Offentlige indkøb - en ny vej til at reducere madspild

Århus- og Københavns Kommune har igangsat et projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Der skal afdækkes omfang og årsager til spild i grossistleddet og udvikles metoder til at reducere madspild gennem indkøbene.

03.04.2018

CSR.dk

Det offentlige indkøber hvert år fødevarer for omkring 4 milliarder kroner. Fødevarerne leveres primært af store grossister. At være leverandør af fødevarer kræver god logistik, da holdbarheden på fødevarer ofte er kort, varerne skrøbelige og udbuddet afhængig af sæson og vejrforhold. At undgå spild kræver derfor nøje planlægning og koordinering med indkøberne.

I naturlig forlængelse af de offentlige institutioners arbejde med at styrke miljøprofilen er der kommet mere fokus på madspild. I denne sammenhæng har opmærksomheden længe været rettet mod udnyttelse af råvarerne i køkkenerne, og samarbejdet mellem storkøkkener og indkøbere er flere steder blevet højt prioriteret med madspildsreduktioner til følge. Imidlertid er det mindre belyst, hvor meget mad der aldrig når ud til de offentlige køkkener, og temaet madspild er endnu ikke en fast komponent i samarbejdet mellem kommuner og grossister. Der er generelt mangel på effektive metoder og greb til at sætte ind over for det madspild, der fremkommer i grossistleddet, i bindeleddet mellem producent og grossist, eller opstår mellem grossist og kommune.

Grossisterne er typisk interesserede i at gøre en indsats mod madspild, men flere har givet udtryk for, at de savner en dybere forståelse for de kommunale indkøbsprocesser samt større samarbejdsvillighed fra indkøbernes side. Samtidig har indkøberne påpeget, at de mangler viden om, hvor grossisterne befinder sig, og hvilke krav de kan leve op til. Det gør det vanskeligt at udvikle indkøbskrav, der både er meningsfulde og håndterbare og samtidig realistiske for grossisterne at efterleve. Der ligger således en vigtig opgave i at give grossister og indkøbere mulighed for at hjælpe hinanden med gode erfaringer og viden, så de i samarbejde kan udforske og udvikle værktøjer, der kan gøre det nemmere at reducere madspild i grossistledet.

Århus- og Københavns Kommune har sammen med PlanMiljø igangsat et nyt projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Projektet skal i første omgang afdække omfanget af madspild i grossistleddet og identificere årsagerne. Dernæst skal projektet udvikle metoder og redskaber til at mindske dette madspild. Her vil de offentlige indkøbsaftaler være et vigtigt værktøj til at sikre, at den mad, der ellers går til spilde, vil blive afsat i de offentlige køkkener og i sidste ende blive brugt til at mætte borgernes maver.  Projektet vil skabe øget samarbejde mellem offentlige indkøbere og fødevaregrossister, så de i fællesskab kan undersøge og efterprøve gode løsninger og metoder til at komme madspild til livs. Dette vil ske gennem dialog mellem fødevaregrossister, indkøbere og andre interessenter, udvikling af krav til grossister samt formidling af nyttige og praktiske guides til både offentlige indkøbere og grossister på fødevareområdet.

Projektet er startet op i januar 2018 og løber året ud.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia