Nyt sundhedshus er bæredygtigt fra kælder til kvist
Om en måned står et af Danmarks første DGNB-certificerede huse klar til indvielse. Det nye sundhedshus i Region Nord er bæredygtigt fra A til Z og har en garanteret lav driftsøkonomi 50 år frem.
Om DGNB
DGNB blev lanceret i Danmark i 2012 og regnes for den officielle danske bæredygtighedsstandard. Læs mere om DGNB.
Når Region Nord i juli slår dørene op til sit nye sundhedshus i Pandrup, er det et byggeri, der blandt de første i Danmark lever op til de omfattende DGNB-bæredygtighedskrav.
Læs også: Fire sundhedshuse efter DGNB-standarden
DGNB-certificeringen betyder, at et byggeri ikke blot vurderes på anlægsprisen, men også i forhold til miljøpåvirkning og totaløkonomi inklusiv vedligehold og drift 50 år frem i tiden.
At der er tale om nogle skrappe certificeringskrav understreges af de 51 godkendelseskriterier, 32 byggemøder og hav af certificeringstjek, som projektet har været igennem inden det første spadestik. Ikke desto mindre kan sundhedshuset, der har kostet 25 millioner kroner, åbne to måneder før tidsplanen.
Massiv planlægning
"Planlægningen har været massiv, og vi har holdt mange flere byggemøder, end branchen er vant til", siger Henrik Staun, direktør i Lund & Staun, som har totalentreprisen for byggeriet.
Han fortæller, at den grundige planlægning har været en god investering, da svipsere er undgået og huset er leveret før tid.
Selve byggeprocessen har også været meget anderledes og er blevet kørt som et lean-projekt for at minimere spild og spildtid mest muligt. Derfor blev byggeriet fra starten inddelt i zoner, hvor elektrikerne, murerne og tømrerne arbejdede på skift.
Optimera som leverandør
Det er byggecenterkæden Optimera, der har stået for mange af leverancerne til sundhedshuset. Desuden har Optimera rådgivet omkring materialevalg og været med til at udforme den detaljerede dokumentation for, at materialerne overholder kravene til pris, bæredygtighed og langsigtet drift.
Læs også: Green Lighthouse får guld-certificering
"Vi har lært utrolig meget som leverandør. Det har været som en intensiv træningslejr, og vi er rigtig godt rustet i forhold til fremtidige projekter", siger Ulrich Jacobsen, forretningschef i Optimera, der synes, at idéen om at vurdere et byggeri samlet ud fra både anlægspris, indeklima og langsigtet drift giver god mening.
Opdateret 26.06.13
- JKK