Ny undersøgelse: Mærker guider forbrugerne mere end Facebook

Forbrugerne navigerer i højere grad efter produktmærkninger og certificeringer end efter deres sociale netværk, viser en ny undersøgelse, som præsenteres på CSR Awards 2013.

13.09.2013

CSR.dk

<p>"Vi vil meget gerne hjælpe virksomhederne med at blive endnu bedre til at arbejde med samfundsansvar – også med mærkninger og certificeringer".</p>

Victor Kjær, Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Forbrugerne vil have sikkerhed for, at produkter opfylder deres etiske forventninger, og derfor benytter de sig af mærkninger og certificceringer, når de handler. Det viser en ny undersøgelse, som er gennemført af Epinion for CSR Fonden og Radius Kommunikation i forbindelse med CSR Awards 2013, som afvikles i Holstebro i næste uge 16.-17. september.

Digitaliseringen og de sociale mediers indtog får ellers ofte eksperter til at erklære, at autoriteterne er under pres som vidensleverandør; men den nye undersøgelse, som præsenteres på CSR Awards i næste uge, viser noget andet.

Læs også: CSR-hjælp - også til små virksomheder

Undersøgelsens resultat
I undersøgelsen svarer 2/3 af danskerne, at de kigger efter mærkninger og certificeringer, når de vil vide, om et produkt er produceret ansvarligt. 22 procent leder efter informationen hos myndigheder og organisationer, og forbrugerne har appetit på endnu mere hjælp fra autoriteterne.

Antallet, der foretrækker dén slags kilder, er nemlig noget højere end det faktiske antal brugere. 76 pcrocent af danskerne foretrækker information fra mærker og certificeringer, mens 32 procent foretrækker information fra myndigheder og organisationer.

Læs også: Kofi Annan roser danske virksomheder

Erhvervsstyrelsen glæder sig
Victor Kjær, der er vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, glæder sig over resultaterne og fremhæver styrelsens og Dansk Standards samarbejde med mindre og mellemstore danske virksomheder om ISO-standarden for samfundsansvar ”ISO 26000”: ”
Vi vil meget gerne hjælpe virksomhederne med at blive endnu bedre til at arbejde med samfundsansvar – også med mærkninger og certificeringer. Vi kan på denne måde hjælpe både virksomheder og i sidste ende også forbrugere med at tænke og handle samfundsansvarligt”, siger Victor Kjær i en pressemeddelelse.

Fakta om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Epinion og er baseret på 1.014 webinterviews blandt et repræsentativt udsnit af danskerne.

Svanen og Blomsten er kendte mærker
I følge Dansk Standard understøtter undersøgelsens resultater en tendens, certificeringsvirksomheden også ser i øjeblikket:

”Vi oplever en stigende interesse for både miljømærker, certificeringer og standarder inden for CSR og bæredygtighed. Og jeg er sikker på, at det er en udvikling, der vil fortsætte. Svanen og Blomsten er kendte blandt danskerne som officielle miljømærker, der stiller skrappe miljøkrav, tager hensyn til sundhed og sikrer god kvalitet - akkurat ligesom anvendelse af de internationale standarder på området er et kvalitetsstempel, fordi de er baseret på international konsensus blandt de relevante interessenter,” siger Anne Hasløv Stæhr, adm. direktør i Dansk Standard.

Kun få lytter til netværk
Ligeså glade danskerne er for officielle kanaler, ligeså lidt begejstrede er forbrugerne for at lytte til etiske indkøbsråd fra deres sociale netværk. Otte procent af danskerne får informationen fra de sociale medier og 21 procent fra venner, men det er kun seks og 11 procent, der foretrækker sociale medier og venner som ansvarligheds-guider.

Om CSR Awards

  • CSR Awards er Danmarks nationale prisuddelingsshow og CSR-konference.
  • Omdrejningspunktet for konferencen er det nationale CSR prisuddelingsshow, der hylder årets bedste virksomhedscases inden for CSR i Danmark. Herudover byder den to dage lange konference 16.-17. september i Holstebro på forskellige side-events, hvor fokus er på best practice og nyeste viden om CSR.
  • På konferencen deltager erhvervsfolk, politikere, professorer, top-talere fra ind- og udland samt repræsentanter fra det danske kongehus.
  • Årets hovedtaler ved CSR AWARDS 2013 er forhenværende generelsekretær i FN og nobelprismodtager Kofi Annan.

Her får danskerne information om produkterne
Fakta: Her får danskerne information om, hvorvidt de produkter, de køber, er produceret ansvarligt
1. Via mærkning/certificering (67 pct.)
2. På internettet (40 pct.)
3. Via medierne (25 pct.)
4. Via myndigheder og/eller organisationer (22 pct.)
5. Hos venner/bekendte (21 pct.)
6. Hos en medarbejder, der hvor jeg køber produktet (16 pct.)
7. På sociale medier (8 pct.)

Her ville danskerne gerne hente information
Fakta: Her ville danskerne foretrække at få information, hvorvidt de produkter, de køber, er produceret ansvarligt
1. Via mærkning/certificering (76 pct.)
2. Via myndigheder og/eller organisationer (32 pct.)
3. Hos en medarbejder, der hvor jeg køber produktet (28 pct.)
4. På nettet (28 pct.)
5. Via medierne (20 pct.)
6. Hos venner/bekendte (11 pct.)
7. På sociale medier (6 pct.)

Ø-mærket er det mest populære
Fakta: Top 5 - Her er de mærker/certificeringer, danske forbrugere kigger mest efter
1. Ø-mærket (58 pct.)
2. FairTrade (48 pct.)
3. Blomsten (37 pct.)
4. Nordisk Miljømærkning (32 pct.)
5. EU’s energimærkning A-G (24 pct.)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams