Ny forskning lover billigere brintbiler

Brændselsceller til brintbiler kan både være miljøvenlige og effektive. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, hvor en ny teknik reducerer forbruget af kostbart ædelmetal.

Den nye opdagelse vil være en økonomisk gevinst ifølge lektor ved Kemisk Institut ved Københavns Universitet Matthias Arenz, der har stået i spidsen for forskningsprojektet. Foto: Københavns Universitet..

05.08.2013

CSR.dk

Den grønne løsning inden for bilisme behøver ikke at være den dyre løsning. Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at man kan bygge brændselsceller, der producerer lige så meget strøm som de gængse brændselsceller, selv om de indeholder markant mindre af det kostbare og sjældne ædelmetal platin.

Det vil gøre brintbilen billigere at producere, og den nye opdagelse kan vise vejen frem for økonomisk forsvarlige brændselsceller. Det mener Matthias Arenz, der er lektor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Hvordan fungerer brændselsceller?

Brændselsceller hiver strøm ud af brint og ilt i en såkaldt katalytisk reaktion, som bliver holdt i gang af platin. Den største effekt opnår man, når man strømmer sine gasser hen over en tynd plade, en film, af platin. Men det kræver enorme mængder af det dyre grundstof. I stedet laver man i dag brændselscellernes katalysatorer med små partikler, små korn af platin. Forsøgene i Matthias Arenz’ forskergruppe viste, at kornene kunne placeres bedre.

”I laboratoriet har vi vist, at man kan få den samme mængde strøm ud med kun en femtedel så meget platin. Så flotte resultater får man næppe uden for laboratoriet, men en mærkbar reduktion af behovet for platin er bestemt realistisk. Og det vil være en kæmpestor økonomisk gevinst”.

Brændselsceller har flere fordele sammenlignet med forbrændingsmotoren. En brændselscellemotor udnytter brændstoffet bedre og forurener hverken med os, røg eller CO2. Eneste problem er dog, at brændselsceller kun virker, hvis de indeholder ædelmetallet platin, hvilket er mere kostbart og sjældent end guld.

Det har været en betydelig barriere for udvikling af energibesparende og klimavenlige brændselsceller til køretøjer.

Læs også: Ingen garanti for brintbilens succes

Samtidig er platin svært tilgængeligt – langt størstedelen findes i Sydafrika, der producerer lige under 80 procent af verdens forbrug, mens Rusland står for yderligere ti procent.

Forskningsprojektet er udført i samarbejde med Münchens tekniske universitet og Max Planck Instituttet for jernforskning i Düsseldorf.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

15.11.2024CSR.dk

Klimaaktivisterne taber slaget – men vinder krigen?

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

15.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

EU’s øgede krav til tekstiler vil udfordre tøjbranchen

15.11.2024CSR.dk

HK’erne er blevet grønnere på jobbet

15.11.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

14.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

It-affald bliver kaldt ’den skjulte krise’ – et nyt netværk og et gratis værktøj skal nu kickstarte en genbrugsbølge

14.11.2024CSR.dk

Flere pakker leveret på el: GLS Denmark styrker omstillingen til elektriske køretøjer i samarbejde med Norlys

14.11.2024CSR.dk

Michelin sætter ny rekord med dæk lavet af 71% bæredygtige materialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V