Klimaministeren på besøg i Carlsberg Byen
Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, var torsdag på besøg i Carlsberg Byen for at se nogle af de bæredygtige tiltag i bydelen, hvor byggematerialer blandt andet genanvendes med store CO2-besparelser til følge.
Fakta om Carlsberg Byen
Udviklingsselskabet Carlsberg Byen opfører over de næste 10-15 år en ny bydel på Carlsbergs tidligere bryggeriområde på Vesterbro to km fra Rådhuspladsen med bl.a. kontorlokaler, butikker, restauranter, skoler, kulturinstitutioner, og 3.000 boliger i forskellige størrelser og prisklasser.
Visionen er at skabe en mangfoldig, levende og bæredygtig bydel, som vil være attraktiv for erhvervsliv, beboere og besøgende.
Fjernkølingstanke med fire millioner liter vand, fredede bygninger og genanvendte mursten var blandt de ting, som klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen torsdag fik lejlighed til at kigge nærmere på, da han besøgte Carlsberg Byen på Vesterbro i København.
Læs også: Grønne fordele ved genanvendelse af tomme bygninger
Anledningen var blandt andet det byggepolitiske udspil, som regeringen udsendte i slutningen af sidste år.
Udspillet skal blandt andet få byggebranchen til at genanvende byggematerialer, så CO2-forbruget nedsættes, og netop genanvendelsen af byggematerialer er noget, som praktiseres i Carlsberg Byen.
Det gælder eksempelvis genanvendelse af gamle mursten fra ikke bevaringsværdige bygninger, som nedrives i takt med, at den nye bydel opføres.
Senest er 10.000 mursten fra nedrivningen af den gamle værkstedsbygning blevet genbrugt til at renovere facaden på den gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen, som netop er blevet færdig. Det giver en samlet besparelse på fem tons CO2 i forhold til anvendelse af nyproducerede mursten.
Læs også: Hjørring får Danmarks mest bæredygtige stadion
Ministeren fik også fremvist et centralt og miljørigtigt fjernkølingsanlæg, der på sigt skal forsyne hele Carlsberg Byen. Anlægget reducerer CO2-udledningen med op til 23 procent i forhold til traditionel køling.
Store lagertanke på 4.000.000 liter vand giver mulighed for at producere mere energieffektiv køling, idet de kan fyldes op med koldt vand, der er produceret af grøn el. Det vil sige el, der er produceret, når der er overskud af el på nettet fra vindmøller, eller el, der er produceret om natten, hvor el er billigere.
- JKK