Kina kopierer dansk CO2 neutralt byggeri
Millionbyen Nanjing i Østkina opfører en kopi af den danske CO2 neutrale bygning Copenhagen Green Lighthouse. Cowi har vundet kontrakten i Kina.
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard blev for nylig under sit besøg i Kina præsenteret for en model af den CO2 neutrale bygning Nanjing Green Lighthouse, der skal ligge i Nanjings nye grønne byudviklingszone, Nanjing High Tech Zone.
Bygningen er stærkt inspireret af det danske CO2-neutrale byggeri Copenhagen Green Lighthouse. En række førende danske virksomheder inden for lavenergibyggeri er involveret i udviklingen af zonen.
Læs også: Danmark og Kina samarbejder om vedvarende energi
Kina er verdens største CO2-udleder, og bygningerne er noget af det, der sluger mest energi. Det er derfor helt afgørende, at der sættes ind her, hvis verdens drivhusgasudledninger skal nedbringes. Jeg synes, at det er utroligt positivt, at Kina i stigende grad ønsker at fremme energieffektivt byggeri symboliseret i et vartegn som Nanjing Green Lighthouse, siger klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard.
Nanjing satser på bæredygtig udvikling
15 millioner mennesker emigrerer hvert år til Kinas storbyer, og man forventer, at der skal bygges i omegnen af 2 milliarder m2 om året de kommende to årtier.
Nanjing i Jiangsu-provinsen med 79 millioner indbyggere er blandt de byer i Kina, som satser mest på grøn og bæredygtig udvikling.
Fakta om 2 x Green Lighthouse
-
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard tog det første spadestik til Nanjing Lighthouse 25. juni.
-
Cowi Kina har vundet entreprisen på Nanjing Lighthouse, der bliver på 3.500 kvadratmeter og Kinas første bæredygtige bygning.
-
Copenhagen Green Lighthouse, som Nanjing Lighthouse skal være en kopi af, er bygget af et konsortium bestående af Hellerup Byg & Co. Architects og Cowi A/S. Green Lighthouse blev officielt indviet 20. oktober 2009.
Læs også: Green Lighthouse får guld-certificering
Det er tanken, at Nanjing High Tech Zone skal fungere som en af de mest avancererede pilotprojekter for en grøn byudvikling i Kina. Nanjing Greeen Lighthouse skal opføres efter de samme CO2-neutrale grundprincipper som Copenhagen Green Lighthouse.
Det samlede areal i Nanjing Green Lighthouse bliver på 3.500 m2 - det er 3,5 gange større end Copenhagen Green Lighthouse. Bygningen skal fungere som et udstillingscenter for urban byplanlægning og indeholde kontor- og konferencefaciliteter.
Læs også: Milliarder på vej til omstilling af dansk industri
Danmark og Kina har en stærk fælles interesse i at fremme bæredygtig byudvikling og energieffektivitet, og vi kan lære af hinandens indsats for at reducere energiforbruget og hermed i fællesskab skabe mere energieffektive bygninger og byer. Her har danske virksomheder også solide kompetencer og kan levere verdensklasseløsninger, der både er energieffektive og har høj arkitektonisk værdi, siger Martin Lidegaard.
Danske virksomheder har aftale med bystyret i Nanjing
Syv danske virksomheder inden for bæredygtig byudvikling og grøn teknologi indgik i 2012 en aftale med bystyret i Nanjing om at udvikle en del af Nanjing High Tech Zone til en biovidenskabelig industri- og forskningspark. Nanjing og Jiangsu-provinsen er i det hele taget ved at tegne sig som et dansk satsningsområde i Kina inden for bæredygtighed og grønt teknologi.
Under sit besøg i Kina har klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard samtidig indgået en samarbejdsaftale med den kinesiske regering. Danmark skal være med til at sikre, at de kinesiske virksomheder og bygninger bliver mere energieffektive.
Cowi vandt kontrakten på søsterbygningen
I 2012 var en delegation fra Nanjing på besøg i Danmark, hvor de studerede Green Lighthouse i København, en CO2-neutral bygning, der huser flere institutioner. Efterfølgende vandt Cowi kontrakten på søsterbygningen Nanjing Lighthouse.
"Projekterne i Nanjing er vigtige i realisering af Cowis strategi om at udvikle vores forretning i Kina med fokus på bæredygtighed, energi og byudvikling," siger Mogens Heering, direktør for Cowi China, Middle East and Eastern Europ i en pressemeddelelse.
Investering i bæredygtig byudvikling
Nanjing er hovedstaden i Jiangsu-provinsen, der er et økonomisk centrum og har den højeste BNP per capita af alle Kinas provinser. Regionen foretager lige nu store investeringer indenfor bæredygtig byudvikling. Anders Thyge Egeberg, Cowis direktør i Kina, siger:
"Den økonomiske vækst i regionen betyder, at der er et stigende behov for indeluft af høj kvalitet og bæredygtig byudvikling, der styrker miljøet og mindsker energi-forbruget. De områder er blandt vores kernekompetencer og er områder, som Cowi og Danmark udmærker sig inden for".