MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Der er lang vej igen for de danske pensionsselskaber, når det handler om at investere danskernes pension uden at komme i karambolage med menneskerettighederne, mener Mellemfolkeligt Samvirke. Og så bør de være mere åbne om deres aktivitet på området.

Selvom det går bedre for den danske pensionsbranche, går det ikke helt godt nok. Således lever flere pensionsselskaber stadig ikke op til de internationale retningslinjer for FN's Menneskerettigheder, viser en undersøgelse fra Mellemfolkeligt Samvirke. Foto: Arkivfoto..

28.06.2017

CSR.dk

Det viser en undersøgelse fra foreningen, der har spurgt 15 af de største danske pensionsselskaber om, hvordan de lever op til de internationale retningslinjer på området, når de investerer danskernes pensionspenge, skriver Finans.dk.

”Flere har rykket sig og forbedret sig siden sidste år. Det er glædeligt. Men der er tydeligvis lang vej igen og måske også længere, end man i nogle pensionsselskaber selv er klar over, for de er ikke alle helt klar over, hvad der ligger i de internationale retningslinjer”, siger Troels Børrild, der leder Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for mere ansvarlig virksomhedsadfærd, til Finans.dk.

Pensionsselskaber er endnu ikke i mål
Det er anden gang, at Mellemfolkeligt Samvirke laver denne undersøgelse. Sidste år blev den lavet i anledning af, at det var fem år siden, at FN’s Menneskerettighedsråd vedtog nye retningslinjer for, hvordan investorer skal agere for at leve op til menneskerettighedskonventionerne.

Den selvsamme undersøgelse har man gentaget igen i år – og den viser, at det ikke er lykkedes de adspurgte pensionsselskaber at komme i mål på området, selvom det er seks år siden, at de nye FN-regler blev vedtaget:

”Det er ikke godt nok. Men der er fremdrift hos nogle”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Arbejde med retningslinjer siden 2015
Et af de selskaber, der imidlertid har vist fremskridt, er PFA Pension. Her oplyser investeringsdirektør Anders Damgaard, at man har arbejdet systematisk med de internationale retningslinjer siden 2015. Som følge af dette har pensionskassen ansat en dedikeret medarbejder, der i fremtiden skal implementere retningslinjerne i samtlige investeringsbeslutninger:

”Vi ser slet ikke noget modsætningsforhold mellem at investere ansvarligt og afkastet. Tværtimod. Der er rigtig meget risikostyring i det, for de selskaber, som ikke overholder spillereglerne, kan køre i grøften”, siger Anders Damgaard til Finans.dk og fortsætter:

”Derfor er vi meget bevidste om at finde fællesmængden af dem, der laver et godt langsigtet afkast, og dem, der driver deres forretning ordentligt”.

Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev

Derudover påpeger Anders Damgaard, at det endnu ikke er sikkert, om man hos PFA Pension nogensinde når i mål, da der er grænser for, hvor langt man kan gå med samtlige investeringer, og at nogle retningslinjer er klokkeklare, mens andre ofte handler om fortolkning.

Ansvarlig ageren på lang sigt giver bedre afkast
Et andet af de pensionsselskaber, der har oplevet fremgang siden sidste års undersøgelse, er Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), der er en del af administrationsfællesskabet P+.

Her vedtog man i 2016, at man ville implementere retningslinjerne fra FN’s Menneskerettighedsråd. Det har blandt andet ført til ansættelsen af Kirstine Lund Christiansen som chef for ansvarlige investeringer, ligesom man skiftede screeningsbureau:

”Vi tror på, at selskaber, der agerer ansvarligt på lang sigt, giver et bedre afkast, og vi har medlemmer, der meget gerne vil have, at vi arbejder med det”, siger hun til Finans.dk.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes undersøgelse fra sidste år var det ikke alle pensionsselskaber, der søgte at efterleve de internationale retningslinjer på området – men i år viser undersøgelsen, at samtlige af de adspurgte selskaber nu forsøger at efterleve dem.

Læs også: Pensionsselskaber kræver klimahandling fra olieselskaber

Og det er ikke det eneste område, hvor man kan spore fremgang. Flere af pensionsselskaberne har nemlig indarbejdet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i deres investeringspraksis.

Derudover bruger flere af pensionsselskaberne disse retningslinjer til at vurdere, om et selskab skal ekskluderes.

Forbedring af skriftlige krav til screeningsbureauer
De fleste danske pensionsselskaber bruger såkaldte screeningsbureauer til at overvåge deres investeringer. Det er dog ikke alle pensionsselskaber, der har stillet et skriftligt krav til deres screeningsbureau om, at de skal screene ud fra de internationale retningslinjer inden for menneskerettigheder.

I forhold til sidste år er der dog sket en forbedring på den front. Således har flere af selskaberne stillet det som et skriftligt krav, og så har de samtidig ansat flere fagmedarbejdere eller skiftet screeningsbureau for at styrke arbejdet med ansvarlige investeringer.

Der er dog stadig flere punkter, hvor det halter for de danske pensionsselskaber. Således kræver to ud af tre stadig ikke, at deres eksterne kapitalforvaltere skal investere i tråd med UNGP og/eller OECD’s retningslinjer.

I JØP har man arbejdet med retningslinjerne i fire måneder, og man er således i gang med den første runde af implementeringen. Men her er man, ligesom i PFA Pension, heller ikke nået i mål endnu – og det er der heller ikke de store forudsætninger for:

”Jeg tror heller ikke, at vi bliver færdige, for med nogle ting skal man starte forfra hele tiden. Men det er måske en god ting, for arbejdet udvikler sig hele tiden”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Selskaber lever ikke op til foreskrevet åbenhed
Endeligt viser undersøgelsen, at det halter med åbenheden blandt pensionsselskaberne. Blandt andet om, hvordan de er i dialog med problematiske selskaber.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke lever ingen af selskaberne op til den åbenhed, som er foreskrevet i de internationale retningslinjer:

”Ingen kommer i nærheden af at leve op til retningslinjerne – nogle kommer med et par anekdoter eller beskriver det meget overordnet. Det er på satellitniveau. Det er ikke godt nok, for så kan man ikke se dem i kortene. Vi er ikke i tvivl om, at intentionen er der, men hvis der ikke er åbenhed, kan man ikke se dem i kortene”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Læs også: Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien

Den idé kan man nikke genkendende til hos PFA Pension. Således fortæller Anders Damgaard, at transparens giver en god dynamik, og at man i øjeblikket overvejer, om man skal offentliggøre informationer om de selskaber, som selskabets screeningbureau er i kontakt med.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus