Odense er nu 'Fairtrade By'
Ved arrangementet Fairtrade By går i luften i Odense 8. oktober får borgmester Anker Boye overrakt et diplom som synligt bevis på, at Odense nu er Fairtrade By.
Nu kan Danmarks tredje største by endelig kalde sig for en Fairtrade By. Men det har været et langt sejt træk at nå der til. Odense Byråd besluttede i marts 2012 - på opfordring fra Odense Bæredygtighedsråd - at Odense skulle være en Fairtrade By. Processen blev sat i bero, da Statsforvaltningen i Midtjylland kom med en udtalelse om, at Aarhus Kommunes arbejde med Fairtrade by var ulovligt.
Økonomi- og Indenrigsministeriet meldte i maj 2013 ud, at kommuner godt må kalde sig og forpligte sig til at være Fairtrade byer, hvorefter processen i Odense blev sat i gang igen.
Fairtrade By er et koncept for kommuner, der vil arbejde med etisk forbrug og samtidig samle kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner og organisationer om et fælles projekt. Fairtrade har generelt til formål gennem handel at forbedre arbejds- og levevilkår for nogle af verdens fattigste bønder.
Læs også: Lettelse i Fairtrade-kommunen Aarhus
På verdensplan er der omkring 800 Fairtrade Byer. I Danmark er København og Århus blandt andre Fairtrade Byer. At bruge fairtradeprodukter er en enkel og synlig måde at signalere, at byen tager et socialt og globalt ansvar. Fairtrade By skal således bidrage til at øge opmærksomheden om etisk handel både internt i kommunen og blandt byens caféer, butikker, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner m.m.
Annette Heick til Fairtrade By går i luften
Annette Heick har i en årrække været ambassadør ved Fairtrade Mærket og glæder sig til at komme til Odense og fortælle sin personlige beretning:
Tidligere kunne arbejdsforhold i Afrika ofte føles som en fjern og uvirkelig størrelse for mig. Men nu har jeg gennem mit arbejde som ambassadør ved Fairtrade Mærket fået et helt andet konkret forhold til tingene, og jeg har ved selvsyn set, at Fairtrade netop kan være med til at forbedre forholdene dernede, og det er det, jeg glæder mig til at fortælle tilhørerne i Odense, siger Annette Heick.
Læs også: Danske forbrugere straffer børnearbejde
Ved arrangementet kan deltagerne blive klogere på, hvad Fairtrade er, og de vil selv kunne komme med deres ideer til projektet.
Læs mere om Fair Trade By her
-MH