Politikere: Markedet skal styre udviklingen, men vi kan hjælpe

Madspild et personligt ansvar man som borger eller virksomhed selv må tage på sig, og markedet må bestemme udviklingen, siger regeringen. Men markedet er ikke stort nok, så det bør støttes mere politisk, siger oppositionen.

Der er blandede holdninger til, hvor meget Christiansborg skal blande sig i den danske kamp mod madspild..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Når det kommer til de politiske rammer omkring kampen mod madspild i Danmark, så er de to repræsentanter for henholdsvis regering og opposition, som CSR.dk har talt med, langt hen ad vejen enige om, at det grundlæggende er op til markedet at diktere udviklingen.

Samtidig er der dog en vis uenighed om, hvornår, hvordan og i hvilket omfang det offentlige skal træde ind og skubbe markedet i den rigtige retning. Her er man i blå blok mest indstillet på en mere tilbagetrukket rolle.

”Det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen. Foto: Venstre.

”Vi har alle sammen et ansvar for at udnytte vores ressourcer optimalt, og derfor mener jeg, at det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger MF og fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen.

På den anden side af midten gerne vil man imidlertid gerne gøre mere, specielt omkring økonomien.

”Markedet omkring det her er ikke stort nok endnu, og derfor kan vi fra politisk hold godt gøre mere for at understøtte den spirende udvikling. For jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn.

Juridiske udfordringer omkring madaffald
I forhold til den konkrete kritik fra Merete Holst omkring besværlighederne ved at donere overskudsmad til dyrefoder, giver Sanne Bjørn Meyersdirektøren medhold. I samme åndedrag understreger hun dog også de udfordringer, der rent juridisk er på området.

”Hun har helt ret, og det er noget vi bør undersøge. Men det er jo kommunerne, der håndterer affaldet, og det gør det svært for os her på Christiansborg at lave rammer. Vi har sat nogle mål, som skal være realistiske, og som vi håber vil blive fulgt”, siger Sanne Bjørn og peger i øvrigt på, at dagligvarekæderne har et mindst lige så stort ansvar, og at man også her kunne overveje økonomiske incitamenter.

”Jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn. Foto: Kim Vadskær.

Tiltag af den type vil Erling Bonnesen ikke umiddelbart forholde sig til, men han understreger, at man er villig til at undersøge mulighederne.

Åben for nye idéer
”Generelt er vi altid lydhøre for nye idéer og nytænkning på et område som dette. Madspild har et bredt politisk fokus, og friske idéer er velkomne fra alle sider, også erhvervslivet selv. Mindre madspild er jo i alles interesse”, siger han.

V-LA-K-regeringen har madspild med i sit regeringsgrundlag, hvor man på side 28 kan læse, at ”Regeringen vil komme med et udspil – Gastro 2025 – som sætter rammerne for en styrket udvikling af den danske gastronomi. Gastronomien skal bruges som løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af bedre måltidsvaner, modvirke madspild og understøtte udviklingen af Danmark som en interessant turistdestination.” Derudover henter man også inspiration i udlandet.

Hos de Radikale vil man også madspild til livs. Konkret påpeger partiet bl.a. at man i valgkampen i 2015 bl.a. foreslog, at ”offentlige institutioner over en femårig periode halverer deres madspild, at vi sammen med detailhandlen fjerner regler, der forhindrer, at butikker kan reducere madspild, at vi hjælper producenter til at anvende ny fødevareemballage, der minimerer madspild og støtter fødevarebankkonceptet, hvor overskudsmadvarer distribueres til organisationer, der arbejder for at hjælpe udsatte borgere.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom