13.06.2017  |  Samfund

Ny generation af uafhængige kvindelige journalister på Cuba

Selvom det cubanske styre holder et vågent øje med befolkningens internetvaner, sker der undertiden en opblomstring i magasiner og blogs skrevet af kvindelige uafhængige journalister.

Selvom internetadgang og den økonomiske frihed er blevet større i de senere år på Cuba, oplever ø-staten en ”repressiv bølge af fornyet brutalitet” ifølge en erklæring fra the Foundation for Human Rights.

Læs også: Partnerskab giver hjemløse finansiel frihed

På trods af dette ses der imidlertid en opblomstring i de kvindelige journalister. Således har en ny generation af uafhængige kvindelige journalister i de sidste to år skabt flere magasiner, heraf det første feministiske af slagsen ved navn Alas Tensas.

Ifølge Institute for War & Peace Reporting (IWPR) har de kvindelige journalister fået beføjelser til at udbrede deres skriverier på øen, om end indholdet er strengt overvåget af staten.

Overvågning er stadig en realitet
Selvom internettet kom til Cuba i 1996, har det vært svært tilgængeligt og dyrt. Derfor lancerede man i 2013 et initiativ til at øge den offentlige adgang til internettet, men stadig under streng overvågning af den cubanske regering.

Alligevel formår lokalbefolkningen at finde frem til blogs som Regina Coyulas 'La Mala Letra', der er kritisk overfor det cubanske regime, og som blev præsenteret på BBC-bloggen "Voices from Cuba" i 2014:

"Før havde jeg ingen anelse om, hvad en blog eller internettet var. Forbindelserne var ekstremt dyre, vi måtte gå på nettet fra diverse hoteller", siger Regina Coyula om sin blog.

Første feministiske blog
Sidste år lancerede 50-årige Ileana Álvarez den feministiske blog Alas Tensas med fokus på emner, der spænder fra vold i hjemmet til kvinder, der bidrager til ø-statens vækstmuligheder og teknologiske udvikling:

"Du læser aldrig vidnesbyrdet fra en, der har overlevet vold i hjemmet, i den officielle presse. Regeringen påstår, at det at være kvinde i Cuba kun er positivt. Men de skjuler statistikker, der er fx ingen data om vold i hjemmet, der er adskilt efter køn”, siger hun.

Derfor mener hun, at data er afgørende for, at man i fremtiden kan øge bevidstheden om sociale spørgsmål.

Læs også: Lego udvider partnerskab med WWF

I det seneste Freedom of the Press Index fra Reporters Without Borders er Cuba blevet rangeret som nummer 173 ud af 180 lande. Selvom internetadgang og økonomisk frihed har været stigende i ø-staten siden afspændingen mellem USA og Cuba i 2013, har forandringerne lidt under de cubanske menneskerettigheder.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med m…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere