Kan dansk teknologi løse Asiens affaldsudfordringer?

DONG Energy-teknologien REnescience kan udvinde værdifulde ressourcer fra affald og hermed reducere udledningen af CO2. DONG Energy sender nu et testanlæg til Malaysia for at undersøge, om teknologien kan bidrage til at løse landets affaldsudfordringer.

DONG Energy sender affaldsteknologien REnescience afsted til Malaysia. Billede: DONG Energy.

26.04.2016

Sponseret

Ørsted

Håndtering og genanvendelse af affald er en voksende global udfordring. I dag udledes store mængder CO2, når vi udvinder råstoffer og producerer forbrugsgoder. Herefter ender de fleste produkter på lossepladser som spildte ressourcer. Det gavner hverken lokalmiljøer, klimaet eller økonomien.

Ifølge Verdensbanken vil de globale affaldsmængder stige med 70 % fra 2012 til 2015. Affaldsmængderne vokser især i lande som Malaysia, hvor kapaciteten til at håndtere affald i forvejen er begrænset. Derfor ser DONG Energy et stort potentiale for REnescience-teknologien, der effektivt sorterer affald til genanvendelse.

”Malaysia er et meget interessant marked for vores teknologi, da der er et stigende behov for at udnytte ressourcerne i de voksende affaldsmængder, ” siger Thomas Dalsgaard, der er koncerndirektør i DONG Energy.

En værdifuld karton yoghurt

Hvis vi som samfund formår at genanvende affald og sende ressourcer i kredsløb, er det muligt at sænke behovet for at udvinde nye råstoffer og undgå ophobning af affald.

Ved at enzymbehandle affaldet sikrer REnescience, at det bliver sorteret mere effektivt, end hvis man som forbruger selv står for sorteringen. Det gør REnescience til en god nyhed for miljøet, for en effektiv sortering øger potentialet for genanvendelse.

Tag eksempelvis en karton yoghurt, som du skal til at smide ud. Den er lavet af en blanding af papir og folie. Der sidder rester af yoghurt på indersiden, og måske har den et plastikskruelåg. Når du selv sorterer affaldet, er det bedste, du kan gøre, at presse så meget yoghurt ud som muligt og skrue plastiklåget af. Desværre vil yoghurtresterne så gå til spilde, og papiret og folien bliver ikke adskilt. Hvis kartonnen derimod ender i et REnescience-anlæg, sikrer enzymerne, at yoghurtresterne, plastikken, folien og papiret bliver sorteret, så materialerne kan genanvendes og sendes tilbage i kredsløb. Yoghurtresterne og papiret bliver til biogas, plastiklåget bliver sendt til genanvendelse, mens folien kan afbrændes og blive til energi.

Affaldsmængderne vokser verden over – især i lande som Malaysia, hvor kapaciteten til at håndtere affald er begrænset. Billede: DONG Energy.

Turen går til Malaysia

Sammensætningen af affald varierer fra land til land - og fra by til by. Derfor er det vigtigt at teste REnescience-teknologiens potentiale lokalt, før investeringer i større anlæg kan komme på tale. Den opgave får det mobile REnescience testanlæg, der lige nu er på vej til Malaysia. Her har DONG Energy indgået en aftale med Cenviro, som er en af landets største aktører inden for affaldshåndtering. Aftalen går i første omgang ud på at teste affald i forskellige malaysiske lokalområder. Husholdningsaffaldet i Malaysia har et højt indhold af madrester, hvilket betyder, at REnescience kan udvinde store mængder biogas derfra.

Planen er, at det mobile anlæg skal videre rundt i Asien for at teste flere muligheder lokalt. I Danmark og Storbritannien er teknologien allerede blevet testet, og DONG Energy er i gang med at bygge det første REnescience-anlæg i fuld skala nær Manchester i England. Dette anlæg vil kunne håndtere affald fra næsten 110.000 husstande, og efter planen står det klart i begyndelsen af 2017. Fremtiden vil vise, om et lignende fuldskalaanlæg skal forvandle affald til ressourcer i Malaysia eller andre steder i Asien.

20.01.2022Ørsted

Sponseret

Ørsted ranked world’s most sustainable energy company and publishes climate leadership handbook

10.01.2022Ørsted

Sponseret

Verdens største havvindmøllepark, Hornsea 2, producerer sin første strøm

04.06.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted commits to sustainable recycling of wind turbine blades

03.06.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted aims for net-positive biodiversity impact from new projects commissioned from 2030 

23.04.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted and the UN Global Compact to help companies put carbon reduction at the heart of their business

21.04.2021Ørsted

Sponseret

Ørsted og WWF vil sammen undersøge muligheder for at støtte torsken og biodiversiteten i havet