Lettelse i Fairtrade-kommunen Aarhus
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager slår nu fast, at kommuner godt må vise 'samfundsansvar' ved at fremme indkøb af Fairtrade-mærkede varer.
Fairtrade-byer og -kommuner i Danmark har netop vundet en principiel sejr.
Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager har færdigbehandlet sagen om, hvorvidt Aarhus Kommune, der har status af Fairtrade-by, lovligt kan støtte Fair Trade ved at fremme offentlige indkøb af fairtrade-mærkede produkter, også selv om de er dyrere end konventionelle varer.
Lettelse i Aarhus
Ministeren har besluttet, at kommunen er i sin gode ret til at betale lidt ekstra for varerne, når de køber Fairtrade. Aarhus-rådmand Thomas Medon (SF), siger til bt.dk:
"Jeg er enormt glad og lettet over den afgørelse, som siger, at kvalitet også godt kan være et parameter i vores indkøbspolitik".
Sagens baggrund
Aarhus Byråd besluttede i 2010, at Aarhus skulle have status af Fairtrade-by, men en borger klagede til Statsforvaltningen og fik medhold i, at det var konkurrenceforvridende for det lokale erhvervsliv, når kommunen valgte at indkøbe fairtrade-varer for at støtte producenter i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Nu har ministeren altså underkendt Statsforvaltningen.
Læs også: Nyt håb for Fairtrade-byer
Juristerne siger OK
Økonomi- og Indenrigsministeriet Margrethe Vestager skriver til Aarhus Kommune:
"Der blev sidste sommer rejst tvivl om, hvorvidt kommuner kan varetage Fairtradehensyn i deres opgavevaretagelse. Den tvivl er nu ryddet af vejen efter ministeriets grundige juridiske undersøgelser af spørgsmålet. Jeg er glad for, at der nu er klarhed over det juridiske grundlag for, at kommunerne kan påtage sig et samfundsansvar".
Begejstring hos Fair Trade-mærket
Direktør i Fairtrade Mærket Jonas Giersing er meget tilfreds med Margrethe Vestagerns afgørelse:
"Det er en stor sejr ikke kun for Fairtrade, men for alle kommuner og offentlige institutioner, som ønsker at tage et ansvar gennem deres indkøb".
"Ny gælder det om at få fuldt blus under arbejdet i de kommuner, der allerede er Fairtrade Byer, ligesom vi er klar til igen at få flere kommuner med i projektet. Jeg tror, at den megen opmærksomhed om sagen kan være med til at gøre det nemmere at få flere byer med - nu ved de feste i Danmark, at der findes noget, der hedder Fairtrade By", siger Jonas Giersing.
Også Mellemfolkeligt Samvirke glæder sig over afgørelsen og oplyser i en pressemeddelelse, at kommunerne i Danmark hvert år køber ind for 270 milliarder kroner.
Læs hele Økonomi- og Indenrigsministeriets svar til Aarhus Kommune her