Ny rapport: Automatiseringen vil kræve opkvalificering eller jobskifte for 400 mio. mennesker
Cirka 15 procent af alle jobs globalt set vil i fremtiden blive erstattet af automatisering og ny teknologi, viser en ny rapport fra McKinsey. Der vil dog overordnet set ikke blive brug for færre hænder og hoveder på arbejdsmarkedet, udviklingen kræver bare, at medarbejdere omstiller sig, tilegner sig nye kvalifikationer og efteruddannelse.
Automatisering og teknologisk udvikling skaber mange nye muligheder, men også udfordringer. I hvert fald hvis man ser det fra nogle af de arbejderes synspunkt, hvis job er muligt at erstatte med maskiner og robotter. Særligt ansatte i transport- og logistikbranchen er blevet dømt som værende i risikozonen.
Læs også: Analyse: Automatisering gør det sværere for SMV’er at tage socialt ansvar
Men hvor galt står det egentlig til? Det har konsulentfirmaet Mckinsey regnet på og resultatet kan læses i den helt nye rapport ’Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation’.
Rapporten gennemgår problematikker som automatiseringens indvirkning på arbejdsmarkedet, kompetencer og lønudvikling, samt hvordan samfund og virksomheder bedst ruster sig til den kommende omstilling. Hovedkonklusionen i rapporten er, at der vil være arbejde nok til alle i år 2030, men for mange vil arbejdet få en anden karakter, hvorfor omstillingen kan blive udfordrende og indebære forskellige former for opkvalificering.
Og det er ikke så få, der vil kunne mærke skiftet væk fra det mere manuelle arbejde. I rapporten vurderer McKinsey, at cirka 15 procent af verdens job højst sandsynligt vil blive erstattet af robotter eller anden automatisering. Det svarer til cirka 400 millioner mennesker, der vil kunne blive ramt. Derudover er tre procent, svarende til 75 millioner mennesker, i risiko for at være nødsaget til at skifte branche grundet automatiseringen.
Opkvalificering sværest for medarbejdere, der er midtvejs i karrieren
Automatiseringen og robotternes indtog bliver også betegnet som Industri 4.0, med henvisning til de tre foregående industrielle revolutioner, der indebar henholdsvis dampmaskiner, elektronik og it-systemer.
Industri 4.0 vil ligesom de foregående blive udfordrende og krævende at omstille sig til for både brancher og medarbejdere, men altså ikke udslettende eller umulige for medarbejdere verden over at tilvænne sig.
Dem, der ifølge McKinsey-rapporten vil få det sværest, er produktionsmedarbejdere og maskinoperatører samt medarbejdere, der befinder sig midt i deres karriereforløb. Hvis omstillingen skal kunne betegnes som en succes, skal de personer, der mister jobbet til ny teknologi have fundet et nyt job inden for et år. Ellers kan det resultere i langsommere lønudvikling og en øget arbejdsløshed.
Læs også: Nyt samarbejde skal skaffe job til langtidsledige
Konstruktivt har McKinsey analyseret sig frem til fire indsatser, de anbefaler både regeringer og erhvervsliv at iværksætte, for at omstillingen i Industri 4.0 skal gå så glat som muligt. Indsatsområderne indebærer
- at fastholde robuste økonomier, der vil understøtte skabelsen af nye jobs,
- mere efteruddannelse og gentænkning af hvordan medarbejdere opkvalificerer sig,
- mere mobilitet på arbejdsmarkedet og
- en beskæftigelsesindsats, der støtter arbejdsløse.
-CHM