Rapport: Apple udnytter arbejdere i Kina

Ifølge en ny rapport fra en kinesisk NGO underbetaler Apples hovedleverandør sine ansatte i Kina i stor stil, samtidig med at ulovligt overarbejde er udbredt. Skattesmæk fra EU øger trykket på den amerikanske gigant.

Apples flagskibsbutik i Shanghais finansdistrikt. En ny rapport retter en hård kritik mod selskabet for behandlingen af dets arbejdere i landet. Foto: Flickr/Motoya Kawasaki.

06.09.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Det drejer sig om løn- og arbejdsforhold på kæmpefabrikken Pegatron i Shanghai, der er en af Apples største leverandører af iPhones, med omkring 60.000 ansatte, der for tiden er i fuld sving med at fremstille den kommende iPhone 7, der skulle komme på gaden i USA i midten af denne måned.

Som grundlag for rapporten har CLW indsamlet over 2000 lønsedler i løbet af 12 måneder fra august 2015 til august i år. En grundig gennemgang af de mange løndata har ifølge CLW kastet lys over adskillige kritisable punker.

Først og fremmest handler det om udviklingen i Pegatron-arbejdernes realløn. For mens lønniveauet i Kina generelt er stigende, så er det ”faldet betragteligt” på Pegatron i løbet af de sidste otte måneder. De lokale myndigheder i Shanghai hævede således mindstelønnen fra 304 til 330 amerikanske dollars (knap 2200 kr.) i april i år, og på papiret fulgte Pegatron trop.

Samtidig blev der imidlertid skåret i de ansattes personalegoder og ændret vilkår for betaling af forsikringer, og det samlede resultat blev derfor en lønnedgang for fabrikkens mange ansatte. I 2015 var gennemsnitslønnen således på $1.85/timen, hvilket så steg til $2.00, kun for reelt at blive til $1.60 (godt 10,60 kr.) efter fratrækninger.

Boligforholdene for arbejderne på Pegatron som dokumenteret i CLW's rapport. Foto: China Labor Watch.

Tvungent overarbejde og manglende udstyr
Dernæst er der arbejdstiderne, som også møder skarp kritik fra CLW, der konkluderer, at ”overdrevent og ulovligt overarbejde stadig er fremherskende” på Pegatron. 62 procent af arbejderne havde over 82 timers overarbejde om måneden, med en enkelt arbejder, der havde registreret 109 timers overarbejde og en total arbejdstid på 293 timer, som topscorer. Generelt blev arbejderne tvunget til at arbejde over, og de der måtte bede om ferie eller orlov blev som regel nægtet.

Hertil kommer den ubetalte spildtid. På de fleste produktionslinjer forventes arbejderne således at være klar på deres position 10 minutter før deres vagt starter, men uden at få kompensation herfor. Derudover bruger arbejderne dagligt omkring en time på at passere diverse sikkerheds- og ID-tjek, hvilket systemet heller ikke registrerede, men tværtimod tog fra arbejdernes pausetid.

Endelig slår rapporten fast, at arbejderne blev udsat for ”potentielle arbejdsskader uden tilstrækkelig beskyttelse”. Eksempelvis nævner rapporten ”støjende afdelinger” eller områder, hvor der bliver brugt laser, og ”fabrikken ikke udstyrer de ansatte med beskyttelsesudstyr.”

Ifølge rapporten havde Apple i 2015 indtægter for $58.17 mia. (ca. 387 mia. kr.) i Kina, svarende til godt en fjerdedel af koncernens samlede indtjening. Herudfra generede man et overskud på $13,4 mia. (knap 90 mia. kr.), ”men den totale basisløn til selskabets 1,6 mio. ansatte i landet udgjorde under $6,2 mia. (godt 41 mia. kr., red.)”.

På den baggrund konkluderer CLW, at ”Apple er den reelle kilde bag forholdene omkring mishandlingen af kinesiske arbejdere. Apple tager sig kun af sine aktionærer, ikke sine arbejdere”.

”Lige nu forhindrer Apple en forbedring af arbejdsforholdene i hele smartphone-industrien. Apple alene genererer mere end 90 procent af industriens samlede overskud, mens det store flertal ellers kører med underskud. Hvis Apple ikke tager ansvaret for at leve op til sin status, vil andre virksomheder heller ikke kunne skabe forbedringer”, siger executive director for China Labor Watch, Li Qiang.

Ifølge Europa-Kommissionen har Apple fået systematiske, ulovlige skattefordele i Irland på baggrund af denne model. Illustration: European Commission - DG Competition.

Skatteregning på 96 mia. kr.
CLW’s rapport kommer oveni den massive skatteregning på op til 13 mia. euro (godt 96 mia. kr.) Europa-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen i sidste sendte i Apples retning på baggrund af de ”ulovlige skattefordele” Irland ifølge Kommissionen har givet den amerikanske mastodont gennem en række år.

Som følge af denne ”forskelsbehandling” har Kommissionen regnet sig frem til, at Apple i 2003 betalte en effektiv erhvervsskat på 1 procent af sin europæiske indtjening, hvilket faldt til 0,005 procent i 2014. Ikke overraskende er Apple uenig i omstændighederne omkring sagen og med topchefs Tim Cooks ord forventer selskabet at ”Kommissionens beslutning vil blive trukket tilbage”.

Læs også: Samsung vil satse på genbrugstelefoner

En længere serie artikler i New York Times har tidligere beskrevet Apples udfordringer omkring Foxconn-fabrikken i Taiwan. Allerede i 2006 skrev Mail on Sunday desuden om bagsiden af Apples iPod-produktion i Kina.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.07.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka investerer i sikkerhed og trivsel

08.07.2025CSR.dk

Dansk gigant beskyldes for mafiametoder

08.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis støtter ferielejre for udsatte børn med nyvaskede tekstiler

07.07.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Sådan tiltrækker og fastholder du unge medarbejdere

02.07.2025CSR.dk

Ny begyndelse for jobindsatsen i Sønderborg

30.06.2025Sex & Samfund

Sponseret

Mødredødelighed i verden: Både fremskridt og alarmerende tendenser

18.06.2025CSR.dk

Nyt værktøj til sundere psykosocialt arbejdsmiljø

16.06.2025Give Steel A/S

Sponseret

Svejsetraileren har besøgt kvindefængslet i Jyderup

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K