Pensionskasser kræver klimahandling fra olieselskaber
En stribe danske og udenlandske pensionsselskaber vil forsøge at presse to af verdens største oliefirmaer til at tage stilling til klimaforandringerne og Parisaftalen.
De to amerikanske oliekæmper Chevron og Exxon skal tvinges til at tage stilling til kampen mod de globale temperaturstigninger sådan som den er blevet skitseret i Parisaftalen, der var resultatet af COP21-konferencen i den franske hovedstad i december sidste år.
Læs også: Norge: oliejob forsvinder i tusindtal
Og det vil en række af de største danske pensionskasser sammen med deres udenlandske kolleger gøre deres til sker, når de to olieselskaber i næste uge holder generalforsamlinger, skriver Børsen.
En af de helt centrale nøgler til at begrænse den gennemsnitlige temperaturstigning på verdensplan til de efterhånden berømte 2 grader, eller endda 1,5, som Parisaftalen også taler om, er et mindsket forbrug af fossile brændstoffer, hvilket selvsagt vil gå ud over omsætningen i bl.a. olieindustrien.
Det er der imidlertid mange af sektorens aktører, der ikke har taget stilling til, og som desuden også modsætter sig resolutioner, der vil tvinge dem til at komme med en redegørelse for de økonomiske konsekvenser i relation til netop Parisaftalen. Og det er flere af de danske pensionskasser, der har investeringer i selskaberne, altså klar til at skubbe på for at ændre.
"Den måde vi tror, at vi kan udøve størst indflydelse, det er ved først at få selskaberne til at tage klimaproblemerne alvorligt og derefter få dem til at fortælle, hvordan de vil håndtere, at vi skal bruge mindre fossil energi fremover," siger adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, til Børsen.
Støtte til Parisaftalen
På internationalt plan har investeringsselskaber med en samlet portefølje på over 40.000 mia. kr. meldt ud, at de vil gøre deres for at presse de to olieselskaber i retning af en anerkendelse af klimaproblematikken, selvom selskaberne modsætter sig det.
Ud over PKA regner Pensiondanmark, Nordea Liv & Pension og PFA også med at stemme for resolutionerne.
"Vi påtænker at stemme for forslaget. Vi arbejder i øjeblikket med at implementere Paris-aftalen i vores tilgang til investeringer, og vi synes, det giver god mening at støtte forslaget," siger koncernfinansdirektør i PFA, Anders Damgaard.
Andre selskaber som Industriens Pension og Unipension vil over for Børsen ikke afsløre deres stemmepolitik, men begge oplyser dog, at de er tilhængere af Parisaftalen og dens målsætninger.
Læs også: Olieproducenter i Europa vil have klare rammer for prisen på udledninger
"Derfor beder vi virksomheder, vi investerer i, om at tilpasse deres forretningsstrategi til en fremtid, hvor der udledes væsentligt mindre CO2. Det gør vi både gennem dialog og ved at støtte klimaresolutioner, hvor vi vurderer, det kan have en positiv effekt," siger adm. direktør i Unipension Jens Munch Holst.
-AK