Korruption straffes globalt - men hvordan og for hvad?

FIFA-sagen bør minde os om, at korruption straffes på tværs af landegrænser. Gode interne systemer skal på plads for at sikre sig mod denne risiko. Det peger to Plesner-advokater på.

25.06.2015

CSR.dk

FIFA-sagen gik over i den juridiske historie som sagen, hvor de mange opdagede at korruption ikke længere kun straffes i hjemlandet, men også gælder for handlinger begået i andre lande. Det skriver de to advokater Marlene Hannibal og advokat og partner Jacob Christensen -– begge fra Plesner Advokater -– i Dagbladet Børsen. Sagen er illustrativ, fordi schweiziske politi anholdt medlemmerne af FIFAs ledelse på foranledning af FBI, der krævede dem udleveret til USA.

”Læs også: USA retter officiel anklage mod FIFA for udbredt korruption

Begrundelsen for FBI's fremfærd er, at transaktionerne har gået igennem amerikanske banker, og at dele af planlægningen er sket i USA eller på servere installeret i USA”, skriver de.

De to advokater peger på, at transnational lovgivning med såkaldt ekstraterritorial effekt bliver mere almindeligt og findes blandt andre i USA, UK og Brasilien. 

Hvornår kommer man  i klemme?
I UK omfatter anti-korruptionsloven alt undtaget enkeltstående transaktioner. Så selvom man kun lejlighedsvis sælger noget til nogen i UK, er man omfattet af reglerne, eller hvis man f.eks. har holdt bestyrelsesmøder på britisk jord. Eller hvis en dansk virksomhed har et datterselskab i UK, som har arbejdet på vegne af moderselskabet, så vil den danske koncern kunne impliceres.

Og det er ikke kun bankoverførsler til hemmelige konti i Schweiz, der tæller. Repræsentationsmiddage uden (det store) faglige indhold eller for store gaver til en jubilæumsreception, hvis de er givet for at skaffe sig en konkurrencemæssig fordel, bliver også regnet som bestikkelse.

Byg solide interne systemer
Ifølge de to Plesner-advokater skal der sættes ind i danske virksomheder, der handler med især amerikanske og britiske virksomheder, eller har samarbejdspartnere fra lande, som er kendt for at være højrisiko-lande i forhold til korruption.

Det kan ske ved at udarbejde målrettede, interne retningslinjer for anti-korruption i compliance-programmer, indføre whistleblower-ordninger samt løbende tjekke virksomhedens samarbejdspartnere.

Ellers kan man ende med at blive sagsøgt under f.eks. den amerikanske eller britiske anti-korruptionslovgivning, der har høje bødestraffe og fængselsstraf, samt at virksomhederne kan straffes for handlinger begået af deres ansatte eller deres samarbejdspartnere.

-JPN/EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle