OECD på banen med gode råd om samfundsansvar til sultne investorer

Institutionelle investorer som f.eks. fonde og pensionskasser interesserer sig stadig mere for CSR. Men hvad skal guide deres interesse? Det er OECD for nylig kommet med et bud på. Investorer ønsker sig bedre og mere standardiserede krav og oplysninger.

Investeringer, som fremmer respekt for menneskerettigheder og bæredygtighed, kan ændre meget. OECD har udgivet vejledning til hvordan, institutionelle investorer skal arbejde..

11.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Essensen i OECD’s rapport, Responsible business conduct for institutional investors, er, at de skal bruge deres påvirkningskraft til at få virksomheder, de investerer i, til at forebygge eller håndtere negativ påvirkning af menneskerettigheder eller miljøet.

Skal man tro Roel Nieuwenkamp, som er formand for OECD’s “Working Party on Responsible Business Conduct”, er det ikke småting, der er på spil:

”Investorer har en vigtig rolle at spille i forhold til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift globalt. Hvis investorer for alvor sendte deres penge efter ansvarlige virksomheder, så kunne det ændre hele måden globaliseringen virker på,” skriver WWF i deres kommentar til rapportens udgivelse.  

Interessen har aldrig været større

EY’s årlige Global Investor Survey viser, at ESG-oplysninger spiller en stadig større rolle i investorers beslutninger om, hvor de vil investorer.  

I 2017-udgaven af surveyet udtrykker investorer således, at ESG-faktorer har betydning for virksomheder i form af både risici og forretningsmæssige muligheder, og at virksomheder alt for længe har negligeret disse.

De forklarer desuden, at det er deres oplevelse, at hvis en virksomhed har en best-practice tilgang til ESG-faktorer så vil man ofte også finde ”operationel excellence” generelt.

I nutidens investormiljø er det sådan at:

  • 39% af investorer ville udelukke en investering baseret på en risiko for eller kendt utilstrækkelig ledelsessystemer ("poor governance").
  • 32% ville udelukke investeringer baseret på vurdering af høj grad af risici ift. menneskerettigheder.
  • 80% af alle investorer mener, at ledelser og bestyrelser skal udarbejde langsigtede ESG-strategier, at virksomheder ikke har nok fokus på miljømæssige og sociale risici, og at en god håndtering af ESG-risici har langsigtede monetære fordele. 

I Danmark var Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke positiv overfor de nye retningslinjer og skrev f.eks. på Twitter, at de ”kan fremme den fælles forståelse og større impact”, men fremhævede samtidig, at det nok var tid til at få produceret en bedre dansk vejledning til investorerne.

Nødvendig omhu centralt

Udover at bruge deres påvirkningskraft, forventes investorerne desuden:

  • Nøje at overvåge både risici og impacts forbundet med sine investeringer
  • At kommunikere resultaterne af sine investeringer
  • At gøre det muligt at klage hvis de har været årsag til eller bidraget til en negativ påvirkning af rettigheder

På den måde fastholder OECD i sin vejledning til investorer sit fokus på nødvendig omhu/due diligence som værktøj. Det er helt i tråd med de generelle OECD guidelines for multinationale selskaber.

Ikke en ny standard
Ideen med retningslinjerne har ikke været at etablere en ny standard, men snarere nogle gode råd til hvordan investorerne i praksis kan arbejde med nødvendig omhu. F.eks. identificerer den hvilke faktorer, investorer skal overveje, og hvordan de kan arbejde med virksomheder, de har investeret i.

Det bør investorerne sætte pris på, siger rapporten, for det vil hjælpe dem med at leve op til deres investoransvar og med at undgå finansielle og omdømmerisici. Rapporten peger også på, at forventningen om nødvendig omhu også omfatter investeringer, hvor man er minoritetsaktionær.

Behov for standardisering?
Det er dog ikke givet, at det ville være en dårlig idé at standardisere arbejdet med samfundsansvar og investeringer. Brancheforeningen for pensionsselskaber i Holland planlægger f.eks. at udvikle en ”pagt” for ESG (environmental, social and governance) for pensionsmidler. Ideen er at nå frem til fælles definitioner og standarder for området, og 70 pensionskasser, som udgør 84% af midlerne i Holland, har udtrykt interesse arbejdet. Standarder ville bl.a. betyder, at mindre pensionskasser kunne blive bedre til at arbejde med ESG.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet