Pensionsselskaber undlader at sætte klare grønne mål

En række pensionsselskaber taler om grønne investeringer, men de gør for lidt ved det i praksis, viser ny undersøgelse fra Verdensnaturfonden WWF.

I følge Verdensnaturfondens miljø- og klimachef John Nordbo burde pensionsselskaberne sætte langt mere klare og grønne investeringsmål. .

19.11.2013

CSR.dk

”Det supervigtigt at få flyttet økonomiske resurser fra fossile investeringer til grønne investeringer, siger John Nordbo, miljø- og klimachef i WWF Verdensnaturfonden. Foto: WWF Verdensnaturfonden. .

Hvis pensionsselskaberne mener, hvad de siger, burde de langt mere offensivt sætte klare grønne investeringsmål og dermed støtte Danmarks overordnede politiske mål om at blive fossilfrit i 2050. Det mener Verdensnaturfondens miljø- og klimachef John Nordbo.

WWF har undersøgt de otte største pensionskassers holdning og praksis ved investeringer i henholdsvis sort og grøn energi – fossil og vedvarende energi.

Konklusionen lyder, at selskaberne er bedre til at beskrive sig selv som miljøbevidste end til at tage ansvar for den grønne omstilling.

Læs også: A/S Bevola og ATP vinder CSR People Prize

Dårlige karakterer
Et stort flertal i Folketinget bakker op om omstillingen til vedvarende energi. Derfor mener WWF, at det er særligt skuffende, at landets otte største danske pensionsselskaber, der råder over en formue på mere end 2.000 milliarder kroner, ikke handler på de ’grønne’ ord.

<p>”At pensionsselskaberne har fokus på et højt afkast, harmonerer fint med de årlige afkast på 8-10 procent, som vi genererer til vores private investorer."</p>

Adm. direktør Nikolaj Hoff fra Nordic Solar Energy A/S

På en pointskala fra ét til 10 opnår det bedste selskab, PKA, således kun karakteren fem, mens halvdelen af selskaberne ligger helt nede på to point.

Kun fire af de største pensionskasser har investeret direkte i grøn energi i Danmark, mens alle otte investerer i forurenende fossil energi, viser undersøgelsen fra WWF Verdensnaturfonden.

Miljø- og klimachef John Nordbo fra WWF siger, at det er skuffende, at ingen af pensionskasserne har sat en klar, kvantitativ målsætning om konkret at øge investeringerne i vedvarende energi, ligesom ingen af dem har en målsætning om at tilbagetrække investeringer i fossil energi.

Læs også: Danmark vinder WWFs mest anerkendte pris

”Det supervigtigt at få flyttet økonomiske resurser fra fossile investeringer til grønne investeringer. Det giver ingen mening at pumpe milliarder ind i at søge efter olie, når kul og olie skal udfases”, siger John Nordbo, som vil have forsikringsselskaberne til at understøtte folketingets politik med deres investeringer.

Godt afkast på grønne investeringer
Pensionsselskabernes begrundelse for at holde sig væk fra grønne investeringer er, at de skal sikre kunderne det bedst mulige afkast.

I rapporten står der, ”at pensionsselskaberne generelt har mere fokus på at skabe højst muligt økonomisk afkast end på at investere med udgangspunkt i etik og varetagelse af samfundsansvar”.

Selvfølgelig skal pensionsselskaberne sikre et godt afkast, men de bør også tage et samfundsmæssigt ansvar, siger John Nordbo.

”At fokus på et højt afkast skulle være en forhindring for grønne investeringer, kan jeg slet ikke genkende”, siger adm. direktør Nikolaj Hoff, fra det grønne Nordic Solar Energy. Foto: Nordic Solar Energy. .

Investeringsselskabet Nordic Solar Energy A/S er uenig i, at der skulle være en modsætning mellem at investere i vedvarende energi og sikre kunderne et godt afkast. Det handler blot om at gøre ansvarlige investeringer og ikke tage for store risici, mener selskabet.

Læs også: Nordea-fonden donerer to millioner til klimaambassade

”At pensionsselskaberne har fokus på et højt afkast, harmonerer fint med de årlige afkast på 8-10 procent, som vi genererer til vores private investorer. At fokus på et højt afkast skulle være en forhindring for grønne investeringer, kan jeg slet ikke genkende”, siger adm. direktør Nikolaj Hoff fra Nordic Solar Energy A/S til Erhvervsmagasinet CSR.

Undersøgelsen er en researchrapport, som seniorrådgiver for klima- og energi Hanne Jersild fra WWF har stået i spidsen for.

De selskaber, hvis investeringer og grønne teknologier er blevet undersøgt, er: ATP, DanicaPension, Industriens Pension, Nordea Liv & Pension, PensionDanmark, PFA, PKA og Sampension. Analysen bygger på offentligt tilgængeligt materiale på hjemmesider m.m. samt telefoninterview med de pågældende selskaber.

Læs også: Pensions- og forsikringsbranchen sikrer aktiviteter til anbragte børn

På trods af, at alle pensionskasser ifølge deres hjemmesider giver udtryk for at være samfundsansvarlige, har kun tre pensionskasser i følge analysen og udtalelser fra deres investeringsansvarlige et ønske om at have en klimabevidst profil: Nordea Liv & Pension, PFA og PKA.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus