Modstand og fornemmelser afløst af fakta og overblik
Den grønne servicevirksomhed HedeDanmark har sat gang i en længere proces for at få overblik over løn- og arbejdsforhold blandt sine underentreprenører. Det har givet flere udfordringer.
”Vi ville dokumentere, at der er styr på forholdene både omkring arbejde og løn ude hos vores samarbejdspartnere. Det er vigtigt for vores kunder, og det er vigtigt for os, og derfor har vi arbejdet hårdt for at udforme ét ensartet regelsæt, så vi kan få alle med over åen, tørskoede”.
Læs også: Norsk rederibranche vil sikre miljø og arbejdsforhold
Sådan forklarer kommunikationsdirektør i HedeDanmark, Anders Lehmann, baggrunden for den strategi, virksomheden, der leverer bl.a. outdoor facility services til private og offentlige virksomheder – ”det grønne ISS, udendørs i byerne”, som Anders Lehmann siger – satte i gang i efteråret 2015.
Fra ledelsens side har man i HedeDanmark allerede i omkring 2013-2014 pinpointet ansvarlig leverandørstyring som et område, man gerne vil fokusere på, med det overordnede formål at sikre, at både selskabet selv og dets mange samarbejdspartnere agerer ansvarligt.
Siden starten har netop løn- og arbejdsforhold stået centralt i billedet som et område, man vil have bedre overblik over, både for at styrke det samlede forretningsgrundlag, og for at identificere og reducere risici for kritik af uansvarlig og uetisk adfærd, der potentielt kan give skader på omdømmet.
Gode resultater, men hårdt arbejde
Efter at have arbejdet et års tid med processen har der indtil videre tegnet sig tre kvantitative hovedpunkter, når det kommer til HedeDanmarks p.t. ca. 800 underentreprenører:
- Cirka tre ud af fire har indgået overenskomst
- Næsten ni ud af 10 anvender udelukkende dansk arbejdskraft
- Alle har dansk CVR-nummer
Det er tal, der vækker tilfredshed hos Anders Lehmann, men selvom processen så langt har været god – ”Vi har fået mange gode, relevante input” – så har det bestemt også været op ad bakke i perioder.
”Det har givet udfordringer at få setuppet på plads, og der har været modstand såvel internt som eksternt. Det har kostet både tid og penge, og i starten var det ren udgift, så der skulle overbevises lidt på de indre linjer. Og eksternt fordi vi skulle definere underentreprenørerne og få dem til at acceptere at de kunne få kontrolleret løn og arbejdsvilkår, når de tiltrådte det her samarbejdskodeks, som de skulle tilslutte sig”, forklarer han og fortsætter:
”Derudover har det også været et kæmpe arbejde at arrangere rent logistisk, hvilket – ligesom det med modstanden – bestemt ikke er noget, man skal undervurdere. Vi har selvfølgelig sigtet efter at belaste alle parter mindst muligt med den her indsats, men det har alligevel krævet en del”, siger Anders Lehmann.
Vigtigt skridt, konkret værktøj
For at netop belaste underentreprenørerne og HedeDanmarks organisation mindst muligt, var det afgørende, at hele processen med at indhente data, erklæringer og accept af samarbejdskodekset kunne håndteres digitalt. I dag skal alle entreprenører tiltræde HedeDanmarks samarbejdskodeks, hvis de ønsker at arbejde for virksomheden. Et kodeks der bl.a. stiller krav om, at underentreprenøren skal sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for deres ansatte, overholde gældende regler for udbetaling af løn og betaling af skat m.v.
HedeDanmark har til gengæld ikke et generelt krav om overenskomst. Virksomheder med tre eller flere medarbejdere skal dog, udover at tiltræde samarbejdskodekset, også afgive en såkaldt egenerklæring som bl.a. afdækker virksomhedens brug af udenlandsk arbejdskraft og overenskomstforhold. Derudover er stikprøvekontrol, rapportering og opfølgning også en del af pakken.
HedeDanmark og underentreprenørerne
- HedeDanmark a/s ejes 100 procent af Hedeselskabet, hvis historie går tilbage til 1866
- I 2015 omsatte man for 1,6 mia. kr. og beskæftigede ca. 800 mennesker
- Omkring 6000 registrerede leverandører i Danmark
- Derudover et antal underentreprenører, defineret som alle leverandører, der leverer manuelle og/eller maskinelle arbejdsydelser til HedeDanmark a/s og danske datterselskaber.
- Samarbejdskodekset gælder alle disse, ligesom alle nye entreprenører, eller entreprenører som HedeDanmark forlænger samarbejdet med, skal tiltræde det.
Grundige krav, som flere og flere altså har taget til sig. Det foreløbige resultat har derfor også levet op til forhåbningerne.
Læs også: Kritik af Roskilde Festival: Ansatte arbejder ulønnet – ikke frivilligt
”Vi har taget et vigtigt skridt, og vi har fået et konkret værktøj, der lader os tage beslutninger og fremføre argumenter på en baggrund af fakta i stedet for kun fornemmelser. Det betyder ikke, at vi er garanteret mod at en underentreprenør ikke har ordnede løn- og arbejdsvilkår, men vi tror på, at det er godt for både vores faste underentreprenør, for vores konkurrencekraft og for markedet, også selvom det har krævet vedholdenhed undervejs”, slutter Anders Lehmann.