Offentlige indkøb - en ny vej til at reducere madspild

Århus- og Københavns Kommune har igangsat et projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Der skal afdækkes omfang og årsager til spild i grossistleddet og udvikles metoder til at reducere madspild gennem indkøbene.

03.04.2018

CSR.dk

Det offentlige indkøber hvert år fødevarer for omkring 4 milliarder kroner. Fødevarerne leveres primært af store grossister. At være leverandør af fødevarer kræver god logistik, da holdbarheden på fødevarer ofte er kort, varerne skrøbelige og udbuddet afhængig af sæson og vejrforhold. At undgå spild kræver derfor nøje planlægning og koordinering med indkøberne.

I naturlig forlængelse af de offentlige institutioners arbejde med at styrke miljøprofilen er der kommet mere fokus på madspild. I denne sammenhæng har opmærksomheden længe været rettet mod udnyttelse af råvarerne i køkkenerne, og samarbejdet mellem storkøkkener og indkøbere er flere steder blevet højt prioriteret med madspildsreduktioner til følge. Imidlertid er det mindre belyst, hvor meget mad der aldrig når ud til de offentlige køkkener, og temaet madspild er endnu ikke en fast komponent i samarbejdet mellem kommuner og grossister. Der er generelt mangel på effektive metoder og greb til at sætte ind over for det madspild, der fremkommer i grossistleddet, i bindeleddet mellem producent og grossist, eller opstår mellem grossist og kommune.

Grossisterne er typisk interesserede i at gøre en indsats mod madspild, men flere har givet udtryk for, at de savner en dybere forståelse for de kommunale indkøbsprocesser samt større samarbejdsvillighed fra indkøbernes side. Samtidig har indkøberne påpeget, at de mangler viden om, hvor grossisterne befinder sig, og hvilke krav de kan leve op til. Det gør det vanskeligt at udvikle indkøbskrav, der både er meningsfulde og håndterbare og samtidig realistiske for grossisterne at efterleve. Der ligger således en vigtig opgave i at give grossister og indkøbere mulighed for at hjælpe hinanden med gode erfaringer og viden, så de i samarbejde kan udforske og udvikle værktøjer, der kan gøre det nemmere at reducere madspild i grossistledet.

Århus- og Københavns Kommune har sammen med PlanMiljø igangsat et nyt projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Projektet skal i første omgang afdække omfanget af madspild i grossistleddet og identificere årsagerne. Dernæst skal projektet udvikle metoder og redskaber til at mindske dette madspild. Her vil de offentlige indkøbsaftaler være et vigtigt værktøj til at sikre, at den mad, der ellers går til spilde, vil blive afsat i de offentlige køkkener og i sidste ende blive brugt til at mætte borgernes maver.  Projektet vil skabe øget samarbejde mellem offentlige indkøbere og fødevaregrossister, så de i fællesskab kan undersøge og efterprøve gode løsninger og metoder til at komme madspild til livs. Dette vil ske gennem dialog mellem fødevaregrossister, indkøbere og andre interessenter, udvikling af krav til grossister samt formidling af nyttige og praktiske guides til både offentlige indkøbere og grossister på fødevareområdet.

Projektet er startet op i januar 2018 og løber året ud.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

17.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

17.12.2024CSR.dk

’Den grønne revolution’ kostede en million: Men det er ikke nok, mener ekspert

16.12.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

13.12.2024CSR.dk

Målet er 500 nye lejeboliger med lavt CO2-aftryk

13.12.2024Slow A/S

Sponseret

Betyder det noget, om vi ved, hvor vores kaffe kommer fra?

13.12.2024CSR.dk

Eksperter sætter spørgsmålstegn ved Ikeas bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams