Polen i kulfremstød under COP19
FN's klimaforhandling, COP 19, starter i Warszawa i dag. Mens alverdens lande vil diskutere, hvordan klimaet kan reddes, afvikler Polens regering til stor fortrydelse for den grønne gruppe i Europaparlamentet en parallelkonference om 'rene kul'.
Når verdens miljø- og klimaministre fra i dag og frem til den 22. november mødes til FNs 19. klimakonference (COP19) i Warszawa, bliver det endnu en test af den politiske vilje til at tackle klimaforandringer, skriver Nyhedsbladet Dansk Energi.
Som et ekstra krydderi afvikler World Coal Association et International Coal & Climate Summit over to dage i det polske Økonomiministerium. Her kan tilhængere af kulanvendelse tilslutte sig et Warsaw Communiqué.
Kultopmødet har allerede på forhånd medført voldsom kritik af de polske COP-værter, så COP19 kan blive mere dramatisk end tidligere ventet, vurderer Dansk Energi. Afdelingschef Charlotte Søndergren fra Dansk Energi, siger:
"Polakkerne er et kapitel for sig selv. På sidste COP brugte EU 13 ud af 14 dage på interne diskussioner. Vi bliver nok nødt til at forsøge at forstå polakkerne bedre og bruge energi på at samarbejde med dem om det, vi er enige om for eksempel energieffektivitet og CO2-opsamling og -deponering".
Det skal diskuteres
Dansk Energi opremser følgende emner, som skal diskuteres på COP19
- Hullet skal lukkes. Lige nu befinder verden sig i et klimapolitisk vakuum. Kyoto-aftalen gælder ganske vist for årene 2013-2020, men det er kun EU og ganske få andre, der har påtaget sig forpligtende mål. EU har allerede stort set nået sit mål om 20 procent færre udledninger i 2020 end i 1990, og der er ikke mange tegn på yderligere aktivitet. Hvad kan der så ske i hullet mellem nu og 2020?
- Penge skal findes. På COP15 i København i 2009 lovede industrilandene at finde hurtige penge til udviklingslandene for årene 2010-12 og langsigtede penge (100 mia. dollar/år) efter 2020. Opgaven i Warszawa bliver at finde penge til tilpasning til klimaforandringer og forebyggelse af udledninger både for de næste syv år og for tiden under en ny aftale.
- Fremskridt skal opnås i forhold til indholdet i den nye globale aftale. På rygtebasis forlyder det, at blandt andet USA og Kina ikke er voldsomt forhippede på, at der nødvendigvis skal indgås en aftale i 2015. EU presser på, men har også lande i sin kreds, der ikke har travlt for at sige det mildt.
Følg Dansk Energis dækning af COP19 på www.danskenergi.dk/cop19
- UB