Ny aftale skal skabe grøn vækst i udviklingslande
I et nyt banebrydende offentligt/privat samarbejde har en række institutionelle investorer og IFU på statens vegne indgået en milliardaftale, der skal skabe grøn vækst i udviklingslande.
Pensionsselskaberne PensionDanmark, PKA, Pædagogernes Pensionskasse samt Dansk Vækstkapital og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) indgik i går en aftale om at indskyde i alt 1,2 milliarder kroner i Klimainvesteringsfonden, der forventes at medvirke til investeringer for otte-ni milliarder kroner i udviklings- og vækstlande.
Aftalen og investeringen skal gå på at skabe grøn vækst i udviklingslande og bidrage til at nå målet fra klimatopmødet i København i 2009 om mobilisering af 100 milliarder USD årligt fra 2020 til klimainvesteringer i udviklingslande.
Læs også: COP19: Investorerne har brug for klare signaler
Der er med denne aftale mellem regeringen, pensionskasserne, Dansk Vækstkapital og IFU tale om en win-win-win indsats, hvor vi bidrager til vækst og beskæftigelse i udviklingslandene, bekæmper klimaforandringerne og samtidig giver dansk erhvervsliv bedre muligheder på nye og svære markeder, siger udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen.
Danmark har derved lagt sig i spidsen for arbejdet med at mobilisere klimafinansiering, der er afgørende for at sikre den nødvendige grønne omstilling i udviklingslandene og reducere den globale opvarmning.
Med dette initiativ går Danmark forrest i forhold til at støtte grøn omstilling i udviklingslandene, hvilket kan bidrage til at reducere den globale opvarmning og forhåbentlig være en inspiration for andre, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.
Læs også: Fire grunde til at verden aldrig får en bindende klimaaftale
Fonden skal via projektinvesteringer i udviklings- og vækstlande bidrage til at reducere den globale opvarmning og fremme salget af dansk klimateknologi.
Det forventes endvidere, at Klimainvesteringsfonden kan bidrage til, at mindre og mellemstore danske virksomheder kan få adgang til nye lande og markeder enten direkte eller som underleverandører til større klimaprojekter.
Klimainvesteringsfonden kan investere i projekter, der direkte eller indirekte medvirker til at reducere udledningen af drivhusgasser, og i alle såkaldte DAC-lande. Geografisk dækker fonden dermed stort set samtlige lande i Latinamerika og Afrika, hovedparten af landene i Asien og nogle få lande i Europa.