Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Det er blevet lidt en offentlig sandhed på det seneste, at Danmark er langt fremme på verdensplan når det kommer til grøn omstilling og generel klimaindsats. Men faktisk ligger vi kun midt i feltet, viser ny analyse fra Klimarådet.

Danmark er langt fremme på vindenergifronten, men ikke verdensførende når det gælder grøn omstilling, viser analyse fra Klimarådet..

25.11.2015

CSR.dk

Danmark er ikke så verdensførende i forhold til grøn omstilling og andre klimaindsatser, som der ellers ofte bliver givet udtryk for i den offentlige debat, bl.a. af Venstre-regeringen i forbindelse med de neddroslede ambitioner når det kommer til eksempelvis Danmarks CO2-udslip, nedskæringer på miljøområdet etc.

Det er konklusionen i et nyt arbejdspapir fra Klimarådet, der viser, at vi snarere ligger midt i gruppen af lande, vi normalt sammenligner os med. Rådet har fokuseret på reduktionen af udledningen af drivhusgasser og opgjort den både i forhold til reel reduktion, men også reduktion i forhold til BNP, og det er her Danmark halter efter toppen.

Væksten i det danske BNP har nemlig været relativt lav sammenlignet med de øvrige 10 lande, rådet har taget med i analysen. Fra 1990 til 2012 voksede det danske BNP således kun med 1,5 procent i snit om året, mens det svenske tal i samme periode hedder 2 procent pro anno. Den lave vækst har simpelthen gjort det lettere for os at sænke vores CO2-udslip, fordi vi har været ”tvunget” til det gennem lavere forbrug og mindre produktion.

På ranglisten over bidrag til ændringer i drivhusgasudledningen ligger Danmark nr. 4 målt på den grønne omstilling med en reduktion på 55 procent mellem 1990 og 2012. Her bliver vi overgået snævert af Holland (56 procent) og mere klart af Sverige og Storbritannien med hhv. 64 og 65 procent.

Ser man på den økonomiske vækst, der trækker den anden vej, har Danmark i samme periode ”kun” skulle håndtere en stigning på 30 procent, hvilket er tredjelavest blandt de 11 lande på listen, hvor kun Tyskland (28 procent) og Japan (21 procent) ’undergår’ os.

Når det kommer til reel reduktion indtager Danmark derimod en andenplads (delt med Tyskland) med 25 procent mellem 1990 og 2012, kun overgået af briternes 26 procent og et nøk foran Sverige med 21 procent. I samme periode har bl.a. Norge faktisk øget deres udslip, men det skyldes i høj grad en stærkere økonomisk vækst (56 procent, altså næsten det dobbelte af den danske), i det den grønne omstilling i Norge faktisk har bidraget med en reduktion på 52 procent, altså kun en smule mindre end herhjemme.

Sammenlagt konkluderer Klimarådet at ”Danmark har gjort en betydelig indsats på klimaområdet, men Klimarådets analyse viser, at vi ikke står alene. Danmark er altså ikke en ensom udbryder på klimaområdet, men snarere del af en udbrydergruppe sammen med andre ambitiøse lande.”

Hent analysen her

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)