Offentlige indkøb - en ny vej til at reducere madspild
Århus- og Københavns Kommune har igangsat et projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Der skal afdækkes omfang og årsager til spild i grossistleddet og udvikles metoder til at reducere madspild gennem indkøbene.
Det offentlige indkøber hvert år fødevarer for omkring 4 milliarder kroner. Fødevarerne leveres primært af store grossister. At være leverandør af fødevarer kræver god logistik, da holdbarheden på fødevarer ofte er kort, varerne skrøbelige og udbuddet afhængig af sæson og vejrforhold. At undgå spild kræver derfor nøje planlægning og koordinering med indkøberne.
I naturlig forlængelse af de offentlige institutioners arbejde med at styrke miljøprofilen er der kommet mere fokus på madspild. I denne sammenhæng har opmærksomheden længe været rettet mod udnyttelse af råvarerne i køkkenerne, og samarbejdet mellem storkøkkener og indkøbere er flere steder blevet højt prioriteret med madspildsreduktioner til følge. Imidlertid er det mindre belyst, hvor meget mad der aldrig når ud til de offentlige køkkener, og temaet madspild er endnu ikke en fast komponent i samarbejdet mellem kommuner og grossister. Der er generelt mangel på effektive metoder og greb til at sætte ind over for det madspild, der fremkommer i grossistleddet, i bindeleddet mellem producent og grossist, eller opstår mellem grossist og kommune.
Grossisterne er typisk interesserede i at gøre en indsats mod madspild, men flere har givet udtryk for, at de savner en dybere forståelse for de kommunale indkøbsprocesser samt større samarbejdsvillighed fra indkøbernes side. Samtidig har indkøberne påpeget, at de mangler viden om, hvor grossisterne befinder sig, og hvilke krav de kan leve op til. Det gør det vanskeligt at udvikle indkøbskrav, der både er meningsfulde og håndterbare og samtidig realistiske for grossisterne at efterleve. Der ligger således en vigtig opgave i at give grossister og indkøbere mulighed for at hjælpe hinanden med gode erfaringer og viden, så de i samarbejde kan udforske og udvikle værktøjer, der kan gøre det nemmere at reducere madspild i grossistledet.
Århus- og Københavns Kommune har sammen med PlanMiljø igangsat et nyt projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Projektet skal i første omgang afdække omfanget af madspild i grossistleddet og identificere årsagerne. Dernæst skal projektet udvikle metoder og redskaber til at mindske dette madspild. Her vil de offentlige indkøbsaftaler være et vigtigt værktøj til at sikre, at den mad, der ellers går til spilde, vil blive afsat i de offentlige køkkener og i sidste ende blive brugt til at mætte borgernes maver. Projektet vil skabe øget samarbejde mellem offentlige indkøbere og fødevaregrossister, så de i fællesskab kan undersøge og efterprøve gode løsninger og metoder til at komme madspild til livs. Dette vil ske gennem dialog mellem fødevaregrossister, indkøbere og andre interessenter, udvikling af krav til grossister samt formidling af nyttige og praktiske guides til både offentlige indkøbere og grossister på fødevareområdet.
Projektet er startet op i januar 2018 og løber året ud.