Kan man outsource socialt ansvar?

Virksomheder der har viljen til socialt ansvar, men mangler tid og kompetencer, bør overveje et partnerskab med en socialøkonomisk virksomhed, mener arbejdsgiverorganisation.

I marts 2016 åbnede Kødbyens Mad og Marked i samarbejde med Settlementet en kolonial i Saxogade .

11.05.2016

CSR.dk

Skal vi lykkes med at inkludere udsatte ledige på arbejdsmarkedet, skal vi blive bedre til at skabe rummelige arbejdspladser med de rigtige rammer og arbejdsopgaver. Virksomheder der har viljen, men mangler tid og kompetencer, bør overveje et partnerskab med en socialøkonomisk virksomhed.

Det mener arbejdsgiverorganisationen Kooperationen, som på konferencen CSR i Praksis d. 2/6 inviterer til et seminar om socialøkonomiske partnerskaber. Her vil tre socialøkonomiske virksomheder Settlementet, Specialisterne og Huset Venture Nordjylland give eksempler på, hvordan partnerskaber kan skabe værdi for både den socialøkonomiske og ordinære virksomhed, og ikke mindst for de personer, der igennem partnerskabet bringes tættere på arbejdsmarkedet.

Bæredygtig Co-Creation
På Vesterbro i København har Settlementet hjulpet udsatte borgere i mere end 100 år. Blandt andet igennem socialøkonomiske aktiviteter i sidegaden Saxogade, der skal hjælpe det enkelte menneske til at udfolde sit potentiale i et fællesskab.  I dag arbejder den sociale organisation på at nytænke sine socialøkonomiske koncepter, så man i større grad samarbejder tæt med både private og offentlige aktører.  

Settlementet har i den forbindelse netop fået støtte fra Realdania til at udvikle Saxogade version 2.0: En socialt ansvarlig og miljømæssig bæredygtig handels- og cafégade, der med sine aktiviteter skaber arbejdspladser for socialt udsatte borgere og fremmer salget af miljømæssigt og socialt ansvarlige varer. 

Med Saxogade 2.0 er Settlementet i gang med at udvikle en model for Co-Creation, hvor de indgår partnerskaber med private handelsvirksomheder og sammen udvikler bæredygtige socialøkonomiske koncepter. Med butikkerne skabes arbejdspladser og forløb for udsatte ledige, hvilket Settlementet tager sig af, mens de private virksomheder kan koncentrere sig om at drive og udvikle kerneforretningen. 

En win-win situation ifølge direktør Margrethe Wivel:  

”Vi giver vores private samarbejdspartnere en attraktiv mulighed for at drive butik med et stærkt socialt brand, hvor Settlementet understøtter og fremmer det sociale aspekt. Alle gør det, som de er bedst til: Samarbejdsvirksomheden står for det kommercielle produkt, mens vi, Settlementet, står for det sociale, og sammen er vi med til at skabe det rummelige arbejdsmarked.” 

Eksperter i socialt ansvar
Saxogade 2.0 er et eksempel på, hvordan socialøkonomisk virksomhed på samme tid kan skabe social og forretningsmæssig værdi.

Socialøkonomiske virksomheder er not-for-profit virksomheder, hvis primære formål er at skabe samfundsmæssig (social, sundhedsmæssig, miljømæssig og/eller kulturel) værdi. Virksomhederne får i disse år med rette stor opmærksomhed for deres evne til at inkludere udsatte grupper på arbejdsmarkedet og i samfundet. 

Ofte skyldes de positive resultater virksomhedernes viden om og forståelse for målgruppens særlige ressourcer og behov. Med dette som udgangspunkt er virksomhederne dygtige til at skabe arbejdsmæssige opgaver og rammer, hvor personer med komplekse udfordringer kan gøre brug af deres kompetencer og udvikle sig arbejdsmæssigt.

Og nu synes også ordinære private virksomheder at have fået øjnene op for værdien i et partnerskab med en socialøkonomisk virksomhed. For nyligt har både videnscenteret CABI, Jyske Bank og Virksomhedsforum for Socialt Ansvar beskrevet, hvordan socialøkonomiske virksomheder anvendes som rekrutteringskanal, videnspartner eller underleverandør af ordinære virksomheder, der ønsker at involverer sig i at løse samfundsmæssige problemer.

Udviklingspotentiale i partnerskaber
Den stigende opmærksomhed om socialøkonomiske partnerskaber kommer ikke bag på Kooperationen, der er arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder. Her ser man socialøkonomiske virksomheder som oplagte samarbejdspartnere for ordinære virksomheder, der ønsker at tage et socialt ansvar. Direktør Susanne Westhausen:

"Jeg tror, at der er mange flere virksomheder, der gerne vil tage et socialt ansvar end de, der i dag gør det. Men måske synes de ikke, at de har den nødvendige viden og kompetencer, eller også orker de ikke det, de oplever som tung administration i forbindelse med ansættelser på særlige vilkår. Så hvorfor ikke indgå et tæt samarbejde med nogle, der virkelig kan og vil denne særlige opgave? Så kan virksomheden fortsætte med at koncentrere sig om sin kernedrift."

Hun mener dog stadig godt at baren for, hvordan der skabes social værdi igennem partnerskaber, kan sættes endnu højere:

”Vi kan se en stor udvikling i de partnerskaber, der indgås. Det giver rigtig god mening, at ordinære virksomheder tager del i at løse samfundsudfordringer ved at handle socialøkonomisk, og at de i den forbindelse måske også hjælper den socialøkonomiske leverandør med forretningsudvikling mv.  Men det bliver rigtigt interessant, når de to virksomheder samarbejder endnu tættere.

Fx varetager den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture Nordjylland in-house opgaver omkring køkken, lager og logistik for IKEA i Aalborg.  Partnerskabet bringer udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet igennem etableringen af udviklingsforløb og minifleksjobs i Huset Venture Nordjylland. Det langsigtede mål er en ansættelse i Ikea eller i en anden lignende virksomhed.

I dette tilfælde fungerer partnerskabet altså som et trin mod det ordinære arbejdsmarked for den udsatte ledige, samtidig med at det kan være en rekrutteringskanal for den ordinære virksomhed.”

Værdi på bundlinjen
Ifølge Kooperationen skal et socialøkonomisk partnerskab gerne være en ”win-win-win model”, der skaber værdi og mening for både den ledige samt den socialøkonomiske og ordinære virksomhed. Her bliver det springende punkt at finde de arbejdsopgaver i den ordinære virksomhed, der med fordel kan løses med en socialøkonomisk tilgang.

Specialisterne er et eksempel på en socialøkonomisk virksomhed, der har gjort netop dette til sit speciale.  Virksomheden skaber jobmuligheder for personer med en diagnose inden for autismespektret ved at løse opgaver, hvor disse personers særlige kompetencer giver ekstra værdi.  

Da HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, stod foran et massivt arbejde med at omdøbe og omstrukturere tusindvis af dokumenter i deres journaliseringssystem, måtte de hente hjælp udefra og tog kontakt til Specialisterne.

Den helt rette mand til opgaven viste sig at hedde Jean-Pierre: En ung mand med autisme, som kommunen havde ønsket at sende på førtidspension. Men det var Jean-Pierre ikke klar til. Han ville arbejde, og det har han fået mulighed for hos Specialisterne, hvor han er tilknyttet som IT-konsulent. 

Hos HOFOR vidste det sig at være det helt rigtige at hyre en specialist.

”Det arbejde Jean-Pierre har udført, er simpelthen så værdifuldt for os, og vil spare os både tid og besvær fremover,” siger Helene Christensen, Jean-Pierres kontaktperson og opgavestiller i HOFOR.

”Jean-Pierre omdøbte dokumenter og oprettede sager i så høj fart, at vi havde svært ved at nå at følge med og give ham opgaver nok. På to dage oprettede han 700 sager i Captia.” Samtidigt hørte Jean-Pierre lydbøger for bedre at kunne bevare koncentrationen om de store mængder af data, han sad og flyttede rundt på.

Konference sætter fokus på partnerskaber
CSR i Praksis-konferencen d. 2. juni, som videns- og netværksinitiativet CSR LINK står bag, sætter som en del af årets tema ”Drivere for SMV’ernes CSR” bl.a. fokus på partnerskaber med socialøkonomiske virksomheder. På et af dagens seminarer præsenterer Kooperationen tre forskellige cases på, hvordan et partnerskab med en socialøkonomisk virksomhed kan mere end at styrke brandet over for kunder og medarbejdere, men være en vej til at effektivisere opgaveløsningen og udvikle forretningen i nye retninger.

Konferencen sætter med den nye klimaaftale og de 17 globale bæredygtighedsmål som bagtæppe fokus på SMV’ernes engagement i CSR gennem gæstetaler, paneldebat, seminarer og masser af konkrete cases fra SMV'ernes egne rækker. Konferencen byder på såvel inspiration og indspark som løsninger og redskaber til det praktiske arbejde med CSR for store som små virksomheder, videncentre, NGO’er, rådgivere og alle andre med interesse for CSR.

Se program og tilmelding  her.

Se også:

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus