Mode og tekstil: Vil det nogensinde lykkes?

Mode- og tekstilbranchen har meldt sig under de cirkulære faner, og der er initiativer på alle områder fra nye materialer til nye platforme.

Inspireret af Siciliens 700.000 tons citrusaffald er to italienske kvinder i gang med at udvikle stoffibre ud af appelsin- og citronskræller, som set på trådrullerne her..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I et afsnit i en af de tidlige sæsoner i tv-serien Mad Men er familien Draper taget på skovtur. Da de beslutter sig for at tage hjem sker følgende: Alle rejser sig, Don Draper tager fat i tæppets ene side og ryster alle efterladenskaberne af tæppet og ned på skovbunden, alle sætter sig i bilen og kører hjem.

Lige så forstyrrende dette optrin af fortidens omgang med naturen føles, lige så vanvittige synes de aktuelle tal fra den globale modeindustri.

  • På verdensplan sælges der 100 milliarder stykker tøj hvert år, og 60 procent ender som ikke-genanvendt affald inden for 12 måneder.
  • Modebranchen er den næstmest forurenende industri i verden.
  • I 2015 var over 60 procent af forbruget af tekstilfibre i verden oliebaserede, syntetiske fibre, mens hovedparten af de naturlige fibre er bomuld.
  • Ifølge Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage
  • Et kilo færdigt tekstil kræver i gennemsnit 1 kilo kemikalier og 350 liter vand. Det kræver lige så meget vand at producere et par jeans som 60-100 fem-minutters brusebade.

Det er udgangspunktet for cirkulær økonomi i tekstilbranchen, hvor de største aktører flokkes om at melde målsætninger ud og de mindste tester helt nye forretningsmodeller og kunderelationer. Centralt i stort set alle indsatser er genbrug af materialer og muligheden for at levere brugt tøj tilbage til producenten.

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I TEKSTILBRANCHEN

NYE MATERIALER DESIGNET TIL CIRKULÆR ØKONOMI

  • Finske Stora Enso har omstillet en del af deres produktion af træfiberprodukter til produktion af bl.a. tekstiler baseret 100 pct på birketræ. Marimekko har allerede enkelte produkter i deres kollektioner, som er fremstillet af det materiale.
  • Ud af fem vinderprojekter i H&M Foundations ”Global Challenge” i 2015 handlede to om udviklingen af fibre fra nye materialer, nemlig citrusskaller og alger.
  • egetæpper a/s (ege) har gennemført en af de største Cradle to Cradle(C2C) certificeringer nogensinde, som omfatter i alt 34 forskellige produkter, så stort set hele virksomhedens sortiment nu er certificeret. I alt er der indhentet oplysninger om 115 materialer fra 49 leverandører, som i mange tilfælde har været nødt til at lede efter renere materialer at bruge i deres produktion, for at leve op til eges kriterier.

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

  • Reverse Resources fra Estland arbejder på at hjælpe modeindustrien med at får deres stofrester ind i produktionsloopet. De har udviklet en software, som gør det muligt, at få en klar ide om hvilke og hvor stofresterne er til rådighed, og hvad de bedst kan bruges til. Den information er tilgængelig online, som gør gensalg og genbrug mulig.
  • H&M køber polyester produceret af brugte plastikflasker og polyamid lavet af gamle fiskenet og tæpper og bruger det i udvalgte produkter.
  • SortSlipsHvidtSlips skaber individuelt designet og tilpasset tøj til mænd og kvinder ud af kasseret sengetøj, forklæder, hospitalstøj, som de får fra et dampvaskeri.
  • Desso, som leverer gulvløsninger, bruger ECONYL-garn, som består af 100 % genanvendt nylon, i over 50 procent af virksomhedens tæpper. De aftager også restkalk fra hollandske vandselskabers rensningsprocesser, som de bruger i Dessos kalkbaserede tæppebagsider.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

  • egetæpper driver “Recover by ege” med tilhørende web-shop, et såkaldt ”take-back”-system, hvor de tager brugte tæppefliser retur, renser dem og sælger dem videre som brugte.
  • Desso har også et take back-system, hvor virksomheden tager brugte gulvtæpper retur – både Dessos egne og tæppefliser fra alle producenter. Desso benytter sig af en genbrugsteknik, som gør det muligt at skille garnet fra tæppets bagside, så både bagside og tekstilprodukter kan genbruges. Størstedelen af materialerne genbruges i produktionen af nye tæpper, imens bagsiden fra langt de fleste producenter bliver solgt videre og genanvendt til vejbelægning.
  • Private selskaber som Walmart, Esprit, American Eagle Outfitters, H&M, Jack & Jones and NameIt har introduceret tøjindsamlingsprogrammer drevet gennem det schweiziske firma I:CO. Man kan aflevere tøj, bælter, tasker, puder, sengetøj, duge, håndklæder etc., som bliver sorteret i fraktioner, der senere sælges videre til kunder i bil-, bygge og emballagebranchen.

VEDLIGEHOLD OG REPARATION

  • Svenske Nudie Jeans tilbyder sine kunder at få deres jeans repareret gratis hos udvalgte forhandlere, eller sender reparationsmaterialer gratis, hvis man hellere selv vil stå for reparationen.
  • Fritidstøjsproducenten Patagonias Worn Wear-program er alle take back-programmers moder inden for tøjbranchen, og tilbyder derudover kunder at få repareret deres tøj. Det blev skabt i 2013 og prøver at lære kunder at passe på deres udendørs- og fritidstøj, så det kan holdes i brug så længe som muligt. I 2016 gennemførte Patagonia en europæisk turné, hvor de 50 steder i fem lande etablerede reparationsværksteder, hvor man gratis kunne få fikset ødelagt tøj.

DELEØKONOMI/NYE PLATFORME

  • Vigga.com tilbyder økologisk børnetøj ud fra en cirkulær abonnementsmodel, således at forældre kan leje tøj til deres nyfødte og tumlinger i kampen mod overforbrug.
  • Hollandske Mud Jeans tilbyder sine kunder at lease deres jeans og hættetrøjer for ca. 60 kroner om måneden i 12 måneder. Modellen sikrer, at flere har råd til Muds produkter, som er baseret på rene fibre, og at deres produkter kommer tilbage til Mud, så de kan minimere forbruget af nye fibre til nye jeans.
  • TrendSales og Tradono er eksempler på online markedspladser, som forbinder private brugere, så de kan sælge, købe eller bytte tøj.
  • Resecond fokuserer på kjoler, og for et månedligt gebyr kan man låne så mange kjoler, man vil, så længe man stille samme antal kjoler til rådighed i det fælles online klædeskab. Share Your Closet gør det også muligt at dele kjoler, men uden betaling. Her får man point hver gang nogen låner noget af ens tøj, og med brugen af disse point kan man selv låne den anden vej.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet