Kan profit være social?

Sagtens, mener man hos Skandia, der på Responsible Investment 2. marts fortæller mere om investeringer i sociale indsatser – en god forretning for samfundet.

Skandia viser vej til viden om sociale investeringer.

26.01.2017

CSR.dk

Investering i aktier og obligationer med profit for øje – for mange er det nok det klassiske billede af, hvordan danske pensionsselskaber tænker, når de skal investere kundernes penge. Ikke desto mindre er tanker om, hvordan pengene samtidig kan gøre samfundsmæssig nytte mindst lige så vigtige, påpeger man hos Skandia.

Læs mere: Program for Responsible Investment-konferencen

”Vi har i en årrække arbejdet med at kortlægge og dokumentere de samfundsøkonomiske effekter af sociale investeringer,” fortæller Morten Halborg, investeringsdirektør i Skandia og tilføjer ”Mens der er adskillige metoder og modeller til at vurdere afkastpotentialet på fx en aktie- eller en obligationsinvestering, så bliver det straks noget mere kompliceret, når det handler om sociale investeringer. Primært fordi det ofte handler om at ændre menneskers livsbane”.
 
Alligevel er det netop denne slags investeringer, der fascinerer og engagerer hos Skandia. ”Set med investeringsbriller er det interessant, at investeringer i mennesker i mange tilfælde fint måle sig med andre typer af alternative investeringer. Udfordringen har indtil nu været, at der ikke har været nogen metode til at værdisætte effekten af de sociale indsatser.”

Læs mere: Skandia - Livet lige nu

Af samme grund kunne Skandias store analysearbejde også have været en godt gemt forretningshemmelighed. Men ambitionerne på det sociale område rækker væsentlig udover Skandia selv og de pensionsformuer der forvaltes for kunderne. ”Vi er naturligvis opsatte på at vores egne investeringer skal gøre en forskel, men de helt store forandringer kommer først, når vi er mange, der bruger samme metode og filosofi. Og derfor ser vi gerne at flere aktører kaster sig ud i arbejdet med sociale investeringer”
 
En model til virkeligheden
Af samme grund har man hos Skandia derfor ikke blot gjort en indsats for at dokumentere effekterne af forebyggelse og sociale indsatser, men også udviklet en solid og velfungerende beregningsmodel til brug på det offentlige velfærdsområde.
 
”Vil man være med til at skabe forandring, skal man turde gå forrest, og de erfaringer, vi har høstet i vores arbejde med at lave denne slags beregningsmodeller, kommer i høj grad andre til gavn. Det kræver et stort arbejde at få indsigt i og overblik over disse ret komplicerede socialøkonomiske sammenhænge, så vi har fået et hold forskere fra CBS til at hjælpe os. Man kan måske nok have en mavefornemmelse for, om en social investering er god, men det er ikke nok at agere på mavefornemmelser i investeringssammenhænge.” påpeger Morten Halborg.

Læs mere: Skandia-modellen - Udenforskabets pris 

Skandia har gjort en betydelig indsats for at introducere danske kommuner til beregningsmetoden, som kaldes Skandia-modellen. Således tilbyder Skandia kommunerne gratis undervisning i Skandia-modellen, som bedst kan kaldes et socialøkonomisk regneværktøj. ”Modellen er ikke et salgsværktøj, men et dialogværktøj. En stor del af de sociale indsatser sker ude i kommunerne, så det er vigtigt at vi har en fælles forståelse og platform at tale ud fra. Vi kan se, at gode sociale investeringer kommer godt igen for hele samfundet, både for kommunerne, borgerne og ikke mindst vores kunder.”
 
Private midler til offentlige investeringer
Den klassiske danske løsningsmodel er, at det er kommunerne selv, der både identificerer, prioriterer og finansierer sociale indsatser. Skandia ser imidlertid med stor interesse på mulighederne for at investere private penge i sociale indsatser. ”Vi mener, at der ligger et enormt potentiale i at sætte vores kunders penge i spil i forhold til investering i sociale indsatser. Det er langt fra problemfrit, og det kan fx være en udfordring eller barriere, at private midler skal have en del af ’gevinsten’ ved en social indsats udbetalt. Men dét arbejder vi på at finde løsninger på, for de sociale indsatser kan helt klart godt bruge investeringskronerne.” afslutter Morten Halborg.

På Responsible Investment 2. marts fortæller Morten Halborg mere - og sammen med fx  Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp, Anders Eldrup fra JØP og Robert Rubinstein fra TBLI Group kommer holdninger og cases fra Nykredit, Jyske Bank, EKF, Climate-KIC, IFU og Merkur Andelkasse til at fylde dagen. Læs om dagens program her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

25.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

22.03.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

22.03.2024Bureau Veritas

Sponseret

How to successfully implement APQP4Wind

22.03.2024CSR.dk

Nyt stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

21.03.2024BSR

Sponseret

Collaborating to Advance the SDGs: Three Considerations for Business Leaders

19.03.2024CSR.dk

Toms Gruppen etablerer genskovningsprojekt med Rainforest Alliance

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus