Kommuner bryder aftaler om energibesparelser
Netop som Energistyrelsen har besluttet at nedlægge alle kurveknækker-aftaler med kommuner og virksomheder, er der for første gang offentliggjort tal på, hvordan kurveknækkerne klarer sig. Rødovre Kommune og Odsherred Kommune dumper med et brag, mens Mariager Fjord Kommune og Rebild Kommune kan fremvise store energibesparelser.
Hvad er en kurveknækker-aftale?
- Konceptet går ud på at tilbyde kommuner, regioner og staten en aftale, der har til formål at vende energiforbruget ved at fastsætte mål for, hvordan der skal spares.
- Bag konceptet stod frem til 1. juli 2012 Go´ Energi, som var en uvildig offentlig organisation med egen bestyrelse. Go’ Energi er nu blevet nedlagt, og kurveknækker-konceptet er efterfølgende blevet varetaget af Energistyrelsen, som netop har valgt at opsige alle eksisterende kurveknækker-aftaler.
- Kurveknækker-konceptet blev skabt i 2008 og har været en kvantitativ succes. Eksempelvis har 2 ud af 3 kommuner i dag en kurveknækker-aftale, og de har dermed modtaget hjælp fra en uvildig coach samt fået en række værktøjer til at reducere energiforbruget.
- Kurveknækkerne har forpligtiget sig til at reducere energiforbruget med en bestemt procentdel i løbet af aftaleperioden.
Kilde: Go' Energi
Det er langt fra alle kommuner og virksomheder, der har indgået en såkaldt kurveknækker-aftale, som rent faktisk formår at skrue ned for energiforbruget.
Det viser publikationen ”Udvikling af kurveknækkernes energiforbrug i 2011”, som netop er blevet offentliggjort - stort set samtidig med at Energistyrelsen har besluttet at lukke alle eksisterende kurveknækker-aftaler indenfor de kommende tre måneder.
Læs også: Slut med kurveknækker-aftaler
Oplysningerne om kurveknækkernes bestræbelser i 2011 er dog yderst interessante, da resultaterne fra 2008 – 2010 har været hemmeligholdt af Go’ Energi, som tidligere fasciliterede aftalerne.
Læs også: Resultater af kommunale energiaftaler hemmeligholdes
Kurven knækker den forkerte vej
De nye tal viser, at ord og handling ikke altid følges ad i kommunerne. Således har Hvidovre Kommune (2 % el, 2 % varme), Rødovre Kommune(3 procent el, 3 % varme) og Odsherred Kommune(14 % el, 12 % varme) formået at øge energiforbruget til trods for, at kommunerne har underskrevet en kurveknækker-aftale om at gøre det modsatte.
Til de tre kommuners forsvar skal det dog nævnes, at de trods alt har indberettet deres forbrug og dermed står ved deres resultater. Det har Lejre, Holbæk, Guldborgsund og Assens Kommune helt undladt at gøre.
Ernest & Young er duks
Opgørelsen over kurveknækkernes resultater rummer dog også rene solskinshistorier. Blandt andet er det lykkedes Mariager Fjord Kommune at reducere elforbruget med 18 procent, mens varmeforbruget er skåret ned med hele 22 procent. Rebild Kommune ligger også i top med el-besparelser på 7 procent og varmebesparelser på 16 procent.
Blandt de virksomheder, der har kurveknækker-aftaler, er Ernest & Young i særklasse. Revisions-virksomheden har reduceret elforbruget med 25 procent og varmeforbruget med 41 procent.
Svært at nå egne mål
Derudover viser tallene, at der er et bredt midterfelt af kommuner og virksomheder, der godt nok har realiseret energibesparelser, men ikke formår at leve op til de mål, de selv har sat. Her finder man blandt andet Faaborg-Midtfyn Kommune, Morsø Kommune, mens kommuner som Tårnby Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune formår at nå deres mål, når det kommer til elforbrug, men ikke når det gælder besparelser på varmen.