Overskudsvarme kommer fjernvarmekunder til gavn
Energieffektivisering hos en glasproducent betyder, at overskudsvarmen gavner både virksomhedens bundlinje og de lokale fjernvarmekunder.
SE Big Blue, der rådgiver firmaer om energiløsninger, har med et energieffektiviseringsprojektet medvirket til, at glasproducenten Ardagh Glass Holmegaard ved Næstved nu opsamler store mængder overskudsenergi fra produktionen.
Mere præcist drejer det sig om 18.000 MWh per år svarende til 1.300 danske husstandes årlige varmeforbrug. De 18.000 MWh sælges til det lokale fjernvarmeværk, Fensmark Fjernvarme, som leder overskudsvarmen ud til borgerne, der derved opnår billigere varme. Projektet sikrer desuden glasproducenten en stor reduktion i energiregnskabet.
Læs også: Nedsæt varmeforbruget med ny Dong-applikation
Selvfølgelig er målet med hele effektiviseringen og udnyttelsen af overskudsvarme både internt i huset og eksternt til Fensmark Fjernvarme et spørgsmål om bundlinje og 18.000 MWh at sælge af. Men vi er samtidig områdets største virksomhed med en forankring, som går langt tilbage i tiden. Og derfor handler det også om at sikre arbejdspladserne på dansk grund, siger direktør i Ardagh Glass Holmegaard, Henrik Bonné.
SE Big Blue har i det konkrete tilfælde stået for hele projektets gennemførsel.
Hvor vi tidligere primært har løftet den strategiske rådgivning i forhold til energieffektivisering af virksomheder, så har vi denne gang også haft den overordnede kasket på. I tæt samarbejde med Ardagh Glass Holmegaard har vi sørget for hele den praktiske proces sideløbende med rådgivning og strukturering af fabrikkens produktion af overskudsvarme, siger Lars Ole Andersson, strategisk rådgiver i SE Big Blue.
<p> det tegner lyst for strategisk rådgivning i forhold til energibesparelser.</p>
- Rasmus Plougmann, direktør i SE Big Blue
Projektet kan måske spredes ud
Det danske glasværk i Ardagh-koncernen producerer glas til emballage, og da koncernen har mere end 100 fabrikker på verdensplan, heraf 28 glasværker, giver det grobund for at sprede Holmegaard-projektet ud til andre af Ardaghs fabrikker.
Fordi fjernvarme er en dansk ting, så tænkes der i andre internationale løsninger, og for Ardagh Glass Holmegaard slutter effektiviseringen ikke med opsamling af 18.000 MWh til videresalg.
Læs også: Nykredit lancerer ambitiøs klimaindsats
Vi skal først og fremmest sikre produktionen, og med skridtet her, er vi langt. Men fremadrettet er der mere i støbeskeen, særligt med udgangspunkt i det vi allerede har etableret i samarbejde med SE Big Blue. Nu kan vi forsyne vores naboer med varme, men hvem ved, hvad det næste bliver. Idéerne er mange, så det er bare at klø på, siger Henrik Bonné.
Om SE Big Blue
SE Big Blue arbejder tæt sammen med sine kunder for at reducere og styre deres energiomkostninger og hjælper dem med at foretage strategisk energiplanlægning. Ifølge SE Big Blue har virksomhedens rådgivende ingeniører siden 2003 realiseret energibesparelser for over 500 GWh. Alene det seneste år er har diverse projekter skruet ned for energien med 199 GWh.
En totalløsning
Med projektet har SE Big Blue medvirket til en reduktion i energiforbruget og en generel effektivisering, men samtidig også udfordret sin egen rolle inden for strategisk rådgivning, og nu bygget et ekstra lag på forretningen.
Projektet har ifølge SE Big Blue givet en særlig ekspertise, som der kan trækkes på i kommende projekter, også i udlandet.
Læs også: Kina vil suge Danmarks energierfaringer til sig
Det betaler sig at effektivisere energimæssigt, det ses tydeligt både med Ardagh Glass Holmegaard og andre kunder i vores portefølje. For SE Big Blue gælder det absolut ikke kun projekter på dansk grund, vi skal og er i færd med at skubbe til projekter i udlandet, og det tegner lyst for strategisk rådgivning i forhold til energibesparelser, siger direktør i SE Big Blue, Rasmus Plougmann.