Kun få virksomheder investerer store beløb i energioptimering

Danmark har nu fået et nationalt energiindeks. Det viser, at mange virksomheder investerer i energioptimeringen, men kun få af dem satser mere end en million kroner.

06.03.2013

CSR.dk

Det nye Energiindeks Danmark, som blev lanceret i København i går, viser, at 83 procent af de store danske virksomheder har medarbejdere, der er dedikeret til at arbejde med energioptimering. Et flertal af de virksomheder, der har svaret på undersøgelsen, investerer i energioptimering, men kun en mindre del invester over en million kroner.

Energiindeks Danmark blev født på initiativ af Ugebrevet Mandag Morgen og med opbakning fra seks partnere. Indekset er en oversigt over, hvor meget energi de 1.000 største virksomheder samt alle 98 kommuner bruger hver i sær.

Gid barnet må vokse
Klima- og energiminister Martin Lidegaard sagde ved lanceringen, at han håbede barnet - det nye energiindeks - må vokse sig stort og spændstigt i løbet af et par år. Med den bemærkning henviste ministeren til, at kun 11 procent af landets 1.000 største virksomheder samt 23 af 98 kommuner har svaret på undersøgelsen.

Det nye energiindeks, som skal være en årlig tilbagevendende undersøgelse, vil i følge initiativtagerne være med til at synliggøre, hvad virksomhederne foretager sig på området. Synligheden vil i sig selv give opmærksomhed og diskussion og dermed også kunne skabe forandringer.

Læs også: Danmark får et nationalt energiindeks

Martin Lidegaard sagde, at danske virksomheder er rimeligt gode til energioptimering:

"Der er en  høj bevidsthed i virksomhederne om energiforbruget. Men hvordan arbejder man med energi i virksomhederne? Er grøn omstilling blot noget, man ansætter nogen til at tage sig af, eller er energioptimeringen tænkt ind som en del af virksomhedens strategi og drift", spurgte Martin Lidegaard retorisk.

Ind i virksomhedens DNA
Ministeren mener kun, at den grønne omstilling kan blive en succes, hvis energioptimering tænkes ind i virksomhedens DNA:

"Det er utroligt svært at overbevise virksomhederne om, at de skal energioptimere, hvis de kun skal gøre det af nødvendighed. Den eneste måde at komme igennem med en grøn omstilling er, hvis virksomhederne også kan se, at de får en økonomisk gevinst", sagde Martin Lidegaard, der nævnte, at forligspartierne har sat 1,4 milliarder kroner af om året til at støtte energiprocesser.

DI og energioptimering
Martin Lidegaard sagde også: "Dansk Industri har i løbet af de seneste to år taget en kovending. I dag mener DI, at den grønne omstilling er noget, vi gør sammen".  

Troels Ranis, chef for energi- og klimapolitik i DI opfordrede ligesom flere andre til, at der bliver arbejdet med tilbagebetalingstiden, fordi den i følge ham ofte er for lang og en hindring for energioptimering i virksomhederne.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle