På sporet af Danmarks Indsamling i Kenya

Konsulentfirmaet MacMann Berg giver hvert år én procent af bruttoomsætningen til velgørende formål. Virksomheden har sammen med en række andre donorer til Danmarks Indsamling været i Kenya for at se, hvad donerkronerne bliver brugt til.

I Kenya besøgte en gruppe donorer fra Danmarks Indsamling en losseplads, som ligger midt i et beboelsesområde. Støttekronerne fra Danmarks Indsamling skal klæde befolkningen på, så de er i stand til at kæmpe for deres rettigheder. Foto: Søren Bjerregaard..

08.02.2013

CSR.dk

Fakta om Danmarks Indsamling

  • Danmarks 12 største humanitære organisationer og DR samler sammen med resten af danskerne ind til 12 konkrete projekter i 11 afrikanske lande, der skal skabe fundamentet for en bedre tilværelse og fremtid for nogle af verdens fattigste mennesker.
  • Siden Danmarks Indsamling første gang blev gennemført i 2007, har hundredtusindvis af mennesker modtaget hjælp fra danskerne, og Afrika har fået mulighed for at nå et skridt nærmere opfyldelsen af 2015-målene.
  • De 12 organisationer er Adra Danmark, BØRNEfonden, Care, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne og UNICEF.

I aften kulminerer den årlige store Danmarks Indsamling-uge med et direkte show på DR1. Ideen bag Danmarks Indsamling er, at virksomheder overalt i landet bliver aktiveret til at donere et beløb, som så ruller henover skærmen i aften.

Konsulentfirmaet MacMann Berg har i flere år doneret en procent af sin omsætning til velgørenhed blandt andet til Danmark Indsamling.

Læs også: Brug Danmarks Indsamling som løftestang til en CSR-strategi

Donorer besøger Kenya
Steen Ridder, der er CSR-ansvarlig i MacMann Berg, er mange oplevelser rigere, efter han har været seks dage i Kenya for at besøge projekter, der er støttet af Danmarks Indsamling. Han har set, at de penge, der bliver samlet ind i Danmark, gør en forskel.

Ridder rejste sammen med en medarbejder fra Danske Spil og en fra Coop - der begge ligesom seks andre firmaer har doneret mere end én million kroner til Danmarks Indsamling 2012. Selvom Steen Ridders firma ikke er million-donor, kom han med på rejsen, fordi MacMann Berg har en fast politik om at donere en procent af omsætningen. Og den holdning ser Danmarks Indsamling gerne, at flere virksomheder har.

Værterne var Mellemfolkeligt Samvirke
Værterne på rejsen var Mellemfolkeligt Samvirke, som internationalt kaldes ActionAid. Hjørnestenen i Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde er at sørge for, at mennesker i ulande kender deres rettigheder og har styrke til selv at skabe de sociale og politiske forandringer, som de ønsker.

Kernen i MacMann Berg er at løse organisationsopgaver ved at prøve at få virksomhederne til at finde deres egne værktøjer. Det harmonerer meget godt med, hvad ActionAid vil: Udvikle tredjeverdenslande via hjælp til selvhjælp.

Sympatiserer med værdierne
Om MacMann Berg får flere kunder af at have en CSR-politik om at give én procent af bruttoomsætningen til velgørenhed, er ikke helt til at sige. Mange af kunderne er stamkunder, som sympatiserer med værdierne i MacMann Berg.

<p>”Jeg er glad og stolt over at arbejde i en virksomhed, der hvert år prioriterer at give én procent af omsætningen til velgørende formål”</p>

Steen Ridder, regnskabschef og CSR-ansvarlig i MacMann Berg

Selv i et år med underskud skar MacMann Berg ikke på støtten på én procent ved udarbejdelsen af næste års budget.

Støtte til kvinderne
ActionAids projekter sigter på at støtte kvinderne i Kenya, så de kan påvirke samfundet i en positiv retning.

Et af projekterne, som Steen Ridder og de andre besøgte, var et krisecenter, som tager imod børn og kvinder, som har været udsat for overgreb og vold. Centret samler beviser ind og får på den måde sikret, at overfaldsmanden bliver dømt. Der går nu kun seks måneder – mod tidligere et år – fra overgrebet er sket, til overfaldsmanden bliver dømt. Samtidigt er voldstilfældene dalet.

Et andet besøg i Kenya gik til en losseplads, som ligger midt i et beboelsesområde. Lossepladsen blev etableret i 2007 af de offentlige myndigheder, efter virksomheder og private over en længere periode havde dumpet deres affald i det, der dengang var et beboelsesområde. Myndighederne lovede dengang, at lossepladsen ville blive indhegnet, og at beboerne ville få kompensation i form af en ny skole og et lægehus. Men ingen af disse løfter er blevet opfyldt.

Skal lære at få indflydelse
Sådanne sager og lignende gør det nødvendigt, at befolkningen er klædt på til at påvirke myndighederne, og det er netop, hvad donorkronerne fra Danmarks Indsamling sigter mod.

”Det betyder meget for mig at se de stærke kvinder, der flytter noget trods svære odds. Det var fascinerende at følge dem i deres dagligdag og se, at det virkeligt nytter at hjælpe ved at give et økonomisk bidrag,” siger Steen Ridder efter turen til Kenya.

Siden Danmarks Indsamling blev afholdt første gang i februar 2007, er der blevet samlet over 500 mio. kr. ind til udviklingsprojekter i Afrika. Danmarks Indsamling kulminerer i år fredag den 8. februar, hvor det store indsamlingsshow bliver vist på DR1.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

20.06.2024CSR.dk

Rigspolitiet køber sko af kritiseret skogigant

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

10.06.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online