Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Det er blevet lidt en offentlig sandhed på det seneste, at Danmark er langt fremme på verdensplan når det kommer til grøn omstilling og generel klimaindsats. Men faktisk ligger vi kun midt i feltet, viser ny analyse fra Klimarådet.

Danmark er langt fremme på vindenergifronten, men ikke verdensførende når det gælder grøn omstilling, viser analyse fra Klimarådet..

25.11.2015

CSR.dk

Danmark er ikke så verdensførende i forhold til grøn omstilling og andre klimaindsatser, som der ellers ofte bliver givet udtryk for i den offentlige debat, bl.a. af Venstre-regeringen i forbindelse med de neddroslede ambitioner når det kommer til eksempelvis Danmarks CO2-udslip, nedskæringer på miljøområdet etc.

Det er konklusionen i et nyt arbejdspapir fra Klimarådet, der viser, at vi snarere ligger midt i gruppen af lande, vi normalt sammenligner os med. Rådet har fokuseret på reduktionen af udledningen af drivhusgasser og opgjort den både i forhold til reel reduktion, men også reduktion i forhold til BNP, og det er her Danmark halter efter toppen.

Væksten i det danske BNP har nemlig været relativt lav sammenlignet med de øvrige 10 lande, rådet har taget med i analysen. Fra 1990 til 2012 voksede det danske BNP således kun med 1,5 procent i snit om året, mens det svenske tal i samme periode hedder 2 procent pro anno. Den lave vækst har simpelthen gjort det lettere for os at sænke vores CO2-udslip, fordi vi har været ”tvunget” til det gennem lavere forbrug og mindre produktion.

På ranglisten over bidrag til ændringer i drivhusgasudledningen ligger Danmark nr. 4 målt på den grønne omstilling med en reduktion på 55 procent mellem 1990 og 2012. Her bliver vi overgået snævert af Holland (56 procent) og mere klart af Sverige og Storbritannien med hhv. 64 og 65 procent.

Ser man på den økonomiske vækst, der trækker den anden vej, har Danmark i samme periode ”kun” skulle håndtere en stigning på 30 procent, hvilket er tredjelavest blandt de 11 lande på listen, hvor kun Tyskland (28 procent) og Japan (21 procent) ’undergår’ os.

Når det kommer til reel reduktion indtager Danmark derimod en andenplads (delt med Tyskland) med 25 procent mellem 1990 og 2012, kun overgået af briternes 26 procent og et nøk foran Sverige med 21 procent. I samme periode har bl.a. Norge faktisk øget deres udslip, men det skyldes i høj grad en stærkere økonomisk vækst (56 procent, altså næsten det dobbelte af den danske), i det den grønne omstilling i Norge faktisk har bidraget med en reduktion på 52 procent, altså kun en smule mindre end herhjemme.

Sammenlagt konkluderer Klimarådet at ”Danmark har gjort en betydelig indsats på klimaområdet, men Klimarådets analyse viser, at vi ikke står alene. Danmark er altså ikke en ensom udbryder på klimaområdet, men snarere del af en udbrydergruppe sammen med andre ambitiøse lande.”

Hent analysen her

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus