Organisationer: H&M hænger stadig i CSR-bremsen

En ny rapport fra en sammenslutning af fire NGO’er retter et kraftigt negativt lys mod H&M og virksomhedens indsats for at forbedre arbejds- og sikkerhedsforholdene på sine fabrikker i Bangladesh.

1138 mennesker mistede livet, da Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka styrtede sammen den 24. april 2013. H&M var ikke repræsenteret i fabrikken, men en rapport fra fire NGO'er påpeger ikke desto mindre, at den svenske koncern burde gøre mere for at forbedre arbejdsforhold og sikkerhed på sine fabrikker i landet. Foto: Flickr/Jabar al Nahlan.

06.10.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Den svenske tøjgigant H&M er endnu engang kommet i mediernes søgelys på grund af sin CSR-indsats, og det er ikke for det gode. Fire NGO’er har undersøgt forholdene på en stribe af koncernens leverandørfabrikker i Bangladesh og konkluderer på den baggrund, at H&M ikke har levet op til sine egne løfter om forbedringer.

Læs også: Kritikere: H&M’s bæredygtighedspris løser ikke det reelle problem

I kølvandet på katastrofen på Rana Plaza-fabrikken i Bangladeshs hovedstad Dhaka i april 2013, hvor over 1000 arbejdere mistede livet, da fabrikken styrtede sammen, var H&M –- den største enkeltkunde i landets tøjproduktionsapparat –- ellers den første af over 200 internationale tøjproducenter, der underskrev den såkaldte Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, der herhjemmefra også er signeret af bl.a. Coop, Dansk Supermarked og Bestseller. Det skal i den forbindelse understreges, at H&M aldrig har haft produktion på Rana Plaza.

Accorden, der er juridisk bindende, skal -– som navnet antyder -– tjene til at sikre arbejdsforhold og sikkerhed for de tusindvis af arbejdere på fabrikkerne i det fattige, asiatiske land, hvor en gennemsnitlig årsindkomst ifølge CIA lå på omkring 22.500 kr. i 2014, og millioner mangler helt basale fornødenheder.

Dystert billede
H&M har selv udgivet flere rapporter om koncernens indsats på netop dette område, såvel som andre relateret til bæredygtighed samlet under ”Concious Actions”-paraplyen. I sin seneste beretning redegør man blandt andet for, at alle selskabets leverandørfabrikker i Bangladesh er blevet sikkerhedsinspiceret i overensstemmelse med Accorden, og at alle fabrikker bestod uden umiddelbare risici, selvom samtlige faciliteter havde brug for ”visse forbedringer”.

En ny rapport fra de fire NGO’er Clean Clothes Campaign, International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network og Worker Rights Consortium tegner imidlertid et lidt mere dystert billede end H&Ms egne meldinger repræsenterer.

H&M har 229 leverandørfabrikker (H&M understreger selv, at de ikke ejer nogen fabrikker, men blot samarbejder) i Bangladesh og af dem har NGO’ernes ingeniører besøgt de 56, den svenske koncern selv har rangeret som Platin eller Guld, det vil sige de største og vigtigste (over 60 procent af koncernens samlede produktion), og dem, man arbejder tættest sammen med.

Alligevel var manglerne udtalte: 61 procent af fabrikkerne havde ingen brandudgange, hvilket får NGO’erne til at betegne dem som ”regulære dødsfælder”, 55 procent har døre og porte, der kan risikere at lukke arbejderne inde i nødstilfælde, og 16 procent har stadig ikke fjernet de låste døre, Accorden udpegede.

Groft usikre forhold
Alene de manglende brandudgange bringer ifølge NGO-rapporten næsten 80.000 arbejdere i potentiel livsfare, og samtidig er arbejdet med de nødvendige udbedringer, Accorden påpegede, bag tidsplanerne i mere end halvdelen (52 procent) af de 32 fabrikker, der har haft mindst et år til at rette fejlene.

Ikke desto mindre handler H&M fortsat med alle disse fabrikker, hvor de ansatte med rapportens ord stadig arbejder under ”groft usikre forhold” uden adgang til ordentlige nødudgange.

På den baggrund konkluderer NGO’erne at H&M ikke har sikret sig, at selv koncernens vigtigste leverandører har gjort deres fabrikker forsvarlige for arbejderne.

Derudover er der et finansielt aspekt, hvor H&M under Accorden er forpligtet til at yde økonomisk støtte til de fabrikker, der gerne vil renovere, men ikke har råd til det i fuldt omfang. Her har Accorden ligeledes rapporteret om massive problemer med underfinansiering, og NGO’erne er derfor bekymrede for, at H&M ikke opfylder deres forpligtelser i den sammenhæng. Grundet manglende data kan der dog ikke drages nogle faste konklusioner på området.

Læs også: IFC støtter tekstilarbejdere i Bangladesh

Afslutningsvis bemærker NGO-rapporten, at H&M som storkunde i Bangladesh, førsteunderskriver af Accorden og en virksomhed, der fremstiller sig selv som en leder i social ansvarlighed, burde føre an i arbejdet for bedre forhold, før vi står med en ny Rana Plaza-katastrofe.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online