Klimaforandringer truer morgenkaffen
Kaffen til de danske forbrugere kan være truet af højere temperaturer og vekslende nedbør forårsaget af klimaforandringer. Vi skal derfor fokusere på følgevirkninger ved hver kop, vi drikker, mener ekspert.
Klimaforandringer og sygdomsramte kaffetræer truer leverancer på kaffe en vare, der bliver mere og mere efterspurgt i verden.
Det er særligt danskernes foretrukne kaffebønne, arabica-bønnen, der er særligt truet, og en ny rapport fra International Center for Tropical Agriculture (CIAT) viser, at det særligt er verdens største arabica-producent (og kaffeproducent generelt) Brasilien, der bliver hårdt ramt. Også Vietnam, Indonesien og Colombias kaffeproduktion er udsatte grundet temperaturstigninger på mellem to og 2,5 grader, og ændringer i mængden af nedbør.
Læs også: Irma fokuserer på "choice editing"
Det vil ifølge rapporten betyde 25 procent mindre kaffe, mens efterspørgslen på kaffe samtidig årligt stiger med 2,5 procent med nye vækstlande som Kina i front.
Kaffeekspert og journalist Maja Wallengren mener, at det i fremtiden bliver endnu vigtigere at købe kaffe bæredygtigt. En ting, danskere længe har været gode til, men som de i fremtiden skal gøre sig endnu mere i.
De danske forbrugere har en lang og stolt tradition for at drikke kvalitetskaffe, men også for at medtænke produktets miljømæssige og sociale følgevirkninger i de områder, kaffen kommer fra, siger hun og fortsætter:
Fremover bliver det kun endnu vigtigere at tage kaffens bæredygtige fodspor med i sine overvejelser, når vi køber produktet i Danmark. Bæredygtighed bliver nødt til at være et af de parametre, vi tager i betragtning, når vi køber kaffe, hvis vi fremover vil have glæde af det produkt, vi kender i dag.
Læs også: Ældre er klimaforandringers store taber
En af verdens største kaffeproducenter, Nescafé, har derfor taget handling for at imødekomme krisen. Kaffebrandet har lanceret Nescafé-planen, hvor knap tre mia. kroner investeres i bæredygtig produktion og plantning af nye træer. Målet er således at plante 220 millioner trær inden 2020.
Hvis vi skal sikre forbrugernes adgang til kvalitetskaffe i fremtiden, er vi nødt til at sikre en mere bæredygtig levevej og produktion for verdens kaffebønder. Det tager typisk 2-3 år fra et træ plantes, til det bliver profitabelt for bonden, men så afgiver det også kaffebønner i 20-25 år. Derfor vil både industrien og forbrugerne meget hurtigt kunne høste resultatet af en mere bæredygtig produktion, siger nordic senior brand manager fra Nescafé, Anna Lindqvist.
I 2020 vil efterspørgslen være på 165-170 mio. sække kaffe hvilket kræver en produktion, der er 15-20 procent større end i dag.
-JPN