Ny rapport: Automatiseringen vil kræve opkvalificering eller jobskifte for 400 mio. mennesker

Cirka 15 procent af alle jobs globalt set vil i fremtiden blive erstattet af automatisering og ny teknologi, viser en ny rapport fra McKinsey. Der vil dog overordnet set ikke blive brug for færre hænder og hoveder på arbejdsmarkedet, udviklingen kræver bare, at medarbejdere omstiller sig, tilegner sig nye kvalifikationer og efteruddannelse.

Industri 4.0 vil påvirke cirka 15 procent, svarende til 400 millioner medarbejdere, i år 2030, konkluderer ny rapport fra McKinsey. .

05.12.2017

CSR.dk

Automatisering og teknologisk udvikling skaber mange nye muligheder, men også udfordringer. I hvert fald hvis man ser det fra nogle af de arbejderes synspunkt, hvis job er muligt at erstatte med maskiner og robotter. Særligt ansatte i transport- og logistikbranchen er blevet dømt som værende i risikozonen.

Læs også: Analyse: Automatisering gør det sværere for SMV’er at tage socialt ansvar

Men hvor galt står det egentlig til? Det har konsulentfirmaet Mckinsey regnet på og resultatet kan læses i den helt nye rapport ’Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation’.

Rapporten gennemgår problematikker som automatiseringens indvirkning på arbejdsmarkedet, kompetencer og lønudvikling, samt hvordan samfund og virksomheder bedst ruster sig til den kommende omstilling. Hovedkonklusionen i rapporten er, at der vil være arbejde nok til alle i år 2030, men for mange vil arbejdet få en anden karakter, hvorfor omstillingen kan blive udfordrende og indebære forskellige former for opkvalificering.

Og det er ikke så få, der vil kunne mærke skiftet væk fra det mere manuelle arbejde. I rapporten vurderer McKinsey, at cirka 15 procent af verdens job højst sandsynligt vil blive erstattet af robotter eller anden automatisering. Det svarer til cirka 400 millioner mennesker, der vil kunne blive ramt. Derudover er tre procent, svarende til 75 millioner mennesker, i risiko for at være nødsaget til at skifte branche grundet automatiseringen.

Rapporten fra McKinsey går i dybden med hvilke job automatiseringen vil erstatte og medføre i forskellige lande og brancher. Grafik: McKinsey..

Opkvalificering sværest for medarbejdere, der er midtvejs i karrieren
Automatiseringen og robotternes indtog bliver også betegnet som Industri 4.0, med henvisning til de tre foregående industrielle revolutioner, der indebar henholdsvis dampmaskiner, elektronik og it-systemer.

Industri 4.0 vil ligesom de foregående blive udfordrende og krævende at omstille sig til for både brancher og medarbejdere, men altså ikke udslettende eller umulige for medarbejdere verden over at tilvænne sig.

Dem, der ifølge McKinsey-rapporten vil få det sværest, er produktionsmedarbejdere og maskinoperatører samt medarbejdere, der befinder sig midt i deres karriereforløb. Hvis omstillingen skal kunne betegnes som en succes, skal de personer, der mister jobbet til ny teknologi have fundet et nyt job inden for et år. Ellers kan det resultere i langsommere lønudvikling og en øget arbejdsløshed.

Læs også: Nyt samarbejde skal skaffe job til langtidsledige

Konstruktivt har McKinsey analyseret sig frem til fire indsatser, de anbefaler både regeringer og erhvervsliv at iværksætte, for at omstillingen i Industri 4.0 skal gå så glat som muligt. Indsatsområderne indebærer  

  1. at fastholde robuste økonomier, der vil understøtte skabelsen af nye jobs,
  2. mere efteruddannelse og gentænkning af hvordan medarbejdere opkvalificerer sig,
  3. mere mobilitet på arbejdsmarkedet og
  4. en beskæftigelsesindsats, der støtter arbejdsløse.

-CHM 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams