Opfinderen af Social Business vil ikke møde kritisk journalist

Opfinderen af mikrolån og Social Business Muhammed Yunus nægter at lade sig interviewe af dokumentaristen Tom Heinemann. Her kan du læse nogle af de kritiske spørgsmål, Heinemann gerne ville have stillet til Yunus om mikrolån og Social Business.

Journalist Tom Heinemann, som står bag dokumentaren "Fanget i mikrogæld" fik ikke lov til at interviewe nobelprismodatger Muhammed Yunus om Social Business og mikrolån. Foto: Nanna Reimers..

05.02.2013

CSR.dk

Nobelprismodtager og økonomiprofessor Muhammed Yunus har opfundet koncepterne mikrolån og Social Business..

Da Muhammed Yunus besøgte København for nylig og talte ved en lukket konference arrangeret af DI og Danida, besluttede DR P1 Orientering at hyre freelance-journalist og dokumentarisk Tom Heinemann til at stå for DR's eksklusive interview. Men det frabad opfinderen af mikrolån og Social Business, nobelprismodtageren Muhammed Yunus sig.

Tom Heinemann er prisbelønnet journalist og dokumentarisk. I 2009 modtog han Timbuktofondens pris på 100.000 kroner for sin u-landsjournalistik. Heinemann har blandt andet produceret den meget omtalte dokumentarfilm "Fanget i mikrogæld", som beskriver uheldige sider ved mikrolån - det koncept, som Muhammed Yunus fik nobelprisen for i 2007.

DR havde netop valgt at sende Heinemann til Yunus-arrangementet, fordi han har meget stor indsigt i de områder, økonomiprofessor Muhammed Yunus beskæftiger sig med.

Læs også: Novo Nordisk er ikke Social Business

"Danske virksomheder engageret i udviklingslandene bruger forskellige modeller, nogle følger principperne i Social Business, andre udbetaler udbytte til indskyderne", siger Thomas Bustrup, direktør i DI..

De ubesvarede spørgsmål
Tom Heinemann har i flere år uden held stræbt efter at få et interview med Muhammed Yunus, men det lykkedes altså heller ikke i København. Erhvervsmagasinet CSR har spurgt Tom Heinemann, hvilke spørgsmål han gerne ville have stillet til Muhammed Yunus.

Tom Heinemann siger:
"Yunus har jo selv sagt - gentagne gange - at Social Business vil udrydde såvel fattigdommen som arbejdsløsheden. Det samme sagde han om mikrofinans. Her fremhævede han, at man snart skulle gå på museum for at se, hvordan fattigdom så ud i Bangladesh. Disse to udtalelser er blevet imødegået mange gange af andre økonomer. Jeg ville gerne have hørt Yunus selv kommentere kritikken".

Definition på Social Business
Muhammed Yunus definerer en social virksomhed i Social Business-konceptet som en virksomhed, hvor investor har til formål at hjælpe andre uden at tage nogen økonomisk gevinst selv. Virksomheden skal dog generere tilstrækkelig med indtægter, så den kan dække omkostningerne.

Journalist og dokumentarist Tom Heinemann forklarer begrebet Social Business som en forlængelse af begrebet CSR, der igen er en forlængelse af Corporate Governance, der er forlængelse af Good Governance, der er en forlængelse af Grønne Regnskaber.

"For mig er der ikke meget nyt under solen, og bedømt på, hvad blandt andre DI og Grundfos sagde forleden, så tror jeg også, at dette gælder for store danske virksomheder. Langt de fleste store danske virksomheder, der også arbejder i udlandet - herunder - i udviklingslandene, har jo allerede indført begrebet - funderet i CSR - så jeg tror ikke, at de kan bruge Social Business til særlig meget", siger Tom Heinemann.

DI og Social Business
Direktør i DI Thomas Bustrup mener ikke, det er afgørende, om danske virksomheder følger Social Business-manualen til punkt og prikke. Han synes, der skal være plads til, virksomhederne finder deres egen forretningsmodel.

"Jeg kan godt lide, at vi har en rendyrket model som Social Business, og at nogle virksomheder gør sig umage med at følge den. Men jeg synes også, det er i orden, at andre gør det på en anden måde. Det vigtige er, at private aktører nu spiller en rolle og, at udviklingslandene ser det som noget positivt", siger Thomas Bustrup til CSR.dk.

"Jeg kan sagtens forestille mig, at virksomheder, som i dag følger Social Business-modellen og dermed undlader at trække penge ud på et senere tidspunkt vil vælge en anden model. Jeg går ikke så meget op i, om virksomhederne trækker profit ud eller ej", forklarer Thomas Bustrup. Han understreger, at Social Business får størst gennemslagskraft, hvis den bygger på lokale kompetencer og arbejdskraft.

Læs også: om Yunus Social Center

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J