Ny London-borgmester vil være byens grønneste nogensinde

Den britiske hovedstad kan se frem til en grøn opstramning. Den nyvalgte borgmester, Sadiq Khan, vil gøre London til verdensledende inden for ren energi, bæredygtig transport og naturbeskyttelse. Og i 2050 skal byen være CO2-neutral.

Trafikken i London skal gøres både mindre og grønnere, bl.a. via elektriske busser, mener byens nye borgmester, Sadiq Khan. Foto: Flickr/Andrew Stawarz.

09.05.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

London er ikke en by, der behøver den store præsentation. Som shopping-, kultur- og handelscentrum er den britiske hovedstad et kæmpe turistmål og hjemsted for virksomheder og indbyggere fra verdens øverste luftlag.

Læs også: Klimaguide til megabyer

Desværre er byen også blandt Europas mest trafikerede og forurenede, hvilket specielt luftkvaliteten er et eksempel på. Men det vil byens nye førstemand gøre noget ved.

Londons nyvalgte borgmester, Sadiq Khan (Labour), vil gøre den britiske hovedstad grønnere. Foto: Department of Energy and Climate Change.

I sidste uge blev Labourkandidaten Sadiq Khan således valgt til ny borgmester i den engelske metropol, og blandt hans mærkesager er en offensiv klima- og miljøpolitik, der skal hæve standarden fra det niveau, Khan selv kalder ”højest middelmådigt”, efter otte år med konservative Boris Johnson som bykonge.

Khans ambition er således at sætte gang i en ’revolution’ i forhold til ren energi, klimavenlig transport og bæredygtige løsninger i så mange henseender som muligt, for på den måde at forbedre både luftkvalitet, levestandard og folkesundhed i byen.

Det grønne skal integreres
”London har potentialet til at være med helt fremme i kampen mod klimaforandringerne. Det er det rigtige at gøre for vores planet, for vores sundhed og for vores økonomi på langt sigt. Grønne hensyn er ikke bare et add-on til den politik, vi fører i byen – de skal være integrerede i vores transportsystem, nybyggeri og energiforsyning”, sagde Khan ifølge edie.net under sin valgkamp.

Et af de centrale mål for Sadiq Khan, der selv er født og opvokset i en arbejderfamilie i den sydlige del af byen, er at London skal være CO2-neutral i 2050 (København vil nå det som Europas første hovedstad allerede i 2025). Hvis det skal lykkedes kræver det bl.a. solide ændringer i den londonske trafik, og det er netop hvad Khan lægger op til.

Ultra Low Emission Zone (ULEZ)-området i det centrale London, der fra september 2020 skal påtvinge køretøjer i zonen hårde miljøkrav eller solide afgifter. Grafik: Transport for London.

Således vil han blandt arbejde for at få fremskyndet og udvidet den såkaldte Ultra Low Emission Zone (ULEZ), der fra september 2020 vil tvinge alle køretøjer i det allermest centrale London til at overholde strenge miljøkrav i forhold til deres udstødning – eller betale solide afgifter for adgang.

Dernæst vil Sadiq Khan introducere flere ’rene buskorridorer’, hvortil der skal investeres i et større antal el- og hydrogenbusser. Her håber han også at kunne starte et ”race to the top” med andre europæiske storbyer. Generelt vil han desuden fremme elektriske køretøjer via partnerskaber med det private erhvervsliv, ligesom der skal gives tilskud til de indbyggere, der gerne vil skrotte dieselbilen til fordel for et mere miljøvenligt alternativ.

Bedre ressourcepolitik
Det skal også gøres mere attraktivt – herunder ikke mindst sikrere – at være cyklist i byen, og så er Khan, der sad to år som transportminister i Gordon Browns regering, også modstander af den planlagte tredje start- og landingsbane, der er undervejs i Heathrow-lufthavnen.

Læs også: Britisk stop for kulkraft i 2025

Ligeledes skal der på ressourceområdet ske forbedringer. London skal blive bedre til at genbruge under Khans ledelse, vandforbruget skal optimeres, overskudsvarme fra bl.a. undergrundsbanen skal udnyttes bedre, og alle offentlige bygninger skal leve op til de højeste standarder for energieffektivitet og -forbrug.

Endelig har Khan også en stribe målsætninger på naturområdet i forhold til træplantning, beskyttelse af dyreliv og biodiversitet, og et stop for fracking. Læs mere på Khans hjemmeside.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V