Offentlige indkøb - en ny vej til at reducere madspild

Århus- og Københavns Kommune har igangsat et projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Der skal afdækkes omfang og årsager til spild i grossistleddet og udvikles metoder til at reducere madspild gennem indkøbene.

03.04.2018

CSR.dk

Det offentlige indkøber hvert år fødevarer for omkring 4 milliarder kroner. Fødevarerne leveres primært af store grossister. At være leverandør af fødevarer kræver god logistik, da holdbarheden på fødevarer ofte er kort, varerne skrøbelige og udbuddet afhængig af sæson og vejrforhold. At undgå spild kræver derfor nøje planlægning og koordinering med indkøberne.

I naturlig forlængelse af de offentlige institutioners arbejde med at styrke miljøprofilen er der kommet mere fokus på madspild. I denne sammenhæng har opmærksomheden længe været rettet mod udnyttelse af råvarerne i køkkenerne, og samarbejdet mellem storkøkkener og indkøbere er flere steder blevet højt prioriteret med madspildsreduktioner til følge. Imidlertid er det mindre belyst, hvor meget mad der aldrig når ud til de offentlige køkkener, og temaet madspild er endnu ikke en fast komponent i samarbejdet mellem kommuner og grossister. Der er generelt mangel på effektive metoder og greb til at sætte ind over for det madspild, der fremkommer i grossistleddet, i bindeleddet mellem producent og grossist, eller opstår mellem grossist og kommune.

Grossisterne er typisk interesserede i at gøre en indsats mod madspild, men flere har givet udtryk for, at de savner en dybere forståelse for de kommunale indkøbsprocesser samt større samarbejdsvillighed fra indkøbernes side. Samtidig har indkøberne påpeget, at de mangler viden om, hvor grossisterne befinder sig, og hvilke krav de kan leve op til. Det gør det vanskeligt at udvikle indkøbskrav, der både er meningsfulde og håndterbare og samtidig realistiske for grossisterne at efterleve. Der ligger således en vigtig opgave i at give grossister og indkøbere mulighed for at hjælpe hinanden med gode erfaringer og viden, så de i samarbejde kan udforske og udvikle værktøjer, der kan gøre det nemmere at reducere madspild i grossistledet.

Århus- og Københavns Kommune har sammen med PlanMiljø igangsat et nyt projekt for at reducere madspild i leddet mellem offentlige indkøbere og grossister. Projektet skal i første omgang afdække omfanget af madspild i grossistleddet og identificere årsagerne. Dernæst skal projektet udvikle metoder og redskaber til at mindske dette madspild. Her vil de offentlige indkøbsaftaler være et vigtigt værktøj til at sikre, at den mad, der ellers går til spilde, vil blive afsat i de offentlige køkkener og i sidste ende blive brugt til at mætte borgernes maver.  Projektet vil skabe øget samarbejde mellem offentlige indkøbere og fødevaregrossister, så de i fællesskab kan undersøge og efterprøve gode løsninger og metoder til at komme madspild til livs. Dette vil ske gennem dialog mellem fødevaregrossister, indkøbere og andre interessenter, udvikling af krav til grossister samt formidling af nyttige og praktiske guides til både offentlige indkøbere og grossister på fødevareområdet.

Projektet er startet op i januar 2018 og løber året ud.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus