Moral og gode historier er bare ikke nok

Christian Honoré er ikke på vej ud af CSR, men efter nytår stiller han sig et andet sted i feltet, end på den rådgiverpost han har haft i mere end et årti, senest som partner i KPMG med ansvar for CSR-området. Ved overgangen til et nyt år – og for Christian Honoré et nyt arbejdsliv – bad CSR.dk ham gøre status på CSR i Danmark lige nu.

Christian Honoré er medstifter af Goodwings, rejseportal med fokus på bæredygtighed målrettet virksomheder og private. Tidligere rådgiver og partner hos KPMG, ejer af rådgivningsfirmaet Responsible Business Solutions og chef for CSR i Coloplast. Medstifter af Danish Network for Business & Human Rights. Bestyrelsesmedlem hos Green Network og CSR Fonden..

16.12.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I dansk CSR er Christian Honoré at finde her og der og alle vegne. Han rådgiver kunder fra sin plads som partner for Climate Change and  Sustainability hos KPMG, han er bestyrelsesmedlem hos Green Network og CSR Fonden, og han taler og faciliterer workshops flittigt ved konferencer året rundt. De sidste to bliver han ved med, men fra 1. januar 2015 har han ikke længere nøglen til bygningen og visitkort fra KPMG. Han starter sammen med en partner en bæredygtig virksomhed i rejsebranchen.

Faldet bagud
Det første man skal vide, om hvad Christian Honoré tænker om CSR, er, at han er aldeles ligeglad med, hvad vi kalder det. CSR, CR, bæredygtighed, sustainability – der er frit valg, bare man gør arbejdet ordentligt. Det næste er, at han ikke er imponeret af CSR i Danmark lige nu.

”Vi er faldet noget bagud. Vi var rigtig hurtige til at diskutere det og komme i gang for 15-20 år siden. Men så har brugt lige vel meget tid på at diskutere hvad CSR overhovedet er, og er ikke kommet ordentligt med i forhold til at gøre CSR forretningsdrevet og til at implementere de internationale retningslinjer på området,” siger Christian Honoré.

Mere forretning, mindre moral
Det vigtigste for Christian Honoré er, at danske virksomheder kommer op på næste niveau af CSR, hvor det handler om virkelig at forstå, hvor ens forretning har en betydning – eller impact, som det hedder på international CSR’sk – og så koncentrere sine aktiviteter der.

”Det er dét, jeg altid har arbejdet for: at gøre CSR forretningsdrevet. Hvis ikke man forstår, hvordan CSR understøtter ens forretning, bl.a. ved at fjerne risiko og skabe muligheder, og arbejder på det sammen med forretningen, så ender man med noget, hvor CSR er sådan et ’godhedens tyranni’ og handler om moral og om at kunne fortælle nogle gode historier, som kommunikationsfolkene kan bruge til at lave branding og gøre medarbejderne glade,” siger Christian Honoré. Med eftertryk.

Vi har viden nok, men ingen penge
Han ved godt, at det er en stor udfordring, og at de gode historier giver synlighed, og den har man brug for. Han synes bare, at CSR-folkene skal blive synlige for noget andet. For at virkelig forstå forretningen, så man kan finde ud af, hvad det er væsentligt at arbejde med i CSR-feltet.

<p><strong>Om at komme til at arbejde med CSR</strong></p><p>”Få jer et job i forretningsdelen, så du kender og forstår den. Det kan være indkøb eller salg eller lignende – men ikke i en stabsfunktion. Så kan du arbejde dig ind i CSR derfra.”</p>

Det handler om at finde ud af, hvad det er i ens forretning, som påvirker og påvirkes af miljø og sociale forhold, hvad ens stakeholdere synes er vigtigt, og hvilke af disse områder der kan påvirke virksomhedens mulighed for at nå sine mål.

En-to-tre, kunne det lyde som. Men Christian Honoré ved godt, at det her er kompliceret. Men han  understreger, at det ikke behøver at være svært.

”Jeg vil vove at påstå, at vi har alle de værktøjer og al den viden, vi skal bruge. Det er ikke dér, problemet ligger. Men vi skal holde op med at snakke om, hvad CSR er og tro, at vi har det hele på plads fordi vi lever op til §99A og B. CSR-folkene skal lære at tale forretning og have mandat til at gå ind i den, og så skal flere  have egne budgetter – rigtig mange steder skal man hele tiden bede om pengene i andre afdelingers budgetter,” siger han.

Ikke seriøse i værdikæden
Som eksempel på, at danske virksomheder ikke bruger de international guidelines, nævner han FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, som blev vedtaget i 2011, men hvor der fire år senere ’ikke er sket det store’. Det er et problem.

”De fleste virksomheder i Danmark er en del af en eller mange internationale værdikæder. Både som kunder og som leverandører. Dem skal man forstå og tage ansvar for ved at bruge de globale spilleregler, for man bliver stillet til ansvar for problemer med miljø, arbejdsforhold, korruption osv. Det ser jeg andre landes virksomheder tage fat på med en anden seriøsitet,” siger Christian Honoré.

Gælder også for smv’er
Man kan næsten allerede høre i hvert fald 85% af dansk erhvervsliv sukke. For antallet af virksomheder med mere end 100 medarbejdere er der ikke mange af i Danmark, og som mindre virksomhed hverken kan eller skal man vel lave hele det store arbejde, som Christian Honoré lægger op til.

”Den har jeg hørt mange gange. Men det kan de godt. En mindre virksomhed har typisk færre værdikæder at slås med, så på den måde er arbejdet jo også mindre. Men det er jo samme vilkår for mindre og større virksomheder: hvis man handler internationalt, så forventes det, at man ved, hvad der foregår og påvirker positivt, hvis man kan,” siger han.

”Jeg har tit holdt møder med mellemstore virksomheder, som starter med at sige ’vi skal jo altså ikke være Novo Nordisk’. Så plejer jeg at sige, at Novo Nordisk da også altid bare har arbejdet med det, som gav mening for forretningen. Og det er jo det, alle skal. Uanset størrelse,” siger Christian Honoré.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart