Nyt benchmark kan hjælpe investorer med at vurdere performance på menneskerettigheder

Den første sammenligning af virksomheders performance inden for menneskerettigheder nogensinde blev offentliggjort i denne uge. Den viser, at globale virksomheder underpræsterer, når det kommer til implementering af menneskerettighederne i forretningen. Institut for Menneskerettigheder mener, at benchmarket kan blive et nyttigt værktøj til at belønne god adfærd.

17.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et stort flertal af de undersøgte virksomheder i en ny rapport gør det langt fra godt nok, når det handler om at arbejde med menneskerettigheder i deres forretning. I analysen Corporate Human Rights Benchmark har folkene bag bedømt 98 af de største, børsnoterede virksomheder i verden inden for landbrug og fødevarer, beklædning og olie/minedrift på 100 forskellige indikatorer.

Hos Institut for Menneskerettigheder er man positive over for det nye benchmark:

”At virksomheder i dag ikke respekterer menneskerettigheder, er en markedsfejl. Hvis den skal rettes, så skal investorer have tilstrækkelig viden til at kunne belønne god adfærd, når de investerer. Det samme skal andre interessenter, når de lovgiver, placerer ordrer osv. Så den type data, det nye benchmark leverer, er helt nødvendig for at etablere ansvarlighed som et konkurrenceparameter,” siger Allan Lerbjerg herfra.

Overvægt i den tunge ende
Selskaber som Marks and Spencer, BHP Billiton, Rio Tinto, Nestlé, Adidas og Unilever ligger i toppen af benchmarket, med en score på mellem 50 og 69 procent. Hovedtendensen i undersøgelsen er dog klar: virksomhederne er ikke nået ret langt forbi vedtagelsen af politikker på menneskerettighedsområdet, og langt hovedparten af de 98 virksomheder har en score på under 30%.

Rapportens forfattere peger på, at de lavt rangerede virksomheder vil blive nødt til at følge de førende virksomheders eksempel, fordi de ellers udsætter sig selv for en høj omdømmerisiko hos investorer, kunder og kommende medarbejdere.

Virksomheder vil gerne belønnes
Offentliggørelsen af benchmarket er ikke blevet mødt med kritik fra virksomhedernes side. Det har Allan Lerbjerg fra Institut for Menneskerettigheder en forklaring på:

"Vi samarbejder med en del af virksomhederne, som er med i benchmarket, og de er positive over for udviklingen af sådan en analyse. De vil jo også gerne have synliggjort deres indsats, få noget ud af deres investeringer i god adfærd og skille sige ud fra de virksomheder, som ikke gør noget."

Metode skal reflektere virkeligheden
Benchmarket og analysen er resultatet af et to år langt arbejde med udvikling af scoringsværktøjet, som har involveret 400 virksomheder og organisationer. Arbejdet er støttet af 85 investorer, som tilsammen administerer aktiver for mere end femtusinde milliarder amerikanske dollar, herunder Nordea Wealth Management, og en håndfuld internationale NGO’er specialiseret inden for menneskerettigheder og erhverv eller ansvarlige investeringer.

Værktøjet måler virksomhedernes arbejde på seks områder: Governance og politikker (10%), integration og due diligence (25%), etablering af klagemuligheder (15%), performance målt på praksis (20%) og performance målt på handlinger der skal imødekomme alvorlig indvirkning på menneskerettigheder (20%), åbenhed og gennemsigtighed (10%).

Om evalueringsværktøjet er vægtet rigtigt og stiller de rigtige spørgsmål kan altid diskuteres. Og det vil Corporate Human Rights Benchmarks metodevalg givetvis også blive.

"Sammenligning af performance på menneskerettigheder er jo ikke en særlig udviklet videnskab. Det vigtige er, at det billede, man får af virksomheden ved at læse benchmarkets analyse, er så tæt på virkeligheden som muligt. De fleste benchmarks fokuserer meget på politikker og procedurer, fordi det er lettere at måle. Selv de virksomheder, som ligger i toppen af et sådant benchmark, vil have udfordringer i praksis. Det er vigtigt at benchmarking forholder sig til, om de mange politikker og procedurer rent faktisk virker. Der er vi ikke endnu," siger Allan Lerbjerg.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams