Klimaråd: Danmark er ikke førende på grøn omstilling

Det er blevet lidt en offentlig sandhed på det seneste, at Danmark er langt fremme på verdensplan når det kommer til grøn omstilling og generel klimaindsats. Men faktisk ligger vi kun midt i feltet, viser ny analyse fra Klimarådet.

Danmark er langt fremme på vindenergifronten, men ikke verdensførende når det gælder grøn omstilling, viser analyse fra Klimarådet..

25.11.2015

CSR.dk

Danmark er ikke så verdensførende i forhold til grøn omstilling og andre klimaindsatser, som der ellers ofte bliver givet udtryk for i den offentlige debat, bl.a. af Venstre-regeringen i forbindelse med de neddroslede ambitioner når det kommer til eksempelvis Danmarks CO2-udslip, nedskæringer på miljøområdet etc.

Det er konklusionen i et nyt arbejdspapir fra Klimarådet, der viser, at vi snarere ligger midt i gruppen af lande, vi normalt sammenligner os med. Rådet har fokuseret på reduktionen af udledningen af drivhusgasser og opgjort den både i forhold til reel reduktion, men også reduktion i forhold til BNP, og det er her Danmark halter efter toppen.

Væksten i det danske BNP har nemlig været relativt lav sammenlignet med de øvrige 10 lande, rådet har taget med i analysen. Fra 1990 til 2012 voksede det danske BNP således kun med 1,5 procent i snit om året, mens det svenske tal i samme periode hedder 2 procent pro anno. Den lave vækst har simpelthen gjort det lettere for os at sænke vores CO2-udslip, fordi vi har været ”tvunget” til det gennem lavere forbrug og mindre produktion.

På ranglisten over bidrag til ændringer i drivhusgasudledningen ligger Danmark nr. 4 målt på den grønne omstilling med en reduktion på 55 procent mellem 1990 og 2012. Her bliver vi overgået snævert af Holland (56 procent) og mere klart af Sverige og Storbritannien med hhv. 64 og 65 procent.

Ser man på den økonomiske vækst, der trækker den anden vej, har Danmark i samme periode ”kun” skulle håndtere en stigning på 30 procent, hvilket er tredjelavest blandt de 11 lande på listen, hvor kun Tyskland (28 procent) og Japan (21 procent) ’undergår’ os.

Når det kommer til reel reduktion indtager Danmark derimod en andenplads (delt med Tyskland) med 25 procent mellem 1990 og 2012, kun overgået af briternes 26 procent og et nøk foran Sverige med 21 procent. I samme periode har bl.a. Norge faktisk øget deres udslip, men det skyldes i høj grad en stærkere økonomisk vækst (56 procent, altså næsten det dobbelte af den danske), i det den grønne omstilling i Norge faktisk har bidraget med en reduktion på 52 procent, altså kun en smule mindre end herhjemme.

Sammenlagt konkluderer Klimarådet at ”Danmark har gjort en betydelig indsats på klimaområdet, men Klimarådets analyse viser, at vi ikke står alene. Danmark er altså ikke en ensom udbryder på klimaområdet, men snarere del af en udbrydergruppe sammen med andre ambitiøse lande.”

Hent analysen her

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia