Når kvindekamp og klimaforandringer hænger sammen

Nogle kampe dør aldrig. Ligestillingskampen er en sådan kamp, som stadig er meget aktuel, og som markeres af FN den 15. oktober.

Zeddy Rotich, kaffebonde i Fairtrade-kooperativ i Kenya. Hun er en af de kvinder, som glæder sig over 'Growing Women in Coffee'..

13.10.2016

Sponseret

Jonas Giersing, direktør i Fairtrade, Fairtrade Mærket

Den britiske skuespiller, model og aktivist Emma Watson udgav for et par uger siden en ny video, ’Hurdles. I den stiller Watson, der er FN-ambassadør for kvinders rettigheder, sig som en stærk talsperson for kvinder og tilkendegiver, at vi er nået langt, men at vi ikke er helt i mål, fordi kvinder stadig ikke er ligestillet med mænd. Det gælder i særlig grad kvinderne i nogle af verdens fattigste lande, der kæmper for helt basale rettigheder som retten til at forsørge sig selv og eje deres egen jord. Det sætter FN fokus på den 15. oktober med den årlige mærkedag International Day of Rural Women, der markeres for 9. gang.

I udviklingslandene repræsenterer kvinderne 43 pct. af arbejdskraften i landbruget, men mindre end 20 pct. af kvinderne ejer selv deres jord. De fleste får heller ikke samme løn for arbejdet som deres mandlige kolleger. En af årsagerne er, at kvinderne her i høj grad er underlagt traditionelle kønsmønstre, hvor det er manden, som er forsørgeren. Det gør kvinderne økonomisk afhængige. Kvinderne hjælper til med at dyrke den jord, mændene ejer, men de er ofte samtidig mødre og hustruer, som står for al husholdningsarbejdet oveni. Det er ulønnet og ekstremt tidskrævende.

Situationen er slem nu, og den bliver kun værre i fremtiden. Klimaforandringerne rammer i forvejen bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande hårdt, og kvinderne er hårdere ramt af klimaforandringerne end mænd.

Det viser en rapport fra FN’s miljøprogram UNEP. Tørke er en katastrofal konsekvens af klimaforandringerne. Alene i Afrika er det vurderet, at 37 pct. af befolkningen skal gå mere end en halv time for at hente vand, og tørke vil forlænge den afstand yderligere. Kvinderne er i forvejen nødt til at hente vand til husholdningsbrug, så hvis tørke tvinger dem til at gå endnu længere efter vand, bliver de tvunget til at bruge mere tid på huslige pligter og mindre tid på lønnet arbejde. Det skævvrider ligestillingen yderligere.

Det stærke køn

Selv om kvinderne i landbrugssamfundene er udfordret, er de på globalt plan tænkt ind som en essentiel aktør for forandring i de 17 bæredygtighedsmål, som FN fremlagde i 2015. Ifølge FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, bliver kvinderne koden til forandring, fordi uden det 5. mål – ligestilling for kvinder – kan mange af de øvrige mål ikke opfyldes. Det gælder eksempelvis mål 8 om økonomisk og bæredygtig vækst og lige løn til alle. Målet er uopnåeligt, medmindre kvinder får ret til samme job og løn som mænd, hvilket mange kvinder ikke har på nuværende tidspunkt.

I Fairtrade forsøger vi aktivt at styrke kvinder i deres rettigheder ved at stille krav til, hvordan kvinder i landbrugssamfundene skal behandles. De må for eksempel ikke blive testet for graviditet ved ansættelse, og de skal have barselsorlov. Forhold, som er en selvfølge for os i Danmark, men som det ingenlunde er for disse kvinder.

Vi har også en række lokale kvindeprojekter. Blandt andet i Kenya, hvor vi over en 3-årig periode vil give 450 kvinder på forskellige Fairtrade-kaffekooperativer ejerskab over de kaffebuske, de i forvejen dyrker. Formålet er, at de bliver ligestillet med mænd og i stand til at klare sig selv økonomisk ved, at de tjener en minimumspris for råvaren og en Fairtrade-bonus, der kan styrke lokale projekter. Bonussen kan gå til at bygge institutioner til børnepasning eller en brønd, så kvinderne kan dedikere mere tid til lønnet arbejde eller uddannelse, som er nogle af de bedste måder at komme fattigdom og ulighed til livs på.

Den ulige kamp

Kvindernes kamp er benhård. Det er svært at bryde med århundreders traditioner, hvor samfundene har været udpræget domineret af mænd, men der er forandring på vej. Den kommer ikke kun med hjælp udefra – bruddet med patriarkatet sker også indefra. Langsomt og gradvist.

Emma Watson har derfor ret i, at vi er nået langt i ligestillingskampen, men at vi ikke er i mål. Der er lang vej endnu, særligt for kvinderne i landbrugssamfundene i nogle af verdens fattigste lande. Personligt tager jeg hatten af for disse kvinder. De har mange odds imod sig, men langsomt vender de skuden og forbedrer deres arbejds- og levevilkår.

BLOGGEN ER OPRINDELIG SKREVET TIL OG UDGIVET AF MANDAG MORGEN 12. OKTOBER 2016. 

01.02.2024Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade og Lidl går sammen: Det behøver ikke at være dyrt eller svært at handle ansvarligt

28.09.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Kampagne: Fairtrade-mærket tager hensyn til både mennesker og miljø

05.07.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Ny analyse: Forbrugerne har taget Fairtrades miljøindsats til sig

09.06.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade-mærket vækstede i 2022 trods et svært marked

01.03.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Forbrugerne skal gøre verdensmål til hverdagsmål med Fairtrade-mærket

14.02.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Køb Valentine's-roserne i dit lokale supermarked – det er bedre for både mennesker og miljø