:2015 Lead Auditor i kvalitetsledelsessystemer (CQI-IRCA-certificeret)

Dato

06.10.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

06.10.2025

Tid

08:30

Sted

Online