19.12.2011  |  Strategi & ledelse

Mindre Global Compact-virksomheder mangler hjælp

Ved udgangen af 2010 afskaffede den tidligere regering en årelang økonomisk støtte til at fremme Global Compact-initiativet i Danmark. Det har betydet at et CSR-netværk for SMV’er er blevet lukket, mens en populær mentorordning er sat på standby. Den nye udviklingsminister forsvarer beslutningen, selvom regeringen har meldt ud, at den ønsker at styrke virksomhedernes samfundsansvar.

Det er i 2011 blevet sværere for SMV’erne at få hjælp til at løfte de forpligtigelser, der er forbundet med Global Compact-medlemsskabet. Med udgangen af 2010 fjernede Udenrigsministeriet nemlig den del af udviklingsbistanden, som FNs Udviklingsprogam (UNDP) i Danmark, i en årrække har fået til at fremme Global Compact blandt danske virksomheder.

Beslutningen har haft den konsekvens, at et velfungerende netværk for SMV’ere, der arbejder aktivt med CSR og Global Compact-principperne, er blevet lukket. Samtidig er en mentorordning, der giver mindre virksomheder mulighed for at få hjælp af større CSR-erfarne virksomheder, stoppet med at ”matche” nye mentorer og mentees. Den manglende finansiering har desuden betydet, at danske virksomheder ikke længere kan få vejledning ved at ringe til UNDPs danske kontor. De bliver nu i stedet henvist til FNs Global Compact-sekretariat i New York.

Gør ondt på SMV’erne
Helle Johansen, der er head of UNDPs Business Outreach i Danmark, mener at afskaffelsen af tilskuddet har fået store konsekvenser for specielt de små og mellemstore virksomheder, som ofte mangler resurser til at løfte Global Compact-rapporteringen.

”Jeg mener, at lukningen af SMV-netværket er problematisk, for det var vældig populært blandt virksomheder, der lige var startet med CSR-arbejdet. Dels fordi de kunne erfaringsudveksle med andre, der havde de samme CSR-udfordringer, men i høj grad også fordi UNDP faciliterede møder, hvor vi gennemgik vigtige CSR-temaer som rapportering, kommunikation og NGO-partnerskaber,” siger Helle Johansen til Erhvervsmagasinet CSR.

Hun beklager også, at mentorordningen nu er sat på hold og ikke længere ”matcher” nye mentorer og mentees.

”Det er lykkedes at opbygge en mentorordning, hvor ”CSR-frontrunnere” som Novo Nordisk, LEGO og Coloplast bruger tid på at hjælpe SMV’er i gang med CSR-arbejdet og Global Compact-rapporteringen. Det er ret unikt. Men når der med jævne mellemrum ringer nye virksomheder, som ønsker en mentor, må jeg desværre sige, at det kan jeg ikke hjælpe med længere,” konstaterer Helle Johansen.

Mentor var ”kæmpe hjælp”
En af de virksomheder, som nåede at få en mentor, inden ordningen lukkede for tilgang var københavnske Siteimprove A/S. Camilla Simonsen, der er CSR og kommunikationsansvarlig i it-virksomheden, mener det er en skam, at ordningen er sat på standby, for hun har haft stor glæde af at få Eksport Kredit Fonden(EKF) som mentor.

”Vi kom i tidsnød med vores første Communications on progress-rapport (COP), som efter Global Compact-retningslinjerne skal afleveres senest ét år efter, man har tilsluttet sig initiativet. Derfor var det en kæmpe hjælp at få Iben Tjelum, der er projektchef i EKF som mentor. Det er nemlig en meget resurse-krævende opgave for en mindre virksomhed som vores, med kun 40 ansatte i Danmark, at rapportere for første gang. Hun hjalp mig specifikt med rapportens overordnede rammer, formkrav i forholdet til indholdet og de strategiske formuleringer,” fortæller Camilla Simonsen.

Hun var også aktiv deltager i det SMV-netværk, som måtte lukke ned ved udgangen af 2010, da Udenrigsministeriet fjernede støtten. Lukningen giver i hendes øjne ingen mening.

”Vores virksomhed fik rigtig meget ud af at deltage i netværksmøderne, fordi vi som servicevirksomhed har meget brug for at sparre med andre. Vi blev blandt andet meget inspireret af advokatfirmaet Kromann Reumerts CSR-arbejde på et af møderne. De var medvirkende til at få os sparket i gang med arbejdet,” siger Camilla Simonsen

Ingen hjælp fra ny minister
Den ansvarlige minister for støtten til UNDPs projekter er i dag Udviklingsminister Christian Friis Bach (R). Han sad ikke i Folketinget, da beslutningen om at fjerne støtten til det Global Compact-fremmende arbejde i Danmark blev taget, men han forsvarer valget, selvom det står i regeringsgrundlaget, at den nye regering ønsker at styrke danske virksomheders CSR-arbejde.

”Jeg vil gerne understrege, at støtten til Global Compact-initiativet ikke er skåret væk, men den er omprioriteret, så vi i dag bruger den del af udviklingsbistanden mere målrettet til at støtte lokale Global Compact-netværk i Kenya, Ghana og Bangladesh. Vi har vurderet, at vi på den måde får mere ud af pengene” forklarer Christian Friis Bach.

Han erkender, at manøvren har fået konsekvenser for de danske virksomheder, der tidligere var med i UNDPs SMV-netværk og de virksomheder, der gerne ville have været en del af mentorordningen.

”Selvfølgelig har det nogle konsekvenser, når man skærer penge væk, men jeg tror dog nok, at de berørte virksomheder skal klare sig, for UNDP er ikke det eneste sted, man kan få CSR-rågivning. I dag kan man for eksempel henvende sig til Dansk Initiativ for Etisk Handel, man kan få rådgivning hos en stribe erhvervsorganisationer og CSR-kompasset giver også god vejledning,” understreger Christian Friis Bach.

Baseret på dialog med Udenrigsministeriet har UNDP igennem det seneste år også forsøgt at få støtte fra Center for Samfundsansvar til at videreføre både netværk og mentorordning. Det er dog ikke lykkes, så nu arbejder organisationen på at etablere et samarbejde med forskellige erhvervsorganisationer.

 

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere