Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle

De første danske naturgaskunder hos energikoncernen HMN er nu gået over til biogas lavet på gylle. Kunderne køber biogassen gennem et certifikatsystem, og det afspejler sig positivt i kundernes CO2-regnskab.

Når gylle har været gennem et biogasanlæg, returneres den til landmændene med en række fordele, for eksempel kan planterne på markerne nemmere optage næringsstofferne og gyllen lugter mindre. Foto: Thinkstock. .

23.04.2014

CSR.dk

Fordele ved biogas

Biogas udnytter metanen i biomassen i stedet for at sende den til vejrs som en kraftig drivhusgas.

Biogas er CO2-neutral. 

Biogas kan levere el og varme døgnet rundt hele året.

Den afgassede biomasse er fuldgod gødning, som er lettere for planterne at optage.

Overskydende biogasproduktion et sted kan transporteres et andet sted hen via naturgasnettet. 

Kilde: HMN-koncernen. 

De første naturgaskunder er netop kommet med på vognen, efter at Danmarks største gasselskab, HMN-koncernen, som det første danske energiselskab i januar begyndte at sende opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet. Indtil videre er der udsendt over en million kubikmeter biogas i naturgasnettet, oplyser HMN. 

Blandt de første biogaskunder er Silkeborg Kommune, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af 108 bygninger. Overgangen fra naturgus til biogas betyder, at kommunens CO2-udledning bliver reduceret med 14.000 tons i løbet af fire år. 

”Vores mål er, at Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 millioner kroner i energibesparelser. Aftalen med HMN betyder, at vi sparer yderligere 3.500 tons CO2 hvert år og samtidig lægger det kommunale forbrug om til en dansk produceret energiform, som på sigt også kan give nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter”, siger Steen Vindum Borgmester i Silkeborg, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Klimapartnerskab avler grøn flødeis

De nye biogaskunder omfatter foruden kommunen også private virksomheder, blandt andet Hansens Flødeis A/S, der håber at kunne reducere CO2-udslippet med 60 tons om året. De første boligkunder har netop også tegnet en kontrakt, oplyser HMN og peger på, at et typisk parcelhus årligt kan reducere CO2-udslippet med cirka fire tons.

Biogassen er lavet på gylle
Biogassen fra HMN er fremstillet af gylle fra kvæg og svin samt kyllingemøg. Der er yderligere tilsat halm og græs. Gassen stammer fra biogasproducenten LBT-Agro. 

”Dette er et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Vi kan lige nu kun levere cirka seks millioner kubikmeter biogas om året. Men vi forventer snart at kunne indgå aftaler med flere biogasproducenter. Og så vil vi kunne levere til et betragteligt antal kommuner, virksomheder og private, der ønsker at gå over til CO2-neutral biogas. Vi er i dialog med en række biogasproducenter samt flere kommuner og virksomheder, der overvejer at bruge det til opvarmning og som brændstof til busser og skraldebiler”, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN.  

Læs også: EU udpeger Region Midtjylland til region for grøn omstilling

Ved afbrænding af naturgas udledes der ifølge Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet cirka 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er CO2-neutral. 

Biogas lavet på gylle betyder desuden også, at landbrugets belastning af klima og miljø reduceres, da gyllen efter en tur i biogasanlægget bliver sendt retur i en renere og mere anvendelig form end før.

Biogascertifikater
Biogassen sælges via et certifikatsystem, hvor kunden gennem en ekstra betaling køber biogascertifikater, som betyder, at en mængde naturgas erstattes af CO2-neutral biogas i naturgasnettet.

Certifikatsystemet administreres af Energinet.dk, og rent fysisk vil biogassen typisk blive brugt et andet sted i landet end der, hvor kunderne har adresse. 

Læs også: Nyt gasmarked er begyndt at spire

Men biogaskunderne har ifølge HMN sikkerhed for, at købet medfører, at en given mængde naturgas erstattes af biogas.

-TK 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams