Opfinderen af Social Business vil ikke møde kritisk journalist

Opfinderen af mikrolån og Social Business Muhammed Yunus nægter at lade sig interviewe af dokumentaristen Tom Heinemann. Her kan du læse nogle af de kritiske spørgsmål, Heinemann gerne ville have stillet til Yunus om mikrolån og Social Business.

Journalist Tom Heinemann, som står bag dokumentaren "Fanget i mikrogæld" fik ikke lov til at interviewe nobelprismodatger Muhammed Yunus om Social Business og mikrolån. Foto: Nanna Reimers..

05.02.2013

CSR.dk

Nobelprismodtager og økonomiprofessor Muhammed Yunus har opfundet koncepterne mikrolån og Social Business..

Da Muhammed Yunus besøgte København for nylig og talte ved en lukket konference arrangeret af DI og Danida, besluttede DR P1 Orientering at hyre freelance-journalist og dokumentarisk Tom Heinemann til at stå for DR's eksklusive interview. Men det frabad opfinderen af mikrolån og Social Business, nobelprismodtageren Muhammed Yunus sig.

Tom Heinemann er prisbelønnet journalist og dokumentarisk. I 2009 modtog han Timbuktofondens pris på 100.000 kroner for sin u-landsjournalistik. Heinemann har blandt andet produceret den meget omtalte dokumentarfilm "Fanget i mikrogæld", som beskriver uheldige sider ved mikrolån - det koncept, som Muhammed Yunus fik nobelprisen for i 2007.

DR havde netop valgt at sende Heinemann til Yunus-arrangementet, fordi han har meget stor indsigt i de områder, økonomiprofessor Muhammed Yunus beskæftiger sig med.

Læs også: Novo Nordisk er ikke Social Business

"Danske virksomheder engageret i udviklingslandene bruger forskellige modeller, nogle følger principperne i Social Business, andre udbetaler udbytte til indskyderne", siger Thomas Bustrup, direktør i DI..

De ubesvarede spørgsmål
Tom Heinemann har i flere år uden held stræbt efter at få et interview med Muhammed Yunus, men det lykkedes altså heller ikke i København. Erhvervsmagasinet CSR har spurgt Tom Heinemann, hvilke spørgsmål han gerne ville have stillet til Muhammed Yunus.

Tom Heinemann siger:
"Yunus har jo selv sagt - gentagne gange - at Social Business vil udrydde såvel fattigdommen som arbejdsløsheden. Det samme sagde han om mikrofinans. Her fremhævede han, at man snart skulle gå på museum for at se, hvordan fattigdom så ud i Bangladesh. Disse to udtalelser er blevet imødegået mange gange af andre økonomer. Jeg ville gerne have hørt Yunus selv kommentere kritikken".

Definition på Social Business
Muhammed Yunus definerer en social virksomhed i Social Business-konceptet som en virksomhed, hvor investor har til formål at hjælpe andre uden at tage nogen økonomisk gevinst selv. Virksomheden skal dog generere tilstrækkelig med indtægter, så den kan dække omkostningerne.

Journalist og dokumentarist Tom Heinemann forklarer begrebet Social Business som en forlængelse af begrebet CSR, der igen er en forlængelse af Corporate Governance, der er forlængelse af Good Governance, der er en forlængelse af Grønne Regnskaber.

"For mig er der ikke meget nyt under solen, og bedømt på, hvad blandt andre DI og Grundfos sagde forleden, så tror jeg også, at dette gælder for store danske virksomheder. Langt de fleste store danske virksomheder, der også arbejder i udlandet - herunder - i udviklingslandene, har jo allerede indført begrebet - funderet i CSR - så jeg tror ikke, at de kan bruge Social Business til særlig meget", siger Tom Heinemann.

DI og Social Business
Direktør i DI Thomas Bustrup mener ikke, det er afgørende, om danske virksomheder følger Social Business-manualen til punkt og prikke. Han synes, der skal være plads til, virksomhederne finder deres egen forretningsmodel.

"Jeg kan godt lide, at vi har en rendyrket model som Social Business, og at nogle virksomheder gør sig umage med at følge den. Men jeg synes også, det er i orden, at andre gør det på en anden måde. Det vigtige er, at private aktører nu spiller en rolle og, at udviklingslandene ser det som noget positivt", siger Thomas Bustrup til CSR.dk.

"Jeg kan sagtens forestille mig, at virksomheder, som i dag følger Social Business-modellen og dermed undlader at trække penge ud på et senere tidspunkt vil vælge en anden model. Jeg går ikke så meget op i, om virksomhederne trækker profit ud eller ej", forklarer Thomas Bustrup. Han understreger, at Social Business får størst gennemslagskraft, hvis den bygger på lokale kompetencer og arbejdskraft.

Læs også: om Yunus Social Center

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Cabi skal sikre fokus på S'et i ESG-projekt for SMV'er

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus