Kommuner bryder aftaler om energibesparelser

Netop som Energistyrelsen har besluttet at nedlægge alle kurveknækker-aftaler med kommuner og virksomheder, er der for første gang offentliggjort tal på, hvordan ”kurveknækkerne” klarer sig. Rødovre Kommune og Odsherred Kommune dumper med et brag, mens Mariager Fjord Kommune og Rebild Kommune kan fremvise store energibesparelser.

15.08.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Hvad er en kurveknækker-aftale?

  • Konceptet går ud på at tilbyde kommuner, regioner og staten en aftale, der har til formål at vende energiforbruget ved at fastsætte mål for, hvordan der skal spares.
  • Bag konceptet stod frem til 1. juli 2012 Go´ Energi, som var en uvildig offentlig organisation med egen bestyrelse. Go’ Energi er nu blevet nedlagt, og kurveknækker-konceptet er efterfølgende blevet varetaget af Energistyrelsen, som netop har valgt at opsige alle eksisterende kurveknækker-aftaler.
  • Kurveknækker-konceptet blev skabt i 2008 og har været en kvantitativ succes. Eksempelvis har 2 ud af 3 kommuner i dag en kurveknækker-aftale, og de har dermed modtaget hjælp fra en uvildig coach samt fået en række værktøjer til at reducere energiforbruget.
  • Kurveknækkerne har forpligtiget sig til at reducere energiforbruget med en bestemt procentdel i løbet af aftaleperioden.

Kilde: Go' Energi

Det er langt fra alle kommuner og virksomheder, der har indgået en såkaldt kurveknækker-aftale, som rent faktisk formår at skrue ned for energiforbruget.   

Det viser publikationen ”Udvikling af kurveknækkernes energiforbrug i 2011”, som netop er blevet offentliggjort - stort set samtidig med at Energistyrelsen har besluttet at lukke alle eksisterende kurveknækker-aftaler indenfor de kommende tre måneder.

Læs også: Slut med kurveknækker-aftaler

Oplysningerne om kurveknækkernes bestræbelser i 2011 er dog yderst interessante, da resultaterne fra 2008 – 2010 har været hemmeligholdt af Go’ Energi, som tidligere fasciliterede aftalerne.

Læs også: Resultater af kommunale energiaftaler hemmeligholdes

Kurven knækker den forkerte vej
De nye tal viser, at ord og handling ikke altid følges ad i kommunerne. Således har Hvidovre Kommune (2 % el, 2 % varme), Rødovre Kommune(3 procent el, 3 % varme) og Odsherred Kommune(14 % el, 12 % varme) formået at øge energiforbruget til trods for, at kommunerne har underskrevet en kurveknækker-aftale om at gøre det modsatte.

Til de tre kommuners forsvar skal det dog nævnes, at de trods alt har indberettet deres forbrug og dermed står ved deres resultater. Det har Lejre, Holbæk, Guldborgsund og Assens Kommune helt undladt at gøre.

Ernest & Young er duks
Opgørelsen over kurveknækkernes resultater rummer dog også rene solskinshistorier. Blandt andet er det lykkedes Mariager Fjord Kommune at reducere elforbruget med 18 procent, mens varmeforbruget er skåret ned med hele 22 procent. Rebild Kommune ligger også i top med el-besparelser på 7 procent og varmebesparelser på 16 procent.

Blandt de virksomheder, der har kurveknækker-aftaler, er Ernest & Young i særklasse. Revisions-virksomheden har reduceret elforbruget med 25 procent og varmeforbruget med 41 procent.  

Svært at nå egne mål
Derudover viser tallene, at der er et bredt midterfelt af kommuner og virksomheder, der godt nok har realiseret energibesparelser, men ikke formår at leve op til de mål, de selv har sat. Her finder man blandt andet Faaborg-Midtfyn Kommune, Morsø Kommune, mens kommuner som Tårnby Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune formår at nå deres mål, når det kommer til elforbrug, men ikke når det gælder besparelser på varmen.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

09.04.2025CSR.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

09.04.2025MäRK

Sponseret

B Corps nye standarder - få overblikket her

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

08.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø