Oplysning om klimabelastning er essentielt

Forenklede Carbon Footprint-opgørelser vil effektivt kunne bidrage til mere bæredygtige forbrugsmønstre, viser ny rapport fra Concito.

26.04.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Hvis udslippet af drivhusgasser skal mindskes effektivt i de kommende årtier, er det nødvendigt at oplyse forbrugere, professionelle indkøber og politikere bedre og mere simpelt om varer og serviceydelsers klimabelastning. Det konkluderer rapporten ”Carbon Footprint – den ideelle opgørelse og anvendelse,” som den grønne tænketank Concito står bag.

Læs også: Det offentlige får for lidt ud af grønne indkøb

Rapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan Carbon Footprint-opgørelser på en administrativt og teknisk overkommelig måde kan udnyttes som et kommunikationsredskab og som beskatningsgrundlag i en grøn omlægning af skattesystemet.

Oplysning af beslutningstagere
”Hvis vi skal forbruge bæredygtigt og sikre de nødvendige reduktioner i udledningen af drivhusgasser er det afgørende, at varernes klimabelastning beregnes og præsenteres for forbrugerne og de politiske beslutningstagere. På den måde kan forbrugeren på et mere oplyst grundlag vælge en vare fra eller til og politikerne kan fx vælge at afgiftsbelægge varerne efter deres klimabelastning”, siger Torben Chrintz, der er videnschef i CONCITO og forfatter af rapporten.

Læs også: Stine Bosse ny Concito-formand

Rapporten konkluderer også, at præcise opgørelser af enkeltprodukters Carbon Footprint er meget komplekst og ressourcekrævende, og derfor kun vil få en begrænset udbredelse. Omvendt kan forenklede input-output analyser på produktgruppeniveau bruges til at favorisere visse produktgrupper frem for andre, fx vegetabilske fødevarer frem for animalske eller serviceydelser frem for nye materielle forbrugsgoder.

Mulig global frontløber
”Allerede i dag kan vi give relevant information til forbrugerne om alle varers klimabelastning, og der vil også være grundlag for en differentieret beskatning afhængig af varernes klimabelastning. Gennem en systematisk brug af forenklede Carbon Footprint-opgørelser kan Danmark blive en global frontløber i forhold til at kvantificere og fremme bæredygtigt forbrug og produktion”, siger Torben Chrintz.

-LA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø