OECD på banen med gode råd om samfundsansvar til sultne investorer
Institutionelle investorer som f.eks. fonde og pensionskasser interesserer sig stadig mere for CSR. Men hvad skal guide deres interesse? Det er OECD for nylig kommet med et bud på. Investorer ønsker sig bedre og mere standardiserede krav og oplysninger.
Essensen i OECD’s rapport, Responsible business conduct for institutional investors, er, at de skal bruge deres påvirkningskraft til at få virksomheder, de investerer i, til at forebygge eller håndtere negativ påvirkning af menneskerettigheder eller miljøet.
Skal man tro Roel Nieuwenkamp, som er formand for OECD’s “Working Party on Responsible Business Conduct”, er det ikke småting, der er på spil:
”Investorer har en vigtig rolle at spille i forhold til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift globalt. Hvis investorer for alvor sendte deres penge efter ansvarlige virksomheder, så kunne det ændre hele måden globaliseringen virker på,” skriver WWF i deres kommentar til rapportens udgivelse.
Interessen har aldrig været større
EY’s årlige Global Investor Survey viser, at ESG-oplysninger spiller en stadig større rolle i investorers beslutninger om, hvor de vil investorer.
I 2017-udgaven af surveyet udtrykker investorer således, at ESG-faktorer har betydning for virksomheder i form af både risici og forretningsmæssige muligheder, og at virksomheder alt for længe har negligeret disse.
De forklarer desuden, at det er deres oplevelse, at hvis en virksomhed har en best-practice tilgang til ESG-faktorer så vil man ofte også finde ”operationel excellence” generelt.
I nutidens investormiljø er det sådan at:
- 39% af investorer ville udelukke en investering baseret på en risiko for eller kendt utilstrækkelig ledelsessystemer ("poor governance").
- 32% ville udelukke investeringer baseret på vurdering af høj grad af risici ift. menneskerettigheder.
- 80% af alle investorer mener, at ledelser og bestyrelser skal udarbejde langsigtede ESG-strategier, at virksomheder ikke har nok fokus på miljømæssige og sociale risici, og at en god håndtering af ESG-risici har langsigtede monetære fordele.
I Danmark var Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke positiv overfor de nye retningslinjer og skrev f.eks. på Twitter, at de ”kan fremme den fælles forståelse og større impact”, men fremhævede samtidig, at det nok var tid til at få produceret en bedre dansk vejledning til investorerne.
Nødvendig omhu centralt
Udover at bruge deres påvirkningskraft, forventes investorerne desuden:
- Nøje at overvåge både risici og impacts forbundet med sine investeringer
- At kommunikere resultaterne af sine investeringer
- At gøre det muligt at klage hvis de har været årsag til eller bidraget til en negativ påvirkning af rettigheder
På den måde fastholder OECD i sin vejledning til investorer sit fokus på nødvendig omhu/due diligence som værktøj. Det er helt i tråd med de generelle OECD guidelines for multinationale selskaber.
Ikke en ny standard
Ideen med retningslinjerne har ikke været at etablere en ny standard, men snarere nogle gode råd til hvordan investorerne i praksis kan arbejde med nødvendig omhu. F.eks. identificerer den hvilke faktorer, investorer skal overveje, og hvordan de kan arbejde med virksomheder, de har investeret i.
Det bør investorerne sætte pris på, siger rapporten, for det vil hjælpe dem med at leve op til deres investoransvar og med at undgå finansielle og omdømmerisici. Rapporten peger også på, at forventningen om nødvendig omhu også omfatter investeringer, hvor man er minoritetsaktionær.
Behov for standardisering?
Det er dog ikke givet, at det ville være en dårlig idé at standardisere arbejdet med samfundsansvar og investeringer. Brancheforeningen for pensionsselskaber i Holland planlægger f.eks. at udvikle en ”pagt” for ESG (environmental, social and governance) for pensionsmidler. Ideen er at nå frem til fælles definitioner og standarder for området, og 70 pensionskasser, som udgør 84% af midlerne i Holland, har udtrykt interesse arbejdet. Standarder ville bl.a. betyder, at mindre pensionskasser kunne blive bedre til at arbejde med ESG.