Ny lov skal mindske madspild i Frankrig
Gourmetmadens land byder den amerikanske ’doggy bag’ velkommen med et nyt tiltag. Det er dog ikke alle, der er begejstrede for regeringens forsøg på at bekæmpe madspild.
Frankrigs restauratører har længe set skeptisk på det amerikanske ’doggy bag’-koncept, hvor en gæst får resten af sit måltid med hjem, hvis tallerkenen ikke er blevet tømt. For selvom de færreste nok ville sige nej til at vågne op til rester i køleskabet dagen derpå, er det for de fleste imod fransk etikette at forlade en restaurant med en pose rester. Det signalerer, at man vægter kvantitet over kvalitet, hvilket er en skændsel i gastronomiens verden. Hidtil har budskabet til gæster i franske køkkener været ”love it or leave it”.
Men nu er der kommet der nye boller på frøsuppen.
Nytårsdag trådte en ny lov i kraft, der forpligter restauranterne til at give gæster deres rester med i en ’doggy bag’, hvis det bliver ønsket. Det skriver The Telegraph.
Madspild skal mindskes
Hvert år smides syv millioner tons mad ud i Frankrig – og det er vel og mærke i et land hvor 3,5 millioner mennesker er afhængige af de gratis måltider, der uddeles af frivillige fra velgørende organisationer.
Restaurationsbranchen står bag 14 procent af madspildet og det er denne del regeringen nu prøver at mindske med den nye lov. Tiltaget skal med andre ord give den franske befolkning ’mod’ til at vælge at tage rester med hjem, så restauranten ikke smider udmærket kød, kartofler og grøntsager ud.
En dårlig idé
Der er dog delte meninger om den amerikanske ’doggy bag’s’ indtag i landet og om det overhoved vil virke.
Nogle kokke afskyr konceptet alene på baggrund af navnet, som de føler gør deres mad til ”hundeæde”, skriver The Telegraph. Det har fået Hotel- og restaurantsammenslutningen UMIH til at forsøge at promovere konceptet med navnet ”Le gourmet bag”.
Læs også: Verdens største madspildsaktion
Restaurantejer fra Paris, Xavier Denamur, mener dog, at problemet ligger et helt andet sted:
”Vi serverer ikke store portioner, som de gør i Amerika og vi smider stort set aldrig noget ud, fordi vi tilbereder alt per bestilling. Vi har altså aldrig store mængder for-lavet mad”, fortæller restaurantejeren til The Telegraph og fortsætter:
”Denne lov er nytteløs, fordi den ikke rigtig vil adressere problemet med madspild. Det ville være bedre at lave en lov, der forbød restauranter at servere industrielt tilberedt mad, der fordærves hurtigt”.
-CHM