31.05.2016  |  Klima, miljø og energi

Nordjysk træimportør gør mindre kendte træarter kendte

Indhold fra partner Hvad er dette?

I 16 år har træimportøren TRACER kæmpet for at få mindre kendte tropiske træarter gjort kendte på det danske marked. En rekordlevering på 100 m3 FSC®-certificeret Guariuba-træ til 26 svanemærkede strandhuse ved Islands Brygge viser, at det har båret frugt

Navnet siger dig måske ikke så meget, men den sydamerikanske træart Guariuba er kommet på flere og fleres læber. Den kaldes også for en mindre kendt, mindre anvendt eller alternativ træart – begreber som den danske træ- og byggeribranche er ved at vænne sig til og har taget til sig. Ved en havnevig ved Islands Brygge ligger 26 svanemærkede strandhuse, opført af NCC, hvor guariuba-træ pryder pergolaer, facader samt tag- og havneterrasserne. Alt sammen leveret af TRACER og FSC-certificeret – og faktisk TRACERs til dato største leverance af FSC-certificeret Guariuba til et dansk byggeri.

”Jeg har arbejdet med FSC-træ siden min virksomheds opstart og har løbende taget en masse mindre kendte FSC-certificerede tropiske arter ind i mit sortiment. Det er der mange gode grunde til, både når vi taler pris, træets egenskaber og bæredygtigheden i skove. Det er mange rådgivere og entreprenører heldigvis enige i,” siger Kasper Kopp, direktør i Tracer. 

Udover rekordleverancen af FSC-certificeret guariuba til strandhusene ved Islands Brygge er et andet fyrtårnsprojekt med denne art leveret af TRACER Isbjerget ved Aarhus Havn.


Ambitiøs FSC-indkøbspraksis bliver nu til nedskreven politik

At TRACER kan levere FSC-certificeret tropisk træ og mindre kendte træarter til store byggeriprojekter skyldes, at træimportøren fra sin spæde start har arbejdet på altid at købe og sælge FSC-certificerede produkter – også selvom efterspørgslen på FSC ikke var der i begyndelsen. Virksomheden vælger nu at melde sin FSC-indkøbspraksis officielt ud for at inspirere andre til at gøre det samme og støtte op om FSC Danmarks arbejde for at udbrede brugen af FSC-certificerede byggematerialer:

”Det er en del af vores indkøbs-dna og praksis, og vi melder det nu aktivt ud via en politik for at vise omverdenen, at det er vigtigt at stille krav om bæredygtigt træ og være klar i mælet om det. Samtidig vil vi gerne understøtte det arbejde, FSC Danmark laver for at øge brugen af FSC-certificerede byggematerialer og træprodukter i byggebranchen,” siger Kasper Kopp 

Hos FSC Danmark glæder sekretariatsleder Loa Dalgaard Worm sig over, at endnu en FSC-certificeret leverandør nu offentliggør indkøbspolitikker for bæredygtigt træ:

”En indkøbspolitik opfattes måske mest som et stykke papir med nogle hensigter på, men det er altafgørende for udbredelsen af FSC og dokumenterbart bæredygtigt træ i træbranchen, at leverandører som TRACER melder deres ambitioner og indkøbspraksis klart ud. Det kræver nemlig synlighed og en fælles indsats i branchen for at sikre mere dokumenterbart bæredygtigt træ i træbranchen til gavn for verdens skove og dem, som bor og lever i og af dem.”


FSC skal sikre et større udbud af certificeret tropisk træ

TRACERs indkøbspolitik indeholder flere krav end målsætninger. Det er nemlig sådan, at virksomheden kun køber og fremadrettet fortsat kun vil købe FSC-certificeret tropisk træ, europæisk træ og cedertræ. Herudover har TRACER en målsætning om altid at have 10 mindre kendte tropiske træarter i sortimentet. For én art, nemlig robinietræ, er målsætningen, at TRACER i 2020 kun køber FSC-certificeret robinietræ med en delmålsætning undervejs. Indkøbspolitikken vil blive evalueret årligt i samarbejde med FSC Danmark. 

Ifølge Kasper Kopp er der dog en hurdle, som FSC-organisationen skal have ryddet af vejen – der skal skabes et større udbud af særligt FSC-certificeret tropisk træ:
 
”Vi ville gerne købe mere FSC-certificeret tropisk træ, og vi ville også gerne købe mere FSC-certificeret robinietræ, men må bare erkende, at udbuddet i specielt troperne ikke har flyttet sig væsentligt de senere år. Så der ligger der en stor og aktuel opgave for FSC’s kontorer rundt om i verden.” 


Læs mere om TRACER på tracer.dk og FSC på fsc.dk
Se også FSC’s internationale casebaserede database over byggerier med mindre kendte tropiske træarter på fsc.dk/lks

TRACER har FSC-licensnummer: FSC-C007701

Mere fra FSC Danmark

FSC Danmark

https://dk.fsc.org

  • info@fsc.dk
  • 88709518
  • Ferdinand Sallings Stræde 13, 3. sal, 8000 Aarhus C

FSC Danmark er det danske kontor for FSC-mærket - en international certificerings- mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir. I FSC Danmark arbejder vi med at fremme kendskabet til og brugen af FSC-mærket gennem udformning af aktiviteter, politisk arbejde og oplysning til udvalgte målgrupper.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere